În domeniul producției, la fel ca în alte multe industrii, evaluarea eficienței și productivității înseamnă măsurarea timpului și evitarea pierderilor de orice fel. Cu ajutorul aplicațiilor software care permit automatizarea celor mai multe dintre procesele și activitățile unei fabrici, acestea pot crește rezultatele prin:
- Creșterea calității produselor
- Mărirea volumelor de producție
- Gestionarea eficientă a stocurilor
- Comunicarea facilă între liniile de producție și distribuție
- Scăderea erorilor
- Monitorizarea în timp real a cifrelor
- Mărirea capacității de producție
- Creșterea satisfacției clienților.
Tipuri de aplicații software utile în companiile de producție
- Aplicațiile software de tip ERP (Enterprise Resource Planning). Aplicația software de planificare a resurselor întreprinderii (ERP) este un tip de software conceput pentru a ajuta la mai multe activități de afaceri prin centralizarea managementului proceselor într-un singur sistem. Printre principalele beneficii se numără: posibilitatea de a optimiza inventarul, de a oferi vizibilitate în timp real, de a permite acces în timp real la date pentru a lua decizii de business corecte. Cele mai multe dintre instrumentele ERP existente pe piață au funcții care ajută producătorii să gestioneze operațiunile de afaceri. Acestea includ gestionarea stocurilor, operațiunile lanțului de aprovizionare, achizițiile, managementul proiectelor, managementul financiar, managementul riscurilor și conformitatea.
- Planificarea necesarului de materiale (Material Requirements Planning – MRP) este o funcționalitate ce automatizează procesele cheie de management în producție, cum ar fi planificarea și programarea producției în raport cu necesarul de cerințe de materiale și cu fluxul de optimizare al lanțului de aprovizionare.
- Aplicațiile software de management al întreținerii (CMMS – Computerised Mainentance Management System) sunt soluții ce garantează faptul că lucrările de întreținere ale liniilor de producție sunt efectuate la timp și în mod eficient. De asemenea, acestea centralizează informațiile referitoare la fișele de întreținere, simplifică procesele și automatizează unele tipuri de lucrări.
- Aplicațiile software pentru inventariere în producție. Gestionarea eficientă a stocurilor este esențială pentru succesul oricărei afaceri de producție. Software-ul de gestionare a stocurilor folosește coduri de bare, software la punctul de vânzare (sau integrări de comerț electronic), plus urmărirea depozitului pentru a optimiza controlul stocurilor. Sistemele de gestionare a stocurilor bazate pe cloud cu funcții de producție facilitează pentru companii să reducă timpul pentru a beneficia. Se integrează cu ușurință cu alte sisteme software și sunt actualizate automat de către furnizorul de servicii.
- Aplicațiile software de contabilitate în producție. Soluțiile software de contabilitate ajută producătorii să gestioneze tranzacțiile financiare și funcționarea afacerii. Acest software ajută la procesele contabile, cum ar fi conturile de plătit, conturile de încasat, registrul general și statul de plată.
- Aplicațiile software cu rol în estimarea costurilor. Soluțiile software de estimare a costurilor îi ajută pe manageri să estimeze sute de procese de producție în termeni financiari (materia primă, resurse umane, utilități, definire preț producție), precum și estimarea marjelor de profit în acord cu alte tipuri cheltuieli (stocare, distribuție, retur, marketing etc). Acest software simplifică și eficientizează procesul de estimare pentru a susține prețuri consistente și precise.
- Soluțiile software care monitorizează securitatea și siguranța angajaților. Bazate adesea pe tehnologii AI (Artificial Intelligence), aplicațiile software care determină respectarea normelor de protecție și siguranță sunt extrem de utile în fabricile cu peste 50 de angajați, atât prin punerea în prim plan a siguranței acestora, cât și prin eliminarea riscurilor de amendare a fabricilor de către instituțiile de control și securitate în muncă.
- Aplicații software de management de proiect. Software-ul de management de proiect ajută producătorii cu planificarea proiectelor, alocarea resurselor, urmărirea proceselor, facilitarea colaborării și organizarea documentației. Acest lucru ajută la asigurarea utilizării maxime a resurselor pentru orice proiect.
- Software pentru managementul depozitelor. Cunoscute sub denumirea de Warehouse Management System (WMS), aplicațiile software dedicate gestionării eficiente a depozitelor ajută în procesul de optimizare a facilităților disponibile pentru a eficientiza timpii, productivitatea și fluxul de distribuție al produselor.
- Software de raportare și analiza a datelor - Pentru ca activitatea de producție să funcționeze în parametri corecți, fabricile și companiile de producție folosesc tot mai multe date. Iar pentru ca acestea să își îndeplinească utilitatea vizată, este nevoie ca datele să fie captate, gestioate, standardizate și interpretate corect, iar accesul la acestea să fie unul constant.
Bugetele pentru achiziții software în producție
Bugetele de cheltuieli pentru sisteme software de execuție în companii de producție vor crește cu 13,5% CAGR (rata de creștere anuală compusă) și vor avea o valoare de 2,3 miliarde USD în 2024. Aplicațiile software de tip ERP (Enterprise Resource Planning) reprezintă peste cincizeci la sută din cheltuieli, deoarece oferă clienților o soluție unică de monitorizare a activităților pe linia de producție, pentru a să înțeleagă capacitatea firmei de a onora comenzile și de a automatiza multe funcții de back-office.
Ai nevoie de o aplicație sofware dedicată fabricii sau companiei tale de producție? Solicită o ofertă personalizată, potrivită ADN-ului Digital, completând formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected]