Trebuie să ne gândim la soluții care să aducă valoare reală pentru companii

15 septembrie 2021

Este dificil să faci oamenii să nu mai gandească în „Bits and Bytes“, ci la soluții care să livreze valoare pentru business

 

Trebuie să ne gândim la soluții care să aducă valoare reală pentru companii

Pandemia a afectat ireversibil evoluția industriei IT, accelerând dezvoltarea și adopția noilor tehnologii. Am discutat cu Martin Hörhammer, CEO și cofondator Medialine AG, despre factorii care influențează apetitul tehnologic al companiilor, care sunt noile tendințe la nivel blobal și ce evoluții se prefigurează pe plan local.

Criză sanitară prelungită a amplificat procesul de transformare digitală a mediului business, obligând companiile să se deschidă către noi tehnologii. Care sunt, din perspectiva dvs., tehnologiile „hype“ ale momentului la nivel global?

Tehnologiile „hype“ au un ciclu specific de evoluție: după atingerea momentului de vârf – așa-numitul „Peak of Inflated Expectations“ –, urmează faza de reajustare a așteptărilor excesiv de optimiste, apoi cea de cristalizare, în care sunt lansate produse din a două și a treia generație și încep să se înmulțească proiectele-pilot. Abia după aceea tehnologiile care supraviețuiesc încep să devină mature și întră în etapa de productivitate, fiind adoptate pe scară largă. Noi, la Medialine, ne concentrăm atenția pe astfel de tehnologii mature, validate în piață și care livrează clienților noștri beneficii solide. Contextul special pe care îl traversăm a făcut însă ca acest ciclu să se scurteze, iar tehnologii care sunt încă în stadiul „hype“ – precum Advanced analytics, Artificial intelligence, Machine learning – să fie adoptate pe o scară tot mai largă, chiar și de companiile mici și mijlocii. Avem, de exemplu, clienți care utilizează aplicații de inteligență artificială în procese decizionale, pentru simplificarea fluxurilor de aprobare. Un alt exemplu îl regăsim în segmentul de turism și transporturi aeriene, care au început să folosească aplicații inteligente de Dynamic pricing, prin care oferta e adaptată flexibil în funcție de cerere.

Se întoarce roata și încep să devină companiile mici și mijlocii „early adopters“?

În ultimii ani, multe tehnologii nou lansate au fost adoptate mai întâi de companiile mici și mijlocii și abia apoi de cele din categoria enterprise. Cel mai bun exemplu în acest sens este Microsoft 365 și soluțiile de lucru colaborativ livrate ca serviciu, precum Teams. În perioada de vârf a pandemiei, IMM-urile au fost mult mai deschise să adopte astfel de tehnologiil livrate în regim SaaS de un furnizor extern, care le oferă un serviciu end-to-end, putând fi folosit rapid. IMM-urile au mai mult curaj în a-și asuma riscurile de adopție a noilor tehnologii, iar la acest lucru contribuie atât procesele decizionale mai rapide, cât și procedurile mai simple de achiziție.

Aminteați de tehnologiile mature deja, care sunt cele ajunse acum pe val?

Accelerarea procesului de transformare digitală pune o presiune foarte mare asupra infrastructurilor informatice, iar companiile au nevoie să asigure niveluri superioare de disponibilitate și scalabliitate și să poată aloca flexibil resursele, atât on-premises, cât și în cloud. Din această perspectivă, aș nominaliza pe primul loc hiperconvergența, care a devenit un standard de facto în centrele de date. O altă tehnologie tot mai utilizată la nivel global este containerizarea, care azi este la fel de populară ca virtualizarea în urmă 10 ani. Numai că, în timp ce principalul obiectiv al virtualizarii este de a simplifica managementul și maximiza nivelul de utilizare al resurselor, asigurând independența față de hardware, containerizare are rolul de a crește eficiența și portabilitatea aplicațiilor în arhitecturile hibride, însă nivelul de complexitate crește substanțial. De aceea, o componentă-cheie a containerizării este cea de automatizare.

Adopția automatizării necesită o schimbare de mentalitate

Automatizarea este un subiect fierbinte și la nivel local.

Soluțiile de automatizare înregistrează o cerere tot mai mare în întreaga lume, iar aplicațiile de tip Robotic Process Automation (RPA) sunt din ce în ce mai populare și în rândul companiilor mici și mijlocii. De exemplu, producătorii germani de soluții de contabilitate folosesc procese de tip RPA pentru mărirea eficienței aplicațiilor. De exemplu, la fiecare închidere de lună orice companie de contabilitate trebuie să facă rapoarte, să le încarce în portaluri guvernamentale, să anunțe clienții, să obțină aprobări etc. Pentru un singur client această înseamnă, în medie, peste 4.000 de click-uri în cel puțin cinci aplicații diferite. Aceste fluxuri de lucru sunt însă identice, în principiu, pentru fiecare persoană juridică, prin urmare pot fi automatizate cu ajutorul RPA, iar furnizorii vin acum cu soluții preconfigurate care simplifică implementarea lor. Zona de aplicații RPA complet personalizate, care implică un efort mare configurare și dezvoltare, rămâne momentan o piață 100% enterprise.

