Cum s-a digitalizat o companie de construcții românească rapid și eficient?

15 Dec 2022

Studiu de caz - Implementare realizată cu succes prin platforma Softlead, cu ajutorul partenerilor Smart Project Solutions.

Cum s-a digitalizat o companie de construcții românească rapid și eficient?

Conform companiei de consultanță McKinsey, digitalizarea în domeniul construcțiilor poate aduce o creștere a productivității de aproximativ 15% și o reducere a costurilor de 6%. În funcție de gradul de digitalizare și de cultura organizațională a fiecărei companii, procentele pot fi, uneori, semnificativ mai mari.

Digitalizarea se află în topul priorităților companiilor de construcții, potrivit unui studiu de piață publicat de compania Roland Berger, 93% dintre jucătorii din piață considerând că automatizarea poate influența fiecare proces și activitate de business. Astfel, transformarea digitală în rândul organizațiilor din domeniul construcțiilor se bazează pe 4 piloni esențiali: colectarea și analiza online a datelor, automatizarea, conectivitatea și accesul la date.

Concivia, o companie românească de construcții, a ales să investească în anul 2022 în digitalizarea șantierelor, printr-o soluție software SPS Construct, aleasă prin platforma Softlead, furnizata  și implementată cu succes de compania Smart Project Solutions.

Care au fost principalele provocări ale companiei?

Nevoia creșterii performanțelor interne, eficientizării și creșterii productivității a fost urmată de anumite provocări specifice industriei de construcții. Mai exact, compania a înregistrat depășiri ale bugetelor observate spre finalul proiectului și a primit raportări de întârzieri ale activității de pe șantiere. La baza acestor două situații se aflau, însă, extinderi ale bugetelor de achiziții pentru materialele folosite, imposibilitatea de a avea o trasabilitate în timp real a cheltuielilor detaliate în funcție de materiale, manoperă, utilaje, transport sau subcontractori. Astfel, exista o dificultate de a face o legătură între ofertă și execuția reală din șantier.

Cum au fost rezolvate principalele probleme cu ajutorul aplicației software potrivite?

Compania Concivia a ales Smart Project Solutions pentru a implementa aplicația software SPS Construct, o soluție adaptată cerințelor și activităților de business din domeniul construcțiilor. Aplicația este gândită modular și cuprinde: modul dedicat gestionării ofertelor (creare și actualizare/optimizare oferte, generarea automată a bugetelor/proiect, export ofertă în Excel), proiectelor (bugetare lucrări, materiale, utilaje, manoperă, transport), achizițiilor (oferte și comenzi furnizori, facturi, rapoarte), managementului șantierelor (necesar de aprovizionare, fluxuri de aprobare, rapoarte zilnice sau de proiect pentru pontaje, activități utilaje, activitate transport, raport cheltuieli), subcontractorilor (alocare lucrări, raportări, facturi), dar și sub module: gestionarea situațiilor de lucrări.

Comparativ cu alte soluții existente pe piața din România, SPS Construct este o soluție în cloud, putând fi accesată oricând și de oriunde, de către mai mulți utilizatori simultan. Interfața oferită este una prietenoasă și intuitivă, accesibilă integral de pe orice dispozitiv mobil.

Durata implementării

Proiectul a avut o durată de implementare de aproximativ 4 luni, fiind necesară analiza proceselor de business, stabilirea coordonatelor de lucru, alocarea resurselor și implementarea propriu-zisă a soluției.

Care au fost principalele beneficii obținute de client după implementarea software?

După implementarea soluției SPS Construct, clientul a beneficiat de acces în timp real la o analiză a activității de pe fiecare șantier și la stadiul lucrărilor, precum și la rapoarte zilnice, putând evalua nivelul de parcurgere al calendarelor de execuție, precum și analiza comparativă cuprinsă în ofertă versus stadiul actual al proiectului.

De asemenea, clientul a putut monitoriza și superviza cantitățile de materiale folosite, numărul de ore alocate pentru manoperă, precum și alți indicatori specifici activității din industria de construcții. Astfel, compania a reușit să mențină nivelul de performanță și de profitabilitate al fiecărui proiect în parte, transparența datelor fiind esențială în contextul estimărilor, planificării și evaluării posibilelor riscuri, toate determinate în timp real.

Despre Smart Project Solutions

Compania Smart Project Solutions este o companie 100% românească, fondată în anul 2009 de către o echipă de specialiști cu experiență în domeniul IT. Suita de servicii și de aplicații software oferite include o abordare orientată către nevoile specifice ale fiecărei industrii, soluțiile fiind intuitive, ușor de utilizat și permanent susținute de servicii complementare de suport în timp real.

Companie de IT 100% romaneasca infiintata in 2009 specializata in solutii software dedicate clinicilor stomatologice, clinici mediale, saloanelor de infrumusetare, companiilor de constructii si administratiei publice.

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Lucrezi cu volume mari de comenzi? Iată 6 aplicații software utile pentru a eficientiza activitatea

Gestionarea unui volum mare de comenzi poate fi un proces complex și solicitant pentru orice companie. De la urmărirea inventarului, gestionarea comenzilor și optimizarea livrărilor, până la asigurarea unei comunicări eficiente cu...

Citește articolul
Softlead

Studiu Bitdefender: inteligența artificială reprezintă cea mai mare îngrijorare pentru specialiștii în securitate IT

Peste jumătate (57%) dintre specialiștii în securitate IT susțin că s-au confruntat cu o breșă de securitate sau o scurgere de date pe parcursul ultimelor 12 luni, ceea ce indică o creștere cu 6% comparativ cu 2023, arată un studiu...

Citește articolul