Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020

24 mai 2017 24 mai 2017

Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.

Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020

Primarul Municipiului Alba Iulia, Mircea Hava împreună cu echipa sa de experți vor participa la Dezbaterea Națională Smart City 2017-2020.

Nevoi-Soluții-Metode, care va avea loc pe data de 30 mai la Hotel Pullman, sala New York, București, pentru a comunica cu ceilalți  primari ai orașelor din România, companii private și consultanți, pe tema posibilității dezvoltării comunităților și administrațiilor urbane. Mircea Hava a declarat cu  această ocazie: “Proiectul Alba Iulia Smart City 2018 creează o punte între istoria bimilenară a capitalei de suflet a românilor şi un viitor modern prin implementarea unor tehnologii de tip smart revoluționare, pe care astăzi le punem deja la dispoziția albaiulienilor. Perspectivele pe care le deschide un oraş inteligent şi implicit soluțiile implementate şi testate la noi, fac din Alba Iulia primul server din viitoarea rețea de oraşe inteligente din România. Alături de o comunitate creativă formată din albaiulieni, reprezentanți ai societății civile, instituții, companii și voluntari ne-am propus să devenim creatorii de viitor ai Celeilalte Capitale.”

Cealaltă Capitală este astăzi platforma pe care se testează România modernă, un exemplu concret şi o comunitate vie de soluții smart, care sperăm să devină un motor de tracțiune şi pentru celelalte oraşe din România și Europa. “Alba Iulia a privit mereu spre viitor, fără să se desprindă de istorie. Sunt convins că realitatea pe care o implementăm acum va aduce un plus de calitate vieții şi va pune într-o lumină nouă valoarea şi eficiența imediată a tehnologiilor moderne şi a soluțiilor smart pentru fiecare cetățean în parte”, a spus Nicolaie Moldovan, City-Manager Alba Iulia.

La dezvoltarea inteligentă a orașului Alba Iulia contribuie voluntar mai multe companii prin proiecte pilot. De exemplu, Orange România, a început în luna noiembrie 2016 implementarea mai multor soluții în cadrul acestei inițiative. Au fost propuse 14 soluții de digitalizare a orașului care îmbunătățesc comunicarea administrației publice cu cetățenii, promovarea turistică a orașului și care facilitează o gestionare mai bună a resurselor.

Organizat într-un concept nou, dezbaterea care va avea loc pe 30 mai, reprezintă o continuare a conferinței Smart City, din 2 Decembrie 2016 de la Alba Iulia.  În cadrul evenimentului, reprezentanți ai mai multor orașe vor dezbate teme despre nevoile de dezvoltare, despre soluțiile personalizate pe care le pot adopta. Volumul datelor crește în fiecare zi. Unde le stocăm? Cum am dori să fie păstrate? Cum le prelucrăm? Putem asigura securitatea? Suntem pregătiți să migrăm în cloud? Care sunt nevoile cetățenilor? Ce-și doresc turiștii de la un oraș? Dar companiile? Sunt doar câteva întrebări la care vom încerca să găsim răspunsuri pe 30 mai.

“Vom orienta dezbaterea către soluții concrete și aplicate și vom construi o platformă de inspirație pentru metode de implementare eficiente care să accelereze procesele de transformare digitală în beneficiul cetățenilor, turiștilor, administrației și întreprinzătorilor. Ne dorim generarea unor modele de bună practică, care să fie luate în calcul de toate orașele care vor să fie inteligente.”, a declarat Marius Bostan, Coordonator al Dezbaterii Naționale, fost Ministru al Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională și inițiator al proiectului de la Alba Iulia.

Speakeri străini vor prezenta soluții care au fost implementate în alte orașe ale lumii, dar și companiile românești vor avea ocazia să își prezinte inovațiile tehnologice dedicate orașelor de mâine.  O  altă sesiune  va fi dedicată start-up-urilor, care vor avea ocazia să își prezinte aplicațiile inovative pentru parteneri și investitori.

Compania SolvIT Networks va prezenta soluțiile de securitate cibernetică furnizate și metodele de implementare dedicate orașelor. “Considerațiile privind securitatea informatică ar trebui să fie în concordanță cu toate cerințele de design și arhitectură atunci când se analizează strategiile inteligente ale orașelor cu mult înainte de implementare. Nu este vorba doar de conectarea dispozitivelor ca într-un proiect IT tradițional sau de rularea unei rețele mari. Lipsa securității în orice proiect poate avea considerente grave de expunere, deoarece orașul devine interconectat, si automat expus atacurilor la nivel național și internațional“, a precizat Mihai Scemtovici, General Manager al SolvIT Networks.

Smart City, inițial a început cu un concept premergător de “smart-grow”,  menționat de multe ori în contextul  dezvoltării accelerate ale orașelor cum ar fi creșterea populației care a atras o creștere a consumului de energie, trafic, poluare, deșeuri, cât și infrastructura modernă. Fiind numeroase, este clar că acestea sunt din ce în ce mai greu de gestionat într-un mod eficient. Implementarea SmartCity pentru administrație va fi urmată sau poate se suprapune cu cea de SmartHome și IOT Business pentru  consumatori și firme. Aceste acțiuni vor genera rețele vaste de senzori și dispozitive conectate prin diferite tehnologii radio, implicând probleme de interoperabilitate și congestie radio. Sunt orașele și infrastucturile acestora pregătite? Frontier Connect va fi prezent la eveniment cu o soluție complet românească: “iOla de la Frontier Connect este complet românească  și  acționeză ca router, nod sau gateway optimizând rețeaua vastă IOT. Dispozitivele iOla sunt plug & play și se poate configura  ‘over-the-air’, în  funcție de cerințele inițiale de conexiune cât și problemele ulterioare, ceea ce duce la costuri mici cu instalarea, optimizarea  și managementul rețelelor IOT, “ spune Mircea Oaida, reprezentant Frontier Connect.

