Ce sunt aplicațiile ERP (Enterprise Resource Planning)?

5 oct. 2014 5 oct. 2014

Implementarea unui sistem ERP nu presupune doar un buget semnificativ, precum și resurse temporale.  O astfel de aplicație software cu rol de planificare a resurselor unei companii  este o soluție dedicată segmentului de management, ce permite organizațiilor să folosească un sistem de aplicații integrate

Ce sunt aplicațiile ERP (Enterprise Resource Planning)?

Implementarea unui sistem ERP nu presupune doar un buget semnificativ, precum și resurse temporale.  O astfel de aplicație software cu rol de planificare a resurselor unei companii  este o soluție dedicată segmentului de management, ce permite organizațiilor să folosească un sistem de aplicații integrate cu ajutorul  cărora se gestionează structuri de afaceri și care automatizează activități de lucru interne.

Cu toate că implementarea unei soluții software ERP a devenit mult mai complexă cu o dată cu trecerea timpului, iar multitudinea de soluții este în continuă creștere, instalarea sistemului este încă privită ca un anumit risc pentru companii. Aceasta este și unul dintre motivele pentru care alegerea unui ERP constă în parteneriatele de business pe termen lung.

Pentru a ajuta companiile să-și mărească șansele de acces la implementarea unui sistem ERP cu succes, mai mulți experți ERP au evidențiat ceea ce deține o importanță majoră în identificarea unei soluții corecte și care să fie implementată cu succes.

Practic, este vorba despre respectarea unui set etape care să direcționeze viitorul achizitor de soluții software către identificarea aceleia care să satisfacă toate nevoile unei companii și a angajaților acesteia, în raport cu obiectivele organizaționale setate.

Înțelegerea tuturor cerințelor de business

Un furnizor de soluții software trebuie să înțeleagă problema pe care viitorul beneficiar o are. Este foarte importantă realizarea unei liste de cerințe înaintea derulării procesului de implementare a unui sistem. Echipele trebuie să cunoască întreg procesul de business și să aibă acces la informații, având o viziune de ansamblu asupra a tot ce va realiza pe viitor. Softlead urmează toate aceste etape, ajutând achizitorul de soluții software să identifice tipul de aplicație care i se potrivește și, de asemenea, oferă sisteme ERP ce se concentrează pe procesul de business și pe cerințele acestuia.

Leadership-ul și consultanța controlează așteptările clienților și asigură cele mai bune rezultate. 

În contextul implementării unui sistem ERP, un partener trebuie să dispună de un mix de abilități tehnologice, cunoașterea aplicațiilor de business, cunoștințe de project management și înțelegerea celor mai importante date ale domeniului în care se face implementarea, pentru a putea susține clientul în demersul său de achiziție.

Alegerea tehnologiei potrivite

Softlead pune la dispoziție achizitorilor de soluții software o gamă variată de aplicații de la mid-market pană la cele industriale. În alegerea unei astfel de soluții ERP trebuie să se țină cont de mai mulți factori precum: integrarea funcționalităților specifice industriei, oferirea unui suport tehnic, acces la update-uri, cât și flexibilitatea în schimbările de business, integrarea cu alte sisteme, cloud versus licență on-premise, instrumente de monitorizare și de analiză. Toate acestea trebuie luate în considerare în alegerea tehnologiei potrivite pentru o companie.

Luarea deciziilor

Alegerea unui ERP este un proiect pe termen lung, fiind foarte important să se aleagă o soluție ce se apropie atât de actualele cât și de viitoarele cerințe ale business-ului. Cel mai potrivit atunci când căutăm o soluție ERP este să alegem o companie ce oferă o gamă largă de aplicații software și nu una care este axată pe un singur sistem. De asemenea, majoritatea  soluțiilor oferite pun la dispoziție și accesul de pe device-urile mobile, astfel încât utilizatorul are acces la toată informația oriunde și oricând.

Căutarea unui partener strategic

Un partener ERP ar trebui să fie stabil, securizat, să aibă bune recomandări din partea celor care îl folosesc. Astfel, cele mai importante atribute de luat în considerare în alegerea unui ERP sunt: experiența (compania poate rezolva cu ușurință problemele apărute pe parcurs), cunoștințe tehnice, de securitate, networking, service & enterprise architecture, atitudine și etică (o echipă pasionată ce oferă suport și produse de calitate clientului), aptitudini de comunicare, autoevaluare (fiecare membru al echipei  trebuie să știe la ce nivel al proiectului se încadrează  și cum anume poate contribui la obținerea obiectivului).

Suport de post-implementare  pentru menținerea succesului

Implementarea unui sistem ERP este o investiție pe termen lung, ce necesită un feedback continuu din partea achizitorului, chiar și după ce proiectul s-a finalizat. Trainingul și transferul de aptitudini sunt, de asemenea, importante. Mai mult decât atât, este important să se recunoască faptul că formarea mai eficientă nu poate proveni din surse externe. Angajații tech-savy  din cadrul departamentelor trebuie să aibă posibilitatea la o instruire completă pentru a oferi la rândul lor training. Implicarea întregii echipe în noul sistem va conduce către succes și posibil către adoptarea unei noi soluții ERP.  Majoritatea soluțiilor software ERP din cadrul platformei  Softlead oferă suport și după ce au fost implementate.

Personalizare

Un sistem trebuie personalizat atât cât este necesar pentru configurare și implementare. Sistemele foarte personalizate vor genera  costuri mai mari, nu numai în desfășurarea inițială, dar și atunci când se face upgrade de la o versiune la alta. În plus, o soluție la cheie poate oferi o flexibilitate mai redusă, dar mai multă stabilitate și cost redus de întreținere.

Coordonarea sistemului

Odată  stabilită implementarea unei aplicații ERP, nu trebuie să vă bazați doar pe managerul de proiect sau pe furnizor, ci trebuie ales un reprezentant din echipă pentru acest lucru. Trebuie selectat cineva din cadrul organizației care știe să gestioneze sisteme software, care să fie responsabil cu toate cerințele utilizatorilor, să coordoneze întreg procesul de instruire și să acționeze ca punct de contact pentru ceilalți angajați. Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de companii este aceea de a investi mult timp, bani și energie selectând un tip de sistem numai pentru a-și forma o a doua echipă . Acest lucru duce la numeroase probleme  în timpul proiectării și implementării.

Despre Softlead

Softlead este prima platformă integrată  dedicată  produselor de tip software din Romania: aplicații, Content Management System (CMS), Customer Relationship Management (CRM), Enterprise Resource Planning (ERP), soft-uri dedicate dezvoltării si managementului organizațional, educative, de management al informațiilor, dedicate gestiunii stocurilor,  din domeniul juridic, multimedia, precum si multe altele.

Softlead cuprinde o bază de date de peste 500 de soft-uri însoțite de un set complet de funcționalități, descrieri, demo-uri, precum si datele de contact ale companiilor producătoare.

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!