În perioada 21-24 Mai, la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a avut loc Techsylvania, unul dintre cele mai mari evenimente din Estul Europei dedicate tehnologiei și inovației.
Peste 1300 de antreprenori, programatori și pasionați de tehnologie și inovație au interacționat timp de patru zile cu fondatori și manageri de top din scena de tehnologie internațională, prin intermediul conținutului conferinței, dar și al workshop-urilor tematice și al sesiunilor de networking.
Participanții au putut cunoaște fondatori de companii de succes, cercetători, inovatori, investitori și profesioniști din cadrul unor companii și organizații de renume mondial. Facebook, NASA, Twitter, SoundCloud, Prezi sau Coca-Cola și-au trimis reprezentați pentru a inspira comunitatea IT & startup clujeană. Printre cei mai apreciați speakeri s-au numărat Tim Draper, fondator și manager al unui fond de investiții ce administrează un fond de 3,5 miliarde de dolari, precum și Mark Shuttleworth, primul antreprenor sud-african care a călătorit în spațiu și a creat Ubuntu, unul dintre cele mai populare sisteme de operare software din lume.
Invitații au putut testa și câștiga gadgeturi și dispozitive smart de ultimă generație în cadrul expoziției de tehnologie din cadrul conferinței. Drone, ochelari pentru realitate virtuală, brățări inteligente sau ultima generație de dispozitive de transport personal au fost prezentate la Techsylvania. În premieră a fost prezentată și imprimanta industrială Symme3D Enormo, prima imprimantă 3D 100% românească de acest calibru.
Ca parte a aceluiași eveniment, hackathon-ul Techsylvania (maratonul de programare) a adus împreună peste 130 de programatori cu aptitudini tehnice și creativitate. Aceștia au avut la dispoziție 24 de ore pentru a realiza proiecte folosind tehnologii purtabile și gadgeturi IoT. Câștigătorii competiției sunt echipa Green Box al cărei proiect își propune să estimeze eficiența panourilor solare în relație cu locul de amplasare și parametrii de mediu. Echipa câștigătoare a fost premiată cu gadgeturi smart și IoT, acces la un program de pre-accelerare al Young Leaders Club, mentorat din partea Tandem Capital, dar și multe alte facilități care să le permită transformarea proiectului într-o afacere sustenabilă.
Elementul de noutate din cadrul acestei ediții a fost reprezentat de organizarea Startup Avalanche, o competiție de startup-uri românești și internaționale organizată în parteneriat cu Spherik Accelerator. 16 startup-uri au ajuns în faza eliminatorie pentru marele premiu oferit de Techsylvania și Spherik Accelerator cu sprijinul Microsoft: o excursie în Silicon Valley, pentru întâlnire cu investitori și fonduri de investiții. Câștigătorii sunt Planable, startup lansat în cadrul acceleratorului de startup-uri Spherik, din Cluj. Produsul Planable este o platformă destinată colaborării freelanceri și agenții, respectiv clienți, în timp real, pentru crearea de campanii Social Media.
„Această ediție a Techsylvania a demonstrat încă o dată potențialul comunității tech clujene. Investitori, cercetători, profesioniști și inovatori din toate colțurile lumii și-au dat întâlnire la Techsylvania pentru a intra în contact cu ecosistemul local, pentru a găsi noi oportunități, dar și pentru a disemina informații și experiențe cu publicul. Cu siguranță că această atmosferă vibrantă s-a reflectat și asupra succesului evenimentului nostru și ne încurajează să ridicăm nivelul așteptărilor participanților, invitaților și partenerilor pentru următoarea ediție a Techsylvania”, spun Oana Petruș