ENSURA C&C vine cu o soluție de smart city „la minut“ - pentru că poate  fi instalată în timp extrem de scurt folosind infrastructura existentă a beneficiarului, oricare ar fi ea: iluminatul stradal se poate aprinde în funcție de datele colectate de camerele de supraveghere, să adapteze semnalistica inteligentă stradală în funcție de vreme, numărul de persoane pe stradă sau de nevoile de urgență - sau să trimită echipe de intervenție în mod automat ca răspuns la informațiile colectate de senzorii din apă, canalizare sau trafic. Gali Golan, Marketing and Comunications  Vicepreședinte ENSURAC&C a declarat: „ENSURAC & C este proiectat pentru a oferi imediat rentabilitate investiției prin integrarea diferitelor sisteme din oraș într-o singură platformă și pentru a îmbunătăți eficiența operațională și de afaceri în toate verticalele urbane (trafic, siguranța publică, mediu, colectarea deșeurilor etc). „

Serviciile de plăți inteligente se alătură conceptului. La eveniment compania Printec va prezenta tehnologii inovatoare, atât pe partea de software, cât și hardware, care ajută clienții să răspundă cererii de tranzacții rapide, ușoare și sigure, cu soluții pentru servicii asistate și neasistate, automatizate și intuitive.

În cadrul Dezbaterii vor fi prezente companiile Green Group și BestTools, care activează în domeniul reciclării inteligente a deșeurilor și vor veni cu utilaje demonstrative pentru ceea ce înseamnă colectarea și depozitarea modernă și în siguranță a acestora.

Tot pentru protejarea mediului înconjurător, în condițiile creării tot mai multor  zone pietonale, FAN Courier vine cu soluții adaptate pentru acces ușor către comunitățile aflate în jurul acestor zone, în special în marile orașe. Felix Patrășcanu, Managing Partner al companiei consideră că dezvoltare unor mini flote necesare acestui tip de livrare depinde de existența unei infrastructuri fără de care acest proiect nu se poate susține sau dezvolta.

În cadrul Dezbaterii Nationale Smart City 2017-2020. Nevoi. Solutii. Metode. se va discuta  și despre managementul serviciilor publice bazat pe performanță, calitate și transferul de riscuri către prestator. Șerban Pâslaru, Partener al Țucă Zbârcea & Asociații va vorbi despre creșterea eficienței cheltuirii fondurilor publice prin utilizarea modelelor contractuale în care plata contractanților se face pe bază de performanță și calitate. Parteneriatul public privat, cât de viabil este în contextul actual?

Bogdan Balaci, General Manager Philips Lighting SEE spune că pentru anul 2030 se prognozează că peste 60% din populația lumii va trăi în orașe: “Pentru că nu mai e mult până atunci, problema care se pune este: Cum se va putea crea pentru acești oameni un spațiu prietenos și atractiv, dar, în același timp,  sigur și eficient din punct de vedere energetic? Este o realitate faptul că 75% din iluminatul stradal este depășit și ineficient tehnologic, 50% din consumul de energie al unui oraș  se îndreaptă către iluminat, iar 19% din consumul global de energie este, de asemenea, utilizat pentru iluminat, deși trecerea la iluminatul cu LED poate reduce acest consum cu 11 %”.  Philips Lighting,  numărul 1 la nivel global în materie de iluminat conectat, cu peste 262 de sisteme CityTouch implementate în 31 de țări,  va fi prezent la  Dezbatere pentru a discuta despre respectarea standardelor naționale și internaționale pentru iluminatul public exterior și interior.

Evenimentul se va încheia a doua zi cu un mic dejun de afaceri, aplicat, la care participă doar reprezentanți ai orașelor și ai companiilor private, furnizoare de soluții Smart City.

La Dezbatere sunt așteptați reprezentați ai: orașelor și municipiilor din România, companiilor furnizoare de soluții și echipamente IT&C pentru Smart City, companiilor financiare și companiilor de furnizare a soluțiilor de plăți inteligente, instituțiilor de interes public, mediului academic și mass-media.

Mai multe detalii aici - https://concordcom.ro/evenimente/smart-city-2017-2020-nevoi-solutii-metode/ 

Organizatorii evenimentului sunt: Fundația Națională a Tinerilor Manageri - FNTM, cu susținerea agenției de PR & Events - Concord Communication.

Parteneri: Telekom, NTT Data, Orange, SolvIT, Euronovate, Best Tools Salubritate, Fan Courier, ENSURAC&C, Ramboll, Philips, Țucă Zbârcea & Asociații, VMB Partners, IBM, IOLA, UPC, Green Group, Senator Wines, Printec, General Survei Corporation.

Eveniment organizat cu sprijnul: RePatriot, Romanian Business Leaders, ANSSI, ANIS, Edusa, TripDor, Voss Review, ClujIT, Different Angle Cluster, SEE.

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!