Digitalizarea IFN-urilor. De unde începe și care sunt costurile asociate?

21 mai 2021

În a doua jumătate a anului 2020, conform datelor BNR, cererea de creditare a crescut semnificativ, valoarea creditelor noi în lei pentru consum din luna octombrie a însumat 1,8 miliarde lei, un nivel apropiat de cel din luna septembrie și cu doar 0,2 miliarde lei mai puțin decât în luna octombrie a anului 2019. În acest fel, a crescut și interesul pentru credite accesate prin Instituții Financiare Nebancare (IFN), care au avut nevoie tot mai mare de platforme digitalizate pentru a putea acorda împrumuturi persoanelor interesate.

Digitalizarea IFN-urilor. De unde începe și care sunt costurile asociate?

Cum ar ajuta digitalizarea IFN-urile?

 • Prin colectarea, validarea lead-urilor (potențiali clienți)
 • Prin creșterea accesului la soluții de creditare, oferindu-le clienților posibilitatea de a obține un credit online, fără a fi nevoie de a se deplasa la un birou fizic.
 • Prin acces la informații, pachete și servicii de consultanță specializată, la doar un click distanță, pentru clienți din toată țara.
 • Prin scăderea timpilor de oferire a creditului, etapele necesare fiind parcurse facil și rapid (procese de analiză dosar, validarea contractului de credit, viramentul rapid al sumei solicitate)
 • În vederea transparentizării procesului de acordare a creditelor.

Care sunt principalele funcționalități ale utilizării unei aplicații software dedicate IFN-urilor?

 • Conturează procesul de aplicare pentru un credit online
 • Oferă un serviciu de tip Know Your Customer (KYC) - ce reprezintă o procedură obligatorie conform normelor BNR, prin care se verifică identitatea clientului care aplică pentru un credit (apel video, încărcarea unei fotografii, etc)
 • Ajută la semnarea documentelor online – prin semnătură calificată sau avansată
 • Facilitează menținerea relațiilor cu clienții
 • Ajută la administrarea produselor de creditare
 • Gestionează credite active, precum monitorizarea sumelor restante sau încasărilor
 • Poate ajuta la menținerea evidenței documentelor
 • Pune la dispoziție un modul de raportare, oferind o serie de rapoarte financiare și contabile specifice

Soluții software recomandate IFN-urilor:

FintechOS, startup-ul fintech al anului 2020 în Europa, este o tehnologie oferită ca serviciu, pe bază de subscripţie lunară, ce are rolul de a accelera transformarea digitală în instituții financiare (bănci, IFN-uri, companii de brokeraj, firme de asigurări). Transformarea digitală în servicii are la bază doi piloni: îmbunătățirea experienței clienților în raport cu băncile/IFN-urile și automatizarea proceselor interne ale băncilor.

Credify transpune fluxul de creditare 100% online. Aplicația oferă posibilitatea de intregrare prin API sau RPA cu alte aplicații utilizate. Dispune de un serviciu de tip KYC (Know Your Customer), oferindu-le IFN-urilor posibilitatea de acordare de credite online prin site-ul propriu și prin platforma Credify, semnarea documentelor printr-o semnătură calificată sau avansată, acces la campanii gratuite de marketing online, alerte prin SMS și sistem de plată cu cardul pentru ratele lunare.

Syncsys oferă o soluție completă și personalizată conform politicii proprii de creditare. Software-ul permite integrarea cu alte sisteme informatice, dispune de un modul de raportare și generare automată de documente, un modul integrat de contabilitate, administrare automată a creditelor printr-un sistem riguros de verificare și validare, integrarea unei platforme de plăți online, gestiunea fluxului de aprobare, suport decizional de acordare de credite, sistem de securitate și de culegere și gestiune a datelor personale.  

Edasoft pune la dispoziție o aplicație software flexibilă de tip SWAN, concepută doar pentru întreprinderile mici și mijlocii. Aceasta permite înregistrarea creditului, generarea automată a înregistrărilor și notelor contabile în eventualitatea operațiilor sau schimbărilor efectuate asupra contractului, emiterea automată a rapoartelor prin modulul de raportare intregrat și calcularea provizioanelor.

Creșterea apetitului pentru credite a dus către lansarea unor produse financiare specifice consumului larg. Astfel, IFN-urile oferă acum credite pentru educație, învățare, proiecte speciale, fapt ce va încuraja, pe termen mediu, aplicarea la acestea. 

Digitalizarea IFN-urilor. De unde începe și care sunt costurile asociate?

Sursa: Bancherul.ro, BNR.

Cât costă o soluție software dedicată digitalizării Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN)?

Costurile de digitalizare ale unui IFN prin achiziții de soluții software de tip SaaS pornesc de la 350 Euro + TVA/lună, valoarea investiției fiind, de cele mai multe ori, direct proporțională cu mărimea companiei și cu obiectivele sale de creștere.

Ai nevoie de o aplicație software potrivită Instituției Financiare Nebancare pe care o administrezi? Solicită un demo pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos. 
Aplicații software recomandate

Tool pentru managementul campaniilor de marketing.

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Intracom Telecom îmbunătățește conectivitatea comunicatiilor poliției metropolitane din Varșovia cu soluția OmniBAS ™

Intracom Telecom, furnizor global de sisteme si solutii de telecomunicații, în parteneriat cu Xentia, un distribuitor polonez de soluții wireless de voce, date și soluții broadband pentru sisteme de supraveghere, va extinde sistemul DMR Simulcast al Politiei  Metropolitane din Varșovia (KSP Varșovia), folosind platforma OmniBAS ™ ca platforma de comunicatii radio (microunde)...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Wizz Air - prima companie aeriană low-cost care utilizează platforma de plată Amadeus prin Navitaire New Skies

Conform cercetărilor efectuate de Amadeus în 2018, procesul de gestionare a plăților grevează costurile industriei de transport aerian cu aproximativ 34,5 miliarde de dolari anual. Aceasta includ taxele plătite furnizorilor de plăți, precum și costurile indirecte, cum ar fi cheltuielile de capital, forța de muncă suplimentară necesară pentru a sprijini procesele manuale, precum ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Top 6 situații în care un proiect de software development eșuează

Conform unui studiu efectuat de compania de software Geneca, 75% dintre proiectele din industria IT eșuează. Adesea, cele mai frecvente situații sunt întâlnite în cazul proiectelor dedicate dezvoltării software, precum și în cazul implementărilor.

Citește articolul arrow_forward