8 direcţii tehnologice de urmat în 2021

25 februarie 2021

Am făcut o selecţie a celor mai relevante tendinţe tehnologice din 2021, conturate de marile companii globale de analiză, dar cu potenţial ridicat de impact local. Unele sunt generale şi strategice (vezi Digitalism) altele însă concrete şi operaţionale (roboţii software), dar cu siguranţă toate vor influența modul în care trăim, muncim şi facem afaceri. Iată sinteza:

8 direcţii tehnologice de urmat în 2021

 

  1. Trecea la „Digitalism”. Termenul este deja pe piaţă şi face trimitere la o societate digitalizată în care datele sunt cea mai relevantă resursa. Realitatea cotidiană arată ca toate organizațiile, publice şi private în egală măsură, sunt avide după date şi învesc resurse considerabile în colectarea şi procesarea acestora. În acest proces apar însă provocări majore care ţin de capacitatea de analiză a datelor, de interpretarea acestora, asigurarea securităţii şi confidențialității. Multe dintre tehnologiile noi, care apar în business, gravitează în jurul acestui concept.
  2. Nevoia derRezilienţă. După situațiile inedite prin care am trecut în 2020, cuvântul de bază pentru anul curent va fi „rezilienţă”. Dicţionarele romaneşti definesc rezilienţa drept „mărimea caracteristică pentru comportarea materialelor la solicitările prin șoc”, mai relevantă este însă descrierea din Dicţionarul Oxford ( Resilience | Definition of Resilience by Oxford Dictionary on Lexico.com also meaning of Resilience) care amintește despre „capacitatea de recuperare rapidă în urma unei crize şi capacitatea de a depăși provocări, obstacole şi adversităţi”. Multe acţiuni din 2021 vor fi marcate de dorința obţinerii unui nivel cât mai mare de rezilienţă în business, pentru că 2020 ne-a arătat că „neprevăzutul se întâmplă”. Aceasta se va reflecta direct asupra investiţiilor în tehnologie, planuri de continuitate operaţională şi disaster recovery, securitate etc.
  3. Aplicaţii de Business ce includ inteligenţa artificială. Este un trend care va creşte ca popularitate în 2021 deoarece reprezintă cheia obținerii unui avantaj competitiv în epoca digitală. Inteligența Artificială este răspunsul la nevoia de gestionare în timp real a interacțiunilor cu clienţii, partenerii, angajaţii sau utilizatorii. Sunt puţine arii operaţionale în care AI să nu poate genera o îmbunătăţire. Chatboţi care automatizează relaţiilor cu clienţii, asistenţi virtuali inteligenţi  sau motoare inteligente de căutare (vezi Smart Search din CAS genesisWorld, spre exemplu) sunt doar câteva exemple de „funcționalități bazate pe AI” care se vor generaliza în viitorul apropiat.
  4. Roboţi software şi automatizare. În 2021 va creşte considerabil numărul companiilor care vor evalua procesele de business în care valoarea adusă de operatorii umani este redusă.  O bună parte din activitatea angajaţilor cu munca de birou poate fi deja alocată roboţilor software pentru că implică sarcini repetitive. Procesarea documentelor (comenzi, facturi, note de recepţie, deconturi de cheltuieli) preluarea datelor şi înregistrarea acestora în diverse aplicaţii de business (ERP, spre exemplu) poate fi automatizată într-o pondere foarte ridicată, păstrându-se controlul uman doar la nivelul excepţiilor sau situaţiilor atipice (date incomplete, câmpuri lipsa, erori etc). Câștigul de timp prin viteza mare de procesare, lipsa erorilor şi disponibilitatea 24/7 fac din roboţii software o investiţie cu un randament foarte ridicat în acest an.
  5. Extinderea lucrului la distanţă şi a soluţiilor de video colaborare. Dincolo de pandemie şi carantină, oamenii au descoperit în 2020 beneficiile muncii de la distanţă, condiţionată însă de utilizarea unor tehnologii performante. 2021 va impune noul normal: „regimul de muncă hibrid”, care implică: prezeţă la birou, mobilitate şi „work from home”. Astfel atât angajatorii cât şi angajaţii îşi vor atinge obiectivele şi voi putea combina lucrul în echipă, cultura organizaţională şi colaborarea cu nevoia de distanţare şi dorinţa de evitare a navetei şi a traficului. Din această perspectivă, tehnologia este cheia, iar 2021 va face trecerea de la improvizaţii la soluţii profesionale.
  6. 5G ca element de bază pentru dezvoltare de noi aplicatii şi sisteme. Cel mai probabil, 2021 va aduce mult aşteptata licitaţie 5G, care va atribui licenţele de exploatare şi va duce la  generalizarea actualelor proiecte “demo”.  (Cu ce ne ajută tehnologia 5G? Top 10 utilizări: de la oraşe inteligente la telemedicină şi automobile interconectate (mobilissimo.ro) 5G va aduce capacităţi mobile de peste 1Gbps şi va genera o revoluţie în mobilitate. 5G va avea un impact direct asupra aplicaţiilor care necesită timp de răspuns foarte mic, procesare locală sau parametri foarte stricți de transport al datelor: control utilaje, roboţi industriali şi vehicule autonome, realitate virtuală, telemedicină, control trafic etc.
  7. Realitatea virtuală şi augmentată. Realitatea virtuală a înregistrat un avans considerabil în pandemie, datorită interesului multor utilizatori de a interacţiona de la distanţă şi de a vedea ca holograme cât mai multe resurse fizice (utilaje, echipamente, instalaţii, obiecte etc). Tehnologiile de Realitate virtuală sau aaugmentată permit unor categorii profesionale să interacţioneze în siguranţă de la distanţă, iar scenariile sunt multiple, de la intervenții tehnice şi mentenanţa la colaborare în proiecte şi eLearning. În 2021, se va contura şi formatul participării holografice la întâlniri, cu membri ai echipei participând fizic, iar alţii prin intermediul unui avatar 3D cât mai realist. Aminteşte de Star Wars, însă tehnologia necesară este deja disponibilă pe piaţă.
  8. Mulţi cloud şi cloud distribuit. Este o tendinţă care se va păstra pe termen lung şi implică  pe de o parte combinarea unor multiple furnizori de cloud pentru atingerea obiectivelor de business, iar pe de alta conturarea unui model de cloud care implică asocierea cu o locaţie fizică. Tradiţional, locaţia nu era un termen relevant pentru cloud computing (de aici şi denumirea de cloud) însă existența unor cerinţe şi reglementări locale determina furnizorii de  cloud să acţioneze în consecință. La Medialine vorbim orice limbaj cloud: public, privat, hibrid. Accesaţi Managed & Cloud Services (medialine.ag) pentru mai multe detalii.

