Conform unui grafic publicat recent pe Statista.com, din 2009 până în 2020 industria software a fost într-o continuă creștere, definită prin nevoia de digitalizare a tuturor domeniilor de activitate și prin evoluția industriilor de producție complementare. Astfel, creșterea apetitului pentru gadget-uri, a utilizării facile a soluțiilor software enterprise de pe telefoane mobile sau de pe tablete și a accesului la conexiune la internet, toate acestea au definit premisele dezvoltării industriei software.
În 2020, bugetele alocate industriei software la nivel global sunt estimate în jurul valorii de 426 miliarde de dolari, în scădere cu 6.9% față de anul anterior. Conform previziunilor Statista, acesta ar fi primul declin din ultima decadă.
La fel ca în orice alt subdomeniu al industriei tehnologice, domeniul aplicațiilor software a avut creșteri masive în ultimii ani, înregistrând venituri ce s-au dublat într-o perioadă de mai bine de 10 ani. Cu toate acestea, efectele pandemiei sunt vizibile la nivel global, prin afectarea masivă a unor industrii care de-a lungul timpului au investit în aplicații software dedicate (automotive, turism), fapt ce a dus la anularea bugetelor alocate pentru digitalizare.
Cu o creștere constantă de 10% pentru fiecare an, domeniul aplicațiilor și tehnologiilor software este considerat a fi pilonul cu cea mai rapidă dezvoltare în contextul industriei IT. Folosite în organizații din toată lumea pentru a modela procese de business, pentru a eficientiza fluxuri de lucru sau pentru a crește productivitatea, aplicațiile software rămân, însă, în topul nevoilor companiilor în tot ceea ce înseamnă repoziționarea, migrarea spre noi segmente de business sau dezvoltarea modelului de business în plină criză economică.