S-a lansat cel mai recent studiu dedicat aplicațiilor software de tip SaaS

17 februarie 2019

Blisfully a publicat cel mai recent studiu dedicat implementărilor aplicațiilor software de tip Software as a Service (SaaS), cea mai importantă concluzie a anului 2018, din perspectivă globală, fiind dată de apetitul crescut pentru achiziții. Astfel, bugetele alocate achizițiilor software au crescut cu 78% față de anul anterior. 

S-a lansat cel mai recent studiu dedicat aplicațiilor software de tip SaaS

Pentru un angajat, companiile alocă bugete mai mari pentru SaaS-uri decât pentru hardware

Suitele de soluții software sunt mai costisitoare decât investițiile în componentele hardware, pentru fiecare angajat în parte. Astfel, în anul 2018, la nivel global, în medie o companie a investit 2.884 $/ an pentru un angajat, pentru licențele software, în timp ce pentru laptop-uri sau pentru alte categorii hardware, companiile au alocat 1299 $. 

În medie, un angajat folosește 8 aplicații software, studiul incluzând companii din toate domeniile și industriile, pentru o concluzionare mai clară a rezultatelor. De asemenea, companiile mari, cu peste 1000 de angajați, folosesc în medie 9.5 aplicații software/angajat. Ceea ce este extrem de interesant este numărul total de aplicații software per companie. Astfel, o companie mică (0-40 de angajați) folosește maxim 40 de soluții software și tool-uri, în funcție de nevoile curente ale departamentelor și de tipul activității, în timp ce o companie cu peste 1000 de angajați poate ajunge în medie la puțin peste 200.

Soluțiile SaaS și descentralizarea la nivelul organizațiilor

Tehnologizarea companiilor a presupus, în timp, ca managementul infrastructurii IT, a suitelor de aplicații software folosite și a deciziilor de achiziții să nu mai aparțină doar departamentului IT dedicat, așa cum era acum câțiva ani. În prezent, departamentele au propriile bugete de tehnologie și capacitatea de a alege soluțiile și tool-urile necesare activității lor, în raport cu obiectivele și cu cerințele organizaționale. De asemenea, răspândirea SaaS-urilor ca formă de tehnologizare nu mai implică nevoia unui specialist IT intern pentru implementare sau pentru mentenanță.

Fiecare departament folosește cel puțin câte o aplicație de tip SaaS

În organizațiile moderne, fiecare departament este tehnologizat și folosește cel puțin o soluție de tip SaaS. În ultimii 4 ani, odată cu creșterea achizițiilor și a implementărilor aplicațiilor software, productivitatea și eficientizarea sunt prioritare, așadar dacă ele pot fi făcute cu ajutorul aplicațiilor software de tip SaaS, atunci companiile alocă bugete și își arată disponibilitatea pentru astfel de investiții.

Cele mai importante sfaturi și idei pentru anul 2019

Blisfully a inclus în raportul dedicat aplicațiilor SaaS pentru anul 2018 un grafic ce indică nivelul complexității dintre utilizator și aplicațiile folosite. Astfel, pot si concluzionate câteva aspecte esențiale: este foarte dificilă monitorizarea individuală a fiecărei relații rezultate, dar este extrem de importantă asigurarea securității datelor, a mecanismelor de automatizare și a conexiunilor cu obiectivele organizației.

  • Colaborarea este esențială – nu mai vorbim doar de departamentul de IT, ci și de resurse umane (HR), legal, financiar, marketing. Toate acestea trebuie să lucreze împreună și să se asigure că rezultatele utilizării suitelor SaaS sunt cele conforme cu nevoile deja stabilite ale companiei.
  • Capacitatea de a testa diverse versiuni ale tool-urilor sau aplicațiilor disponibile pe piață poate avea și efecte negative asupra fluxurilor de funcționare și a mecanismelor interne dintr-o companie. Astfel, este important ca decizia de folosire a unei soluții pe o perioadă mai întinsă de timp să fie în raport cu interacțiunile cu membrii echipei de lucru și cu activitățile recurente pe care fiecare job le presupune.
  • Profilul SaaS al fiecărei companii, în funcție de numărul de angajați

Exemplu:

Pentru mai multe detalii și cifre, studiul complet poate fi accesat de aici.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward