Cetățenii cu drept de vot ai Marii Britanii au ales joi, 23 iunie 2016 ieșirea din Uniunea Europeană (Brexit). Cum afectează această decizie industria de software/ IT? Ce domenii vor fi afectate de acest vot și care sunt efectele Brexit?
Cel mai recent studiu realizat în industria de tehnologie din Marea Britanie, aplicat pe un eșantion de 277 lideri din domeniul tehnologiei, a arătat că 70% din respondenți sunt în favoarea rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană, în timp ce 15% încurajează Brexit.
Cât de mult va afecta Brexit companiile mici din Statele Unite ale Americii? Dintr-o perspectivă macro, cele mai vizibile implicații vor viza modul în care vor reacționa piețele. Pentru companiile americane cu operațiuni în Marea Britanie, contractele de distribuție pot fi renegociate sau chiar anulate. Cu toate acestea, economia Statelor Unite ale Americii este relativ puternică, iar dolarul devine, la rândul lui, mai bine cotat în perioade tulburi.
Consecințe ale Brexit. Previziuni
- Vendorii vor alege să vândă mai mult prin reselleri, în regim de parteneriat, pentru a evita costuri suplimentare impuse de Marea Britanie
- La nivel internațional, vendorii de aplicații software se vor afla în situația de a renegocia contracte sau înțelegeri, cu mențiunea că este posibil să scadă semnificativ profitabilitatea și va fi mai dificilă asigurarea suportului tehnic.
- Brexit poate avea consecințe negative asupra stocurilor și depozitelor, fiind mult mai ușor să relaționezi cu țări ale Uniunii, decât cu cele din afara ei.
- Brexit poate avea un impact negativ asupra licențelor de import-export pentru tehnologiile sensibile.
- Creșterea economică a Marii Britanii este strâns legată de accesul la piețele Uniunii Europene. Brexit ar putea avea un impact negativ asupra economiei (Michale Frisby, director la Cobwev Solutions).
Brexit. Previziuni pozitive
- Brexit va avea o influență minimă asupra vânzărilor în UK, pentru că piața britanică este destul de așezată și saturată (Dave Stanley, director la Aditinet).
- Brexit nu va împiedica Marea Britanie să rămână o piață etalon pentru consumatorii din întreaga lume (Peter Smith, manager de vânzări pe Europa la Netwrix).
Consecințe la nivelul resurselor umane și al job-urilor
Mark Proctor, director la European Automation: ,,sunt 2.1 miloane de imigranți care lucrează în UK, mulți dintre ei ajutând Marea Britanie să acopere acele domenii unde țara nu are specialiști: constructii, inginerie și IT”. Aptitudinile lingvistice ale europenilor, precum și dezvoltarea multiculturală favorizează comunicarea facilă cu portofoliul de clienți din toată lumea, precum și închiderea unor negocieri sau creșterea scalabilității unor afaceri, nu doar în Europa, ci și în toată lumea.
În 2015, 81% dintre vânzările companiilor au venit din export. Părăsirea Uniunii Europene ar crea obstacole pentru afaceri în calea obținerii forței de muncă. Practic, resursele umane sunt unul dintre motivele principale ale rămânerii în Uniunea Europeană.
Brexit. Riscul emigrării
Un studiu realizat de Officebroker.com a arătat că peste 15% din britanicii cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani iau în calcul emigrarea în cazul în carea Marea Bitanie decide părăsirea UE.
Efectele Brexit asupra industriei de software/ IT:
- Brexit va pune o presiune enormă pe protejarea datelor despre cetățeni
- Furnizorii din Marea Britanie care oferă servicii pentru britanci vor trebui să se adapteze unui climat mult mai reglementat, guvernat de Actul Protecției Datelor al Marii Britanii.
- Brexit va avea un impact deosebit asupra companiilor care deja funcționează în Marea Britanie sau a celor care caută să se extindă la nivel internațional. Un studiu recent, a arătat că 41% din respondenți își vor reloca sau scădea capacitatea din Marea Britanie, în caz de Brexit.
- Brexit va face mai dificile recrutarea și păstrarea talentelor.
- Modul în care sunt gestionate datele în Marea Britanie sunt reglementate la nivel Brexit-ul se va implementa în câțiva ani, proces ce va afecta modul de gestionare a datelor.
- Decizia va schimba reglementările pentru start-up-urile britanice
Start-up-urile din tehnologie după Brexit
90% dintre start-up-urile din Marea Britanie nu și-au dorit ieșirea din UE. Având în vedere rezultatele votului, au început deja discuțiile strategice referitoare la modul în care companiile vor acționa în tot ceea ce înseamnă repoziționarea la nivelul piețelor globale și, în special, la nivelul recrutării străinilor, un beneficiu extrem de important pe care se bazau englezii.
Londra va trebui să muncească și mai mult în ceea ce vizează îmbunătățirea segmentului de resurse umane din tehnologie sau va trebui chiar să găsească soluții în ceea ce privește un echilibru de compensare a acestor dezavantaje vizibile.
Start-up-urile sunt sfătuite să se reorienteze și să identifice talente în tehnologie în alte zone, precum Berlin, Europa de est sau oriunde altundeva în Europa, deschizând noi piețe și birouri în fiecare dintre aceste zone.
Marea Britanie găzduiește peste 40% dintre unicornii europeni, companii de tehnologie evaluate la peste 1 miliard de dolari, în timp ce Londra a fost considerată în ultimii ani un soi de Silicon Valley european, un hub al start-up-urilor tehnologice și al investitorilor
Asociația Națională a Companiilor Software a anunțat că Brexit va produce schimbări pe termen lung în industrie. Europa este a doua piață ca mărime pentru companiile de servicii IT din India, reprezentând 30% din încasările acestora (100 miliarde de dolari). Marea Britanie joacă rolul de poartă către realizarea unor investiții în Uniunea Europeană. Impactul Brexit include pierderea unor contracte sau renegocierea lor. Companiile de IT trebuie să-și stabilească operațiuni separate pentru Uniunea Europeană.
Strict din punctul de vedere al soluțiilor software, cele mai multe dintre companii nu identifică probleme majore, întrucât este un segment al produselor fără graniță. End-userii sunt obișnuiți să achiziționeze aplicații software create în afara Uniunii Europene, iar cele mai multe dintre acestea sunt hostate pe servere din afara Europei, un beneficiu adus prin extinderea serviciilor de cloud computing.