Cum să ceri oferte de preț pentru aplicații software?

19 Jul 2022

Ce este un RFP? Cum se poate realiza cu succes o cerere de preț pentru aplicații software, care sunt greșelile întâlnite și care sunt beneficiile aduse odată cu implementarea în procesul de selecție a furnizorilor?

Cum să ceri oferte de preț pentru aplicații software?

Companiile ce se află în căutarea furnizorului software potrivit omit adesea etapa ce cuprinde conceperea unui RFP (Request for Proposal), deoarece consideră că acest document nu este absolut necesar. Dar ce reprezintă un RFP?

O cerere de propunere (RFP – Request For Proposal) este un document ce anunță un proiect, îl descrie și solicită oferte de la antreprenori calificați pentru a-l finaliza. Majoritatea organizațiilor de top preferă să-și lanseze proiectele folosind RFP-uri, iar pe lângă asta, multe guverne utilizează deja acest tip de cereri deoarece aduc următoarele beneficii:

De ce nu sunt, de cele mai multe ori, corecte sau complete RFP-urile?

Ce ar trebui să conțină un RFP?

Deși nu există reguli stricte cu privire la cuprinsul unei astfel de cereri, există câteva elemente comune. Este important să se ofere cantitatea potrivită de informații, nici prea multe, nici prea puține, iar conform TMS și ScienceSoft, iată care sunt cele mai remarcabile puncte de tratat:

  1. Prezentare generală a proiectului și o scurtă descriere a companiei – această prezentare va cuprinde scopul cererii și o scurtă enumerare a problemelor care au determinat necesitatea proiectului. Scurta descriere a companiei va conține informații despre produsele și serviciile oferite și va evidenția factorii diferențiatori față de concurență.
  2. Obiectivele proiectului și publicul țintă – cuprinde problemele și nemulțumirile pe care o viitoare soluție software își propune să le rezolve, precum și cunoștințele despre publicul care va utiliza aplicația. Astfel de informații detaliate îi vor ajuta pe furnizori să adapteze experiența în mod specific beneficiarilor companiei.
  3. Detalii tehnice  conturează cerințele tehnice (de exemplu, pe ce platforme ar trebui să funcționeze software-ul, nevoia de migrare a datelor și integrări terțe) și orice limitări (de exemplu, utilizarea unui limbaj de programare specific). Acest subpunct necesită informații cât mai detaliate posibil pentru a minimiza riscul blocajelor unui proiect ulterior.
  4. Buget – evidențiază un plan sau o serie de costuri destinate proiectului.
  5. Beneficii – această secțiune rezumă modul în care proiectul va crește valoarea companiei.
  6. Cerințe generale și criterii de selecție pentru un furnizor  stabilește cerințele formale și legale pentru care vânzătorii pot lua parte la proiect, cât și factorii prioritari care vor defini selecția unui furnizor (de exemplu, expertiză tehnică, cunoștințe de domeniu, experiență în proiecte similare, costuri proiectate, livrare rapidă, etc).
  7. Posibile constrângeri - includ resurse limitate sau factori personalizați. Reprezintă o modalitate eficientă de a determina ofertele care nu sunt capabile să finalizeze cu succes proiectul. 

Pe lângă acestea, mai pot apărea detalii cu privire la următoarele direcții: domeniul de activitate, intervalul de timp necesar pentru realizarea proiectului, cerințe de trimitere, scrisoare de interes, cronologie de răspuns, etc.

Odată cu înaintarea unei cereri ce nu este alcătuită corespunzător, pot apărea complicații ce vor îngreuna întregul proces. Așadar, iată câteva dintre problemele ce se pot ivi:

Softlead, cea mai mare platformă de tip marketplace din România, 100% dedicată aplicațiilor software, le oferă clienților săi acces la oferte de preț personalizate pentru digitalizare, prin cei peste 350 de parteneri.

Ai nevoie de o aplicație software? Solicită un demo pe adresa [email protected] sau completează formularul de mai jos.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Revoluționarea comunicării, relației cu clienții și eficienței operaționale

GoIT este o companie internațională de educație tech pentru începători, lider de piață pe acest segment în CEE. În prezent, organizația numără aproximativ 300 de angajați, activează în țări precum România,...

Citește articolul