Pentru că mai sunt mai puțin de 5 zile până la închiderea sesiunii de aplicare în Cohorta 2023, iată 10 motive pentru care să iei în calcul înscrierea, prezentate din perspectiva beneficiilor, așa cum le-am trăit noi, echipa Softlead.
1. Vrei să înveți.
Noi l-am descrie ca un mini-mini program de MBA, atât din perspectiva multidisciplinarității subiectelor abordate, cât și din cea a sistemului de lucru. Mai exact, cele mai importante dintre temele workshop-urilor s-au finalizat cu livrabile la care, de cele mai multe ori, era nevoie de minim 2 colegi din echipă. Livrabilele aveau un termen de trimitere, în care este recomandat să te încadrezi, mai ales dacă vrei să te califici în etapa următoare și să ai un punctaj competitiv. Însă, dincolo de toate aceste obiective, aceste livrabile sunt, de fapt, rezumatul activității tale de antreprenor (pitch, prezentări de business, de produs, de echipă, business plan, strategii de pricing, strategii de recrutare etc.).
2. Vrei să înveți, dar să și aplici.
Și așa ajungem la punctul 2. Vei considera InnovX util în funcție de cât de multă importanță vei acorda fiecărei activități în parte. La fel ca și în business, sunt importante încadrarea în termene, lucrul în echipă, coordonarea, leadership-ul, capacitatea de împărțire a task-urilor. Cu fiecare dintre acestea am lucrat timp de 3 luni, în cele 2 etape ale programului.
3. Start-up-ul tău are nevoie de o direcție clară.
Înscrierea într-un accelerator poate fi, pentru multe start-up-uri, momentul-cheie al definirii unei direcții, al alegerii unei strategii de business, al pivotării, scalabilității, schimbării modelului de pricing. Dacă prin alte metode nu ai reușit să îți dai seama cât de multă nevoie este de produsul tău, cum să crești expunerea lui, cum să atragi colegi noi, poți să te gândești și la un accelerator.
4. Ai nevoie să cunoști îndeaproape alte start-up-uri.
În viața oricărui start-up, vine un moment în care ai nevoie să vezi că problemele recurente pe care încerci să le rezolvi nu apar doar în cazul tău. Cele mai multe dintre companiile aflate la început de drum (și nu numai), au probleme în recrutare, în definirea unui Buyer Persona, în stabilirea priorităților, în ridicarea unei runde de finanțare etc. Este extrem de benefic să înțelegi cum rezolvă alte start-up-uri această problemă, iar asta poți vedea cel mai bine într-un context în care cu toții sunteți în aceeași poziție.
5. Ai nevoie de parteneri, dar încă nu știi cum să ajungi la ei sau cum să îi alegi.
Conceptul InnovX este acela că încearcă să ajute start-up-urile să identifice partenerii utili pentru creștere accelerată, punându-te în oglindă cu toate tipurile de entități: camere de comerț, asociații, fonduri de investiții, cluburi de business, ONG-uri, organizatori de evenimente, trusturi sau publicații media. Practic, în funcție de obiectivele pe termen mediu și lung, poți să folosești acceleratorul ca pe un deschizător de drumuri pentru a stabili un calendar strategic potrivit nevoilor tale.
6. Ai nevoie de o nouă rundă de finanțare.
Ce start-up nu ar clipi intens dacă l-ai pune față în față cu un VC? Sau cu mai multe? Ei, bine, și asta face InnovX, cu mențiunea că acest as din mânecă este dozat pe măsură ce avansezi în program și pe măsură ce lucrezi la pitch și la rezultate. Practic, ceea ce face InnovX este că se asigură (desigur, dacă și start-up-ul muncește la asta), că pe durata programului ai suficiente rezultate cât să crești șansele investiției.
7. Vrei să îți extinzi rețeaua de conexiuni din mediul de business.
Acesta este un obiectiv constant al start-up-urilor sau companiilor de orice tip, din orice domeniu. Doar că atunci când există un accelerator care și intermediază intro-uri strategice, parcă lucrurile devin mai ușoare.
Mai mult decât atât, prin partenerii săi, InnovX s-a asigurat că ai toate condițiile pentru a organiza mini evenimente sau întâlniri private cu potențiali parteneri/clienți, prin oferirea accesului la un spațiu de co-working, atât de util mai ales pentru start-up-urile care nu sunt din București sau care nu au un birou fizic.
8. Iubești feedback-ul.
Dacă te înscrii într-un accelerator, trebuie să iubești feedback-ul. În cele 3 luni de InnovX, trebuie să te aștepți să fii bombardat cu idei, recomandări, la fel cum trebuie să te pregătești cu resurse pentru a remedia, îmbunătăți lucrurile, conform sugestiilor primite.
9. Ți-ai dori un program de accelerare cu efecte (dintre cele mai bune) pe termen lung.
InnovX are 2 componente: programul propriu – zis și activitățile de după. Mai exact, ceea ce face (super) echipa de organizare este să se asigure că înțelege nevoile start-up-urilor accelerate pentru a le ajuta constant să își îndeplinească obiective. Mai exact, organizează sesiuni de pitching, are un rol de PR extern prin publicații media partenere, te ține într-o buclă de informare continuă cu privire la evenimente tech, de business sau din domeniul din care faci parte.
Dacă ai ajuns până la acest punct, e foarte posibil să ți se pară că InnovX e un program ceva mai complex decât te-ai fi gândit. Ei, bine, chiar este, dar pentru ca rezultatele să fie unele dintre cele mai bune, echipa de organizare te ajută să treci cu brio prin toate provocările cu ajutorul mentorilor sau coordonatorilor alocați, astfel încât să nu ratezi niciunul dintre cele peste 15 – 20 pitch-uri, evenimente, întâlniri, prezentări planificate.
10. Un accelerator este o validare.
Un start-up are nevoie de validări multiple: ale produsului, pieței, investitorilor, clienților plătitori, partenerilor, colegilor din echipă. Volumul de muncă și dinamica ce vin la pachet cu antreprenoriatul te pot face să omiți procesul de validare, dar el este necesar. Așadar, dacă poți, încearcă să obții validare în contextul înscrierii într-un accelerator.
Dacă recomandăm InnovX? Cu siguranță, a fost una dintre cele mai bune decizii ale anului 2022.
Ce am fi putut să facem mai bine? Cu siguranță, organizarea a fost atât punctul forte, cât și micul nostru minus. Poate părea contradictoriu, dar deși am reușit să împărțim în echipă roluri și activități, astfel încât să putem să spunem Da fiecărei provocări în parte, în egală măsură știm că puteam să facem lucrurile și mai bine dacă evaluam potrivit calendarul InnovX în raport cu nevoile de livrare ale business-ului în sine. Mai exact, este ideal să poți să dozezi volumul de lucru dedicat companiei în contextul înscrierii într-un program de accelerare extrem de dinamic.
Ai toate informațiile pentru înscriere aici: https://innovx.eu//accelerator-signup