Cum ne poate afecta securitatea cibernetică - RANSOMWARE?

04 May 2017

Era Digitala in care traim vine cu o multime de aplicatii si functionalitati care ne imbunatatesc comunicatiiile si accesul la informatie, dar ne si expun la multe amenintari de Securitate cibernetica. Aceste amenintari de securitate cibernetica ne expun atat pe plan personal, respectiv intimitatea personala, dar si pe planul afacerii, atat prin pierderea datelor organizatiei sau prin blocarea accesului la aplicatii sau date.

Cum ne poate afecta securitatea cibernetică - RANSOMWARE?

Era Digitala in care traim vine cu o multime de aplicatii si functionalitati care ne imbunatatesc comunicatiiile si accesul la informatie, dar ne si expun la multe amenintari de Securitate cibernetica. Aceste amenintari de securitate cibernetica ne expun atat pe plan personal, respectiv intimitatea personala, dar si pe planul afacerii, atat prin pierderea datelor organizatiei sau prin blocarea accesului la aplicatii sau date.

O serie de concepte noi bazate pe tehnologiile IT&C sunt in plin process de dezvoltare si implementare si este de asteptat, dat fiind dezvoltarea lor exponentiala, ca in urmatorii ani sa fim expusi la acestea:

  1. ERA DIGITALA – DIRECTIVE EUROPENE

In contextual actual, REGULAMENTUL (UE) 2016/679 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, propune o serie de directive care trebuiesc armonizate cu legislatia interna a fiecarui stat membru si care vor trebui sa intre in vigoare cel tarziu la 25 mai 2018. (sursa: http://www.eugdpr.org/).

O alta directive europeana, si anume DIRECTIVA (UE) 2016/1148 A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI din 6 iulie 2016 privind măsuri pentru un nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a sistemelor informatice în Uniune, recunoaste rolul vital al retelelor informatice in societatea actuala si caracterul critic al acestor retele informatice pentru activitatile economice si sociale. (sursa: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/directive-security-network-and-information-systems-nis-directive)

Aceasta directiva adreseaza specific furnizorii de utilitati : electricitate, gaze, petrol, furnizorii de servicii de transport, sectorul bancar si infrastructuri ale pietei financiare, sectorul sanatatii, furnizorii si distribuitorii de apa potabila si furnizorii de servicii digitale.

  1. ERA DIGITALA – RANSOMWARE

Ransomware este un tip de atac informatic care presupune infectarea sau preluarea controlului echipamentelor informatice tinta, si de obicei se manifesta prin criptarea documentelor astfel incat utilizatorul nu le mai poate utiliza. Atacatorul solicita o recompensa baneasca ( “ransom”) in schimbul cheii de decriptare.

Pagubele aduse de acest tip de atact informatic sunt estimate a depasi 1 Mld de US$ in anul 2016, de aceea recomandam o abordare activa orientata pe preventie.

In definitive, atacurile de tip ransomware reprezinta o forma de extorcare digitala care foloseste temerile utilizatorilor, temeri inspirate fie de frica de pierdere de date, fie de jena cauzata de mesajele atacatorilor, care solicita plata din cauza ca utilizatorul ar fi vizitat site-uri ilegale sau cu continut nepotrivit.

Ransomware este un tip de atac informatic generat mai ales printr-un comportament neatent al utilizatorului. De obicei se desfasoara fie prin email cu atasamente virusate, prin aplicatii de social network sau atunci cand utilizatorul viziteaza website-uri malitioase.

Atacul se desfasoara prin criptarea fisierelor utilizatorului cu AES 256, care este un algoritm de criptare pe blocuri pe 256 biti, cu o cheie de criptare individuala, cheie care practic este imposibil de gasit prin tehnica de calcul actuala.

  1. ERA DIGITALA – RECOMANDARI

Indiferent de tipul de atac la care sunteti expusi, FOCALITY va recomanda cateva actiuni simple care va pot ajuta sa preintampinati aceste amenintari:

  1. ERA DIGITALA – SERVICII FOCALITY

Focality este specializat pe oferirea de servicii profesionale de arhitectura pe mai multe niveluri:

TESTAREA SECURITATII ORGANIZATIEI DVS ESTE GRATUITA IN Q2 2017 PRIN SERVICIILE DE AUDIT AL SECURITATII CIBERNETICE FOCALITY

George Florea

Focality SRL

Email: [email protected]

Tel: 0744 178373

 

Cu o experiență de 20 de ani, Focality livrează excelență operațională în materie de soluții IT, consultanță și instalații, susținându-ți afacerea și ajutând-o să se diferențieze și să prospere. Soluțiile  inovatoare și  customizate vin în întampinarea problemelor clienților și depășesc așteptările acestora, oferindu-le suportul tehnic necesar pentru a atinge performanța.

Focality integreaza solutii IT&C de infrastructura de la furnizori de prestigiu: APC, CheckPoint, Cisco, Dell/EMC, Eaton, Fortinet, HP, IBM, Ivanti, Lenovo, Veeam, VMware.

Departamentul nostru de solutii de afaceri implementeaza cu succes solutii ERP de la SAP si aplicatii de business intelligence de IBM, SAP si Qlik si solutii de document management ELO Digital si CAS.

In sprijinul clientilor nostri efectuam audituri de securitate IT complexe, proiectare de datacentere si consultanta pentru modelarea de procese de afaceri

Află mai multe

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Revoluționarea comunicării, relației cu clienții și eficienței operaționale

GoIT este o companie internațională de educație tech pentru începători, lider de piață pe acest segment în CEE. În prezent, organizația numără aproximativ 300 de angajați, activează în țări precum România,...

Citește articolul