Medialine Romania este un important furnizor de solutii de business IT&C, valorificand experienta dobandita in cadrul grupului german Medialine AG, in cei aproape 20 ani de activitate pe piata locala.Avand un palmares important de clienti atat pe plan national cat si international, suntem un jucator strategic pe piata IT&C axat pe solutiile...

Află mai multe
Aplicații software recomandate

Solutia ERP ideala pentru: contabilitate financiara, contabilitatea conturilor de imobilizari, contabilitatea de gestiune/ de cheltuieli, gestiunea marfurilor, prelucrarea comenzilor, productie, e-Business

Citește tot arrow_forward

Indiferent dacă doriţi să multiplicaţi, să trimiteţi informaţia mai departe, să cautaţi sau să arhivaţi documente cu ELO puteţi realiza toate acestea cu un efort minim. O serie d

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Kaspersky prezintă o soluție cloud creată pentru a contracara trișatul în domeniul eSports

Kaspersky a făcut primul pas în protejarea fair play-ului în domeniul eSports: compania a introdus o versiune beta a noii sale soluții Kaspersky Anti-Cheat pentru a ajuta organizatorii să combată trișorii. Cu această nouă ofertă cloud, Kaspersky detectează în timp real tentativele de a trișa și furnizează rapoarte automate clientului, care poate apoi să ia o decizie ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

SAP Business One HANA, tranzacţional şi analitic într-o singură platformă

Dacă aveţi în plan implementarea SAP Business One, trebuie să decideţi ce versiune a sistemului ERP alegeţi. În funcţie de tipul bazei de date, aveţi două opţiuni: SAP Business One pentru Microsoft SQL (baza de date relaţională standard) sau SAP Business One pentru SAP HANA (baza de date pe tehnologie in-memory computing). 

Citește articolul arrow_forward
Softlead

De ce e nevoie de normarea industriei de robotică?

Era digitală înseamnă, printre multe altele, şi automatizarea extinsă a proceselor robotice (RPA). Tehnologia scuteşte oamenii de efectuarea unor ore nenumărate de sarcini repetitive şi secvenţiale, fără o mare valoare adăugată. Însă aceşti “boţi” care definesc automatizarea nu înseamnă şi scutirea de existenţa unor ameninţări de natură informatic...

Citește articolul arrow_forward