6 recomandări Gartner pentru CIO, în vederea optimizării costurilor

15 iunie 2020

Criza cauzată de instalarea pandemiei a adus un val de presiune suplimentar pentru reprezentanții pozițiilor de Chief Information Officer din companii, care trebuie să se adapteze situației și să ia decizii dificile, de cele mai multe ori. Gartner recomandă urmărirea unui framework dedicat optimizării costurilor, cu scopul determinării scenariilor potrivite reducerii costurilor de business și al departamentelor de IT.

6 recomandări Gartner pentru CIO, în vederea optimizării costurilor
“Companiile trebuie să înțeleagă faptul că eficientizarea costurilor presupune un efort intens, deloc facil de gestionat, dar util pe termen mediu și lung la nivelul întregii organizații. Managementul costurilor înseamnă implementarea unui set de proceduri și de îmbunătățiri menite să se reflecte în toate ariile de activitate pentru ca efectul lor să fie unul, cu adevărat semnificativ,” Chris Ganly, Senior Research Director, Gartner.

Gartner a publicat astăzi cel mai nou set de recomandări și de idei pe care responsabilii CIO din companii le pot adopta în momentul în care aleg să implementeze o evaluare a costurilor, a beneficiilor și a viabilității.

Potențialul finaciar

Stabilește care este gradul (redus, mediu, mare, pozitiv sau negativ) pe care inițiativele de cost vor genera un impact principal. Practic, managerii trebuie să își adreseze întrebări precum: “care vor fi beneficiile reale pe care le va avea compania după implementarea acțiunilor propuse, din perspectiva reducerii costurilor?” sau “cum va fi afectat potențialul de cash-flow?”.

Impactul asupra business-ului

Evaluează care este impactul pe care noile strategii îl vor avea asupra companiei privită în perspectiva celor mai importante componente ale sale (linii și direcții de business, resurse umane, operațiuni) în activitatea de zi cu zi. Stabilește dacă acestea vor influența lansarea unor produse sau servicii noi, precum și planurile stabilite anterior instalării pandemiei cu coronavirus.

Evaluarea resurselor de timp

Replanificarea sau repoziționarea din interiorul companiilor au nevoie de timp. Timp pentru a testa noile strategii și măsuri, timp pentru ca organizațiile să „simtă” implementarea efectivă și să poată răspunde tacticilor curente. Ceea ce este, însă, esențial, este ca la demararea unui proces de eficientizare a costurilor să existe un calendar complet, adaptat strategiilor în curs.

Evaluarea gradului de risc la nivel organizațional

Eficiența optimizării costurilor depinde, de cele mai multe ori, de abilitatea echipei de a se adapta la noile realități. Iar aici intervine în mod exclusiv rolul liderilor, care trebuie să fie capabili să construiască benficiile inițiativelor prin schimbări minime, astfel încât rata de succes să se întrevadă nu doar în raportul calitate/rezultate, ci și în raport cu gradul de mulțumire al echipei.

Evaluarea gradului de risc tehnic

Pentru a minimaliza riscurile de ordin tehnic, noile strategii dedicate reducerii costurilor trebuie să se reflecte în arhitectura organizației, din perspectiva tehnologiilor folosite. Eventuale întârzieri cauzate sau atribuite noilor paradigme pot duce la o scădere a productivității sau a calității rezultatului final, fapt deloc dorit în astfel de perioade.

Investiții

Înaintea demarării unui proiect intern dedicat optimizării costurilor, board-ul executiv trebuie să stabilească modul în care întregul set de strategii va fi susținut din punct de vedere financiar. CIO trebuie să prezinte un plan coerent de idei și de măsuri cu rol în eficientizarea și îmbunătățirea proceselor, productivității, timpului optim de lansare sau relansare pe piață, precum și planul de costuri aferent, adaptat momentului.

 

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward