Atunci când mâna omului nu mai controlează doar instrumentele reci și dure cunoscute de sute de ani, cu siguranță, salvează vieți prin tehnologia tradusă ca set complet al soluțiilor software și hardware. De această dată, Softlead s-a oprit spre analiză la cele software.
În acest moment, în România există 109 spitale private, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), aproape 300 de policlinici private, peste 800 de cabinete independente specializate. Conform datelor INS, în sectorul public își desfășoară activitatea 76,3% din totalul medicilor, respectiv 60,6% din totalul medicilor de familie. Așadar, există o piață efectivă dedicată îmbunătățirii serviciilor medicale, cu acces la tehnologie și evident, la aplicații software.
“Pornim de la cifre concrete care ne indică potenţialul aplicaţiilor eHealth şi pentru piaţa din România. La nivel global, în pofida crizei, piaţa aplicaţiilor eHealth are o dinamică rapidă. La nivelul anului 2011 era în jur de 11 miliarde de dolari, iar prognoza pentru 2016 este de 27 de miliarde de dolari, adică o creştere anuală de aproape 20% (According to BCC Research study of March 2012). O componentă importantă în dinamizarea pieţei o constituie aplicaţiile mobile asociate urmăririi stării de sănătate, fie că e vorba de parametri vitali, nutriţie fie de boli cronice. Noi afaceri pot fi dezvoltate în jurul utilizării tehnologiei wireless asociate cu echipamente medicale ce conduce la beneficii sociale şi economice”, Lăcrămioara Stoicu-Tivadar, presedinte Societatea Română de Informatică Medicală.
Cum arată integrarea tehnologiei în fluxul de lucru al unei clinici medicale?
Technology Architecture:
Din unghiul opus, cel al ofertei aplicațiilor software devenite soluții în organizarea și gestionarea sectorului medical, sunt peste 50 de asemenea aplicații înscrise doar pe Softlead (aplicațiile aparțin unor branduri precum Archibus Solution Center, IDava Solutions, RomIntelmed IT, Romsym Data, TotalSoft, Cloud Systems, Green Soft, Nibo Expert, Easy Software Solutions, Novensys, Pharmec Healthcare Software). Este vorba despre un set complet de aplicații informatice necesare cabinetelor mici și mijlocii sau chiar spitalelor, de la produse de tip antivirus până la aplicații de gestiune a stocurilor de medicamente, aplicații dedicate programărilor, analizelor pacienților sau documentelor interne.
Pentru un astfel de segment, cum este cel medical, eficiența și scalabilitatea spațiului pentru gestionarea datelor sunt elemente-cheie ale unei afaceri de succes. Companiile medicale au găsit în oferta pieței un aliat în ceea ce privește virtualizarea, gestionarea online a documentelor și renunțarea la registrele învechite. Soluțiile sunt flexibile, cu o arhitectură scalabilă și facil adaptabile fluxurilor de lucru complexe, fiind folosite cu succes în spitalele sau clinicile specializate în imagistică, biorezonanță, analiză și tratament. Pentru toate acestea, un serviciu extrem de important este acela al stocării datelor în siguranță și pe un spațiu de stocare generos, pentru a permite înregistrarea pacientului cu un dosar medical complet, accesibil oricând și pregătit pentru export și interpretare medicală.