Ghid rapid pentru licențierea bazelor de date Oracle

03 Jul 2023

Articolul oferă un ghid rapid despre licențele pentru bazele de date Oracle, prezentând cele cinci tipuri de licențe cele mai frecvent consumate: Named User Plus, Procesor Licensing, Cloud BYOL (Bring Your Own License), Application-Specific Licensing și Unlimited License Agreement (ULA) . Fiecare tip de licență este detaliat, evidențiind avantajele, dezavantajele și potențialele riscuri de conformitate.

Ghid rapid pentru licențierea bazelor de date Oracle

Oracle oferă diverse opțiuni de licențiere pentru produsele sale de bază de date, dar alegerea celei potrivite pentru organizația dvs. poate fi copleșitoare. Din păcate, acest lucru duce adesea la cheltuieli excesive și la potențiale riscuri de conformitate. Pentru a vă ajuta să navigați în acest peisaj complex, vom trece în revistă cele cinci cele mai frecvent consumate licențe de bază de date Oracle de către clienții corporativi.

Named User Plus

Named User Plus este o alegere comună pentru mediile de dezvoltare și testare. Acesta facturează pe utilizator mai degrabă decât pe procesor. Un utilizator Oracle poate fi un om, un sistem sau alt „nod final” care primește sau creează date din baza de date Oracle. Cu toate acestea, trebuie să respectați regula minimă a utilizatorilor Oracle. Licențele Named User Plus sunt disponibile pentru toate edițiile de baze de date Oracle.

Deși Named User Plus vă oferă diverse ediții din care să alegeți pentru a se potrivi cel mai bine nevoilor dvs., rețineți că licențele de procesor ar putea fi încă necesare pentru aplicații web.

Organizațiile care doresc să licențieze pe NUP trebuie să îndeplinească numărul minim de utilizatori numiți.

Licențierea Procesorului

Când utilizatorii nu pot fi numărați sau verificați, Oracle oferă licențierea procesorului, unde numărul de procesoare determină prețul. Rețineți că Oracle are propria definiție a procesorului, care s-ar putea să nu se alinieze cu definiția furnizorului dvs. de hardware. De exemplu, o licență Standard Edition 2 (SE2) definește un procesor ca un socket. Licențele bazate pe procesor sunt populare pentru aplicații web unde numărarea utilizatorilor este dificilă. Pentru a calcula licențele dvs., înmulțiți numărul total de nuclee de procesor cu factorul de licențiere specificat în termenii și condițiile contractului dvs.

Licențierea pe Procesor este mai ușor de înțeles pentru unii și este optimă pentru aplicații web. Cu toate acestea, având în vedere termenii specifici ai produsului, procesul de analiză, complex așa cum este și predispus la erori umane, îl face dificil de gestionat. Luați în considerare utilizarea unui instrument pentru a vă ușura viața.

Cloud BYOL (Bring Your Own License)

Pe măsură ce migrarea în cloud devine mai răspândită, modelul Bring Your Own License (BYOL) a câștigat popularitate printre clienții corporativi. Acest tip de licență vă permitesă utilizați licența Oracle existentă pe loc pentru implementarea în cloud, ceea ce ar putea duce la economii de costuri. BYOL este aplicabil atât Oracle Cloud Infrastructure (OCI) cât și platformelor cloud terțe precum AWS și Azure. Cu toate acestea, este esențial să fiți conștienți de drepturile de utilizare, calculările multiplicatorului de nuclee și alte metrici de licențiere pentru a evita problemele de non-conformitate.

Utilizarea BYOL oferă un avantaj clar pentru companiile care migrează în cloud, unde pot debloca economii de costuri potențiale. Rețineți că riscul de non-conformitate este încă prezent dacă nu este gestionat corespunzător.

Licențierea specifică aplicației

Licențierea specifică aplicației este oferită în conjuncție cu pachetele de aplicații terțe. De exemplu, o întreprindere poate achiziționa o licență specifică aplicației Oracle de la SAP pentru a utiliza Oracle cu sistemele SAP. Aceste licențe sunt furnizate de o terță parte, care este, de asemenea, responsabilă pentru suportul tehnic.

Acest model permite integrarea cu alte aplicații de întreprindere și este mai puțin costisitor decât licențele de utilizare completă. Cu toate acestea, este restricționat doar pentru aplicații specificate și reprezintă un risc de conformitate pentru clienții care nu înțeleg pe deplin drepturile de utilizare specifice aplicației.

Acordul de Licență Nelimitată (ULA)

Acordul de Licență Nelimitată (ULA -> Unlimited License Agreement) oferit de Oracle este o opțiune de achiziție care permite utilizarea unui subset specificat de produse Oracle pentru o perioadă convenită, toate pentru o singură taxă. La încheierea termenului ULA, clienții se angajează într-un exercițiu de „adevărare”, unde își declară utilizarea produselor către Oracle și primesc ulterior numărul necesar de licențe.

Aceasta este o opțiune ideală pentru organizațiile care anticipează creșterea prin operațiuni de afaceri normale, în opoziție cu fuziuni și achiziții, ULAs oferă avantajul de a consolida mai multe acorduri de licențiere complexe într-un singur acord unificat, rezultând economii de costuri și facturare simplificată.

Cu toate acestea, trebuie remarcat că ULAs poate rezulta în prețuri și termeni suboptimali. Prin urmare, se recomandă realizarea unei analize de benchmark a prețurilor IT și negocierea celor mai bune termeni posibili care să se adapteze cerințelor actuale și viitoare.

Licenseware este o companie de software care dezvolta aplicații de IT Asset Management (ITAM & SAM) modulare, specializate, care analizează orice sursă de date, astfel încât să puteți obține informații despre licențiere în câteva minute.

Aplicațiile noastre sunt publicate pe o platformă cloud nativă open, unde organizațiile au posibilitatea de a alege soluții în funcție de ceea ce trebuie să rezolve și când.

Dacă sunteți gata să oferiți echipei ITAM setul de instrumente de care au nevoie pentru a furniza servicii peste așteptări, contactați-ne la [email protected] sau vizitați site-ul nostru la licenseware.io pentru a afla mai multe.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

5 activități din construcții care pot fi optimizate cu ajutorul aplicațiilor software potrivite

În industria construcțiilor, companiile se confruntă cu diverse provocări legate de eficiența proceselor și gestionarea proiectelor. Aplicațiile software enterprise pot juca un rol esențial în abordarea acestor provocări, oferind...

Citește articolul
Softlead

Care sunt criteriile DESI și cum le poți respecta?

Programul de Digitalizare pentru IMM-uri a introdus, și promovează deja, criteriile DESI/criteriile de digitalizare pentru evaluarea proiectelor finanțate din surse nerambursabile. Pe termen lung, aceste criterii se vor generaliza, deoarece fac...

Citește articolul
Softlead

Cât costă și ce include un magazin online performant?

Cu o creștere estimată la 8 trilioane de dolari până în 2026, industria e-commerce reprezintă un sector semnificativ ce coagulează vânzări rezultate din mai multe domenii de activitate. De aceea, nevoia de a investi...

Citește articolul