Oamenii își vor schimba cât de curând felul în care studiază muzica sau își prepară cocktailurile, agricultorii își vor putea hrăni legumele și fructele din sere când se află în altă localitate, iar polițiștii rutieri și primăriile vor avea soluția să scurteze timpul pe care mașinile autonome îl vor petrece în trafic.
Acestea sunt doar câteva dintre ideile de proiecte pe care 250 de studenți de la șase universități tehnice din România le-au pus în practică în cadrul unei competiții de idei organizate de centrul de excelență software din România al companiei NXP Semiconductors (NXP), lider în soluții inovative ce fac viața mai ușoară, mai bună și mai sigură.
Competiția organizată de NXP se numește Linux Embedded Challenge și le oferă studenților, masteranzilor și doctoranzilor în electronică și informatică șansa să inoveze și să-și pună în practică ideile pentru lumea tehnologică din viitor. Inginerii români ai NXP – care au creat peste 40 de patente software recunoscute internațional – le-au pus la dispoziție kitul de dezvoltare (un dispozitiv integrat “embedded” de mici dimensiuni), știința și îndrumarea necesare pentru ca ideile tinerilor să fie aduse la viață.
Din cele 100 de echipe înscrise la Linux Embedded Challenge din acest an, 15 au rămas în finala care se va desfășura joi, 29 iunie, la sediul NXP România. Printre proiectele finaliste se numără o seră inteligentă, un sistem de achiziție a datelor din trafic, un barman artificial, o bandă care triază obiecte în funcție de formă și culoare și un sistem electronic muzical controlat prin gesturi. Puteți descărca de aici descrierea acestora, fotografii și ilustrație video (selecții).
Andrei Trandafir, inginer software al NXP și coordonator al Linux Embedded Challenge, spune că „această competiție își propune să familiarizeze studenții cu lumea dispozitivelor integrate într-un mod educativ și distractiv”. Apropierea dintre mediul academic și industria IT se produce, astfel, într-un mod autentic și sănătos pentru dezvoltarea tinerilor IT-iști români.
„Lumea se transformă, iar inginerii NXP România se numără printre cei care aduc viitorul mai aproape, mai repede – asistenți electronici personali, autoturisme autonome (fără șofer) sau case inteligente, toate conectate cu viteze din ce în ce mai mari datorită tehnologiilor avansate de comunicație fără fir (5G, Thread)”, a declarat Radu Pavel, General Manager, NXP România.
NXP Semiconductors România a avut o cifră de afaceri de 68.626.393 lei în 2016 și are în prezent 380 de angajați. Compania își propune ca, până la finalul lui 2017, să atragă încă 100 de ingineri.