Google a dezvoltat un software gratuit în dorința de a crea tehnologii inteligente, de învățare automată.
Compania a implementat posibilitatea de a rula acest software, numit TensorFlow, într-o rețea de calculatoare, în același mod în care Google îl utilizează pentru propriile operațiuni. Asta înseamnă că oricine are acces la o rețea de servere, își poate crea propria tehnologie software, care pur și simplu se programează singur. Tot ce trebuie să facă un utilizator este să seteze opțiunile, să introducă o serie de informații pe care computerul să le asimileze, iar sistemul va efectua acțiuni, pe care, până acum doar oamenii le puteau face precum: să vorbească, să recunoască imagini sau să deseneze.
Toți dezvoltatorii importanți dețin propria mașină de învățare automată, care pune la dispoziția programatorilor un serviciu care să se integreze cu aplicațiile lor.
Google a oferit TensorFlow gratuit, open-source pentru prima dată în noimbrie, prin intermediul GitHub. În săptămânile următoare, proiectul a fost disponibil pe GitHub și a devenit cel mai ramificat proiect din 2015. Asta înseamnă că mulți dezvoltatori l-au descărcat și au construit proprile versiuni. Ideea de la care pornește Google este aceea de a crea comunități de utilizatori, unde fecare este liber să modifice proiectul. În cazul TensorFlow, 187 de programatori specialiști au contribuit cu 3.000 de modificări la structura inițială a proiectului.
Cu cea mai nouă versiune a sa, proiectul TensorFlow poate rula pe mai multe computere, a devenit mai rapid și mai ușor de folosit. Cu cât asimilează mai multe informații, cu atât TensorFlow devine mai sofisticat.
Mașina care învață este un proiect care stă la baza dezvoltărilor viitoare din domeniul tehnologiei.
TensorFlow este așadar un software tip open-source, ce funcționează ca o biblioteca pentru calcule numerice, utilizând flux de date. Arhitectura flexibilă permite implementarea de calcule la unul sau mai multe procesoare, servere sau dispozitiv mobil cu un singur API.