Concursul s-a desfășurat pe parcursul a câteva luni, în mai multe țări din Europa Centrală și de Est și a căutat să identifice idei și soluții inovatoare în domenii strategice pentru Uniunea Europeană: Energie pentru o economie circulară. Tehnologii inteligente. Energie regenerabilă. Stocarea energiei. Eficiență energetică. Electromobilitate.
“Faptul că am câștigat acest concurs, ne validează încă o dată viziunea și ambiția de a deveni deschizători de drumuri în domeniul mobilității electrice. Într-o perioadă sensibilă din punct de vedere climatic și economic, într-o lume cu o nevoie acută de idei curajoase și responsabile față de mediu, mă bucur să pot reprezenta România într-o competiție de o asemenea anvergură. Îi felicit pe toți cei care au participat și au avut curajul să gândească diferit. Cred în astfel de oameni și inițiative care, mai devreme sau mai târziu, vor schimba lumea în bine. Indiferent de ce se va întâmpla în finala internațională, mergem încrezători că WATTO este soluția pentru eficientizarea transportului și pentru eliminarea poluării din orașe. Mașina electrică există de mulți ani. Noi nu reinventăm roata; doar o ajutăm să se învârtă mai repede și mai eficient, așa cum n-a mai făcut-o nimeni până acum”, declară Daniel Pintilie - CEO și fondator WATTO.
Transportul este cea mai mare sursă de poluare din Europa, contribuind cu 27% la totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din UE. Pentru ca Uniunea Europeană să-și atingă obiectivele climatice asumate, poluarea generată de industria transportului trebuie eliminată complet, până în 2050, cel mai târziu. Electrificarea transportului devine astfel esențială. WATTO oferă soluția: o infrastructură regională, foarte puternică, pentru încărcarea ultra-rapidă a vehiculelor electrice, astfel încât tranziția către un transport electric să se facă ușor, atât pentru mașinile electrice personale, cât și pentru cele comerciale.
WATTO dezvoltă în România și Europa Centrală și de Est prima rețea integrată de stații de încărcare de mare putere pentru vehicule electrice. Este unul dintre startup-urile care, în 2019, a atras o primă finanțare din partea fondului de investiții Early Game Ventures. În prezent este în discuții pentru o nouă rundă de finanțare de câteva milioane de euro, necesară pentru construcția stațiilor pilot.