10 metode prin care să scazi costurile de mentenanță software

28 Mar 2022

Mentenanța software este acea suită de servicii IT care permit aplicației software implementate să funcționeze în parametri normali din momentul lansării publice pe toată perioada utilizării sale și să susțină actualizări software și îmbunătățiri constante.

10 metode prin care să scazi costurile de mentenanță software

De ce ai nevoie de mentenanță software?

În primul rând, premisa de la care pornește o achiziție software este că aplicația implementată trebuie să poată să răspundă în orice moment nevoilor de utilizare clientului. Mai exact, iată care sunt principalele motive pentru care o companie are nevoie de mentenanță software:

Deși mentenanța software este ultima etapă a ciclului de dezvoltare a unei soluții IT, aceasta poate duce la alocarea unor resurse importante de timp și de costuri. Când vine vorba despre costurile și bugetele de mentenanță, în unele cazuri, se poate vorbi și despre evaluarea acestora la aproximativ 90% din costul total al aplicației software.

10 idei despre cum poți verifica sau interveni asupra scăderii costurilor de mentenanță software

Factorii care pot influența costurile de mentenanță software sunt de două tipuri: tehnici și non-tehnici. Așa cum indică și denumirea, cei tehnici vizează aspecte care vizează limbajul de programare, documentația aplicației, tehnicile de management al configurării soluției. Factorii non-tehnici se reflectă asupra scopului, echipei, ciclului de viață al aplicației, mediul extern.

  1. Construiește un plan de management al implementării software, care să cuprindă inclusiv obiectivele de business care au impact asupra aplicației software (exemplu: deschiderea unui nou punct de lucru, creșterea rapidă a echipei, adăugarea unui nou canal de încasări etc.)
  2. Asigură-te că poți estima, încă din momentul achiziției software, care sunt nevoile recurente.
  3. Stabilește un buget lunar pe care îl poți aloca mentenanței software.
  4. Solicită mai multe oferte de preț pentru mentenanța aplicației tale, în cazul în care aceasta nu este una personalizată (creată la cerere).
  5. Informează-te cu privire la posibilitatea de a beneficia de credite gratuite pentru anumite tipuri de platforme de hosting (exemplu: Amazon, Alibaba sau Azure le oferă clienților săi credite gratuite pentru o perioadă definită de timp).
  6. Asigură-te că aplicația ta poate susține integrări cu alte soluții (prin API), care pot fi mai eficiente și mai ieftine decât dezvoltarea software a acelorași module/funcționalități.
  7. Asigură-te că ai acces la rapoarte de date prin instrumente de monitorizare ale infrastructurii, ce indică procentul de timp în care aplicația este funcțională.
  8. Negociază contracte de mentenanță pe o perioadă mai mare de timp.
  9. Creionează o strategie de înlocuire a aplicației software, pentru a nu genera dependență de furnizorul actual și pentru a te asigura că există flexibilitate. Nu uita că cel mai bun preț se poate obține atunci când clientului îi este ușor să se desprindă de furnizor.
  10. Creează o balanță între alocarea unor bugete dedicate investiției în noi funcționalități versus probleme neașteptate ce pot apărea la nivelul unei aplicații software.
Citește și Cum poți economisi minim 3.000 de euro în achiziții software?

Ai deja o aplicație software și ai nevoie de o ofertă personalizată pentru servicii de mentenanță? Completează formularul de mai jos și primește rapid 3 oferte dedicate!

Ai o întrebare specifică? Trimite un e-mail pe adresa [email protected]

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Ce este tehnologia Text-to-Speech și de ce este importantă?

Comunicarea digitală are un rol important în cadrul business-urilor, astfel că tehnologia Text-to-Speech (TTS) devine un instrument valoros. Această tehnologie inovatoare nu schimbă doar modul în care percepem comunicarea, ci ne...

Citește articolul