Facebook dezvăluie noi facilități ale centrului său de date din Prineville, Oregon: aproximativ 2.000 de telefoane inteligente cu ajutorul cărora își testează aplicațiile pentru a asigura performanța și eficiența caracteristice.
În urmă cu un an, fiecare inginer software din cadrul Facebook a testat orice modificare de cod doar de pe cel mai apropiat dispozitiv. Însă, fiecare utilizator folosește tipuri diferite de dispozitive, cu sisteme de operare diferite, cu conexiuni diferite la internet, astfel că această metodă de testare nu este eficientă.
Facebook rulează acum programul CT-Scan, utilizat pentru verificarea fiecărei noi aplicații pe toate dispozitivele. În acest demers, Facebook e sprijinit de Mac Minis pentru iPhone și serverele Open Compute Project Leopard pentru Android.
Pentru aplicațiile care rulează la scară, precum: Facebook, Instagram, Messenger sau WhatsApp, fiecare configurație specifică unui dispozitiv sau altuia este relevantă, întrucât există sute sau chiar mii de oameni care le folosesc, iar în momentul în care apare o problemă, se poate vorbi de un număr foarte mare de utilizatori, care ar putea căuta o alternativă a aplicațiilor menționate anterior.
Liderul de piață în furnizarea de infrastructură cloud, Amazon Web Services (AWS) oferă dezvoltatorilor independenți un număr foarte mare de dispozitive mobile pentru testare prin opțiunea AWS Device Farm. Platforma Google Cloud oferă de asemenea opțiunea Firebase Test Lab (disponibilă exclusiv pentru Android).
Însă, Facebook a preferat să nu se mai bazeze pe zona de cloud, oferită publicului larg și a decis astfel să-și construiască propria infrastructură. Antoine Reversat, inginer de producție la Facebook spune despre compania la care lucrează că ,,este interesată să-și dubleze numărul de telefoane pentru laboratorul intern de testare”. Acesta a adăugat faptul că Facebook urmărește să extindă aceste opțiuni și către zona de hardware, cel mai probabil prin intermediul Open Compute Project.