Există proiecte RPA și în cadrul grupului Medialine?

Da, în domeniul automatizării serviciilor profesionale în IT – avem mii de servere pentru care realizăm operațiuni de mententanță și suport (upgrade, aplicare de patch-uri, reboot etc.) și am automatizat toate procedurile standardizate de implementare, configurare și actualizare. Am obținut astfel îmbunătățirea calității serviciilor livrate prin creșterea eficienței operaționale, în paralel cu o reducere a costurilor la acest nivel. Piața crește rapid pe zona de Professional Service Automation, însă este o problemă de capacitate și resurse umane, foarte multe companii IT nu au reurse interne disponibile, pentru că au multe proiecte. Și pentru noi a reprezentat o cheltuială masivă de efort și capital uman – a trebuit să alocăm mulți oameni în acest proiect de automatizare tocmai pentru ca să putem să eliberăm resursele respective. Problema este că, indiferent câte unelte sunt disponibile pe piață, trebuie să înțelegi că, pentru a le putea utiliza la potențial maxim, ai nevoie de o schimbare de mentalitate. Iar acum, mai mult ca niciodată, companiile sunt obligate să înțeleagă că nu mai pot funcționa utilizând silozuri de date și abordări insulare în care sistemele nu comunică între ele. Organizațiile spun că au nevoie de automatizare însă nu au o perspectivă de ansamblu asupra întregii infrastructuri digitale pe care o operează. De aceea, pentru a veni în sprijinul lor, am dezvoltat o platformă proprie – IT Pilot – cu ajutorul căreia identificăm și analizăm toate activele digitale ale unei companii, de la componente hardware și software, până la servicii și funcționalități. Iar prin intermediul interfeței grafice –  pe care am dezvoltat-o aici în România –  putem vizualiza rapid toate dependențele dintre ele. Astfel, ajutăm companiile să înțeleagă mai bine ce procese pot automatiza, de ce componente au nevoie și ce rezultate pot obține. Strategia noastră este de tipul Core-to-Edge – pornim de la centrul de date către marginea rețelei și dezvoltăm procese de automatizare end-to-end.

România vs Germania

Prezența globală a grupului Medialine și activitatea de peste 20 de ani pe mai multe piețe vă asigură o vedere de ansamblu asupra evoluției cererii și apetitului tehnologic. Din această perspectivă, cum diferă piața din România de cea din Germania – cât de matură este și cât de deschise sunt companiile locale să adopte noi tehnologii?

În România există o mare diversitate a culturilor și stilurilor companiilor – întâlnim mentalități de startup, dar și abordări mature ale corporațiilor mari venite din afară. Pe de altă parte, România se confruntă cu o problemă universal valabilă: lipsa resurselor calificate în domeniul IT. Iar cu cât presiunea factorului uman va deveni mai mare, cu atât piața va fi mai pregătită pentru pentru externalizarea serviciilor. Cred că în prezent piața din România este într-un stadiu în care chiar are nevoie de oferte de Manged Services. Deficitul de personal IT calificat – problemă cu care se confruntă și Germania și Austria și Elveția de aproape 10 ani – va accelerea adopția tehnologiei la nivel local în următorii ani. La acest lucru vor contribui însă și creșterea nivelului de complexitate a infrastructurilor IT – azi un administrator de sistem nu mai poate acoperi end-to-end toate nevoile unei companii – precum și evoluția tot mai rapidă a nevoilor de business, pentru că „Time to market“ a devenit un criteriu din ce în ce mai important pentru tot mai multe companii.

Din această perspectivă, credeți că pentru un IMM mai este util să aibă un departament IT intern, în condițiile în care poate externaliza toate serviciile către un partener precum Medialine?

Cu siguranță! Companiile trebuie să înțeleagă însă că departamentul IT de azi nu mai este cel de acum 10-15 ani, alcătuit exclusiv din administratori de sistem și ingineri, ci unul care reunește specialiști IT care înțeleg business-ul companiei. Este foarte dificil să faci oamenii să nu mai gandească în „Bits and Bytes“ și să livreze valoare pentru business prin automatizarea forței de vânzări, de exemplu, sau prin convergența proceselor IT operaționale cu cele de producție. Companiile au nevoie de un departament IT, dar acesat trebuie să aibă o perspectiva de business, strategică. E adevărat, nimeni nu poate fi expert în toate domeniile, dar externalizarea compensează tocmai acest deficit de resurse specializate. Și acest lucru se întâmplă și în cadrul Medialine – suntem o companie specializată în mai multe domenii, de la centre de date la arhitecturi cloud și de la managementul sistemelor enterprise până la nivel de endpoint, însă nu suntem experți în orice domeniu. Dar putem realiza proiecte complexe și funcționăm că un One-stop-shop de tehnologii IT capabil să livreze soluții personalizate pentru orice companie, pentru că avem parteneri specializați. Suntem bine pregătiți și beneficiem de un avantaj competitiv important – de mai bine de 10 ani avem propria divizie software care produce soluții de business, cu care suntem prezenți și în România. Este un atu față de mulți alți integratori de sistem care sunt specializați pe zona de infrastructură și cloud, pe cea de securitate sau pe cea de management al sistemelor, dar nu le acoperă integral pe toate.

Ați amintit de mai multe ori despre contribuția subsidiarei locale, care este amprenta Medialine România în business-ul grupului?

În primul rând se impune o precizare: Medialine România nu există dintr-o perspectivă internă. Din cea externă, există, pentru că trebuie să avem entități legale în fiecare țară. Dar noi vedem Medialine România nu ca o entitate separată, ci ca parte integrantă din Medialine Business Solutions. Medialine România are o pondere importantă de aproape 50% în cadrul departamentului nostru de soluții de business, avem aici numeroase competențe pe zona software, dar avem și colegi care fac parte din departamentele de infrastructură sau Data Center. Nu există o delimitare strictă în acest sens și cred că acest lucru ne diferențiază din nou – în România avem o amprentă relativ mică, însă putem livra în piață locală proiecte de amploare, cu un nivel crescut de complexitate, beneficiind de competențele întregii echipe Medialine. Spre deosebire de alte companii nu suntem limitați doar la resursele disponibile într-o singură locație, cea ce ne face să fim mai flexibili și mai agili și să putem accesa rapid resurse extinsă de competențe și experiență.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Aplicații software recomandate

Software complet pentru fron-office si back-office pentru agentii de turism, unitati de cazare si unitati HoReCa.

Descoperă aplicația arrow_forward

SmartWe® este o platformă care sprijină echipa în activitatea de zi cu zi prin gestionarea fascinant de simplă a contactelor, stocarea centralizată a documentelor, calendarul echipei și gestionarea lead-urilor. Cu SmartWe, vă puteți...

Descoperă aplicația arrow_forward

Indiferent dacă doriţi să multiplicaţi, să trimiteţi informaţia mai departe, să cautaţi sau să arhivaţi documente cu ELO puteţi realiza toate acestea cu un efort minim. O serie d

Descoperă aplicația arrow_forward

Solutia ERP ideala pentru: contabilitate financiara, contabilitatea conturilor de imobilizari, contabilitatea de gestiune/ de cheltuieli, gestiunea marfurilor, prelucrarea comenzilor, productie, e-Business

Descoperă aplicația arrow_forward

Solutii xRM/CRM orientate catre client, pentru toate industriile Management al relatiilor cu toti factorii implicati „Fani” ai companiei Solutie de update standard, flexibilitate, scalabilitate si customiz

Descoperă aplicația arrow_forward

Medialine Romania este un important furnizor de solutii de business IT&C, valorificand experienta dobandita in cadrul grupului german Medialine AG, in cei aproape 20 ani de activitate pe piata locala.Avand un palmares important de clienti atat pe plan national cat si international, suntem un jucator strategic pe piata IT&C axat pe...

Află mai multe

Articole IT&C similare
Softlead

Cum să îmbunătățești calitatea și siguranța în manufactură/producție folosind Computer Vision?

Soluția  Knosis Hub AI permite antrenarea de ansamble de inteligență artificială și computer vision în scopul identificării, clasificării, descrierii sau căutării produselor și obiectelor vizibile în imagini și fluxuri video. Recunoașterea produselor se realizează concomitent după criterii vizuale (formă, culoare), lexicografice (text lizibil) și barcode/QR....

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Care sunt aplicațiile software recomandate unei agenții de turism?

Contextul pandemic generat în ultimii doi ani a adus scăderi semnificative în vânzările pachetelor turistice, operatorii fiind puternic afectați financiar, dar și din perspectiva organizării eficiente a costurilor, a relațiilor cu partenerii și a capacității de redresare. Cum pot ajuta aplicațiile software activitatea agențiilor de turism? 

Citește articolul arrow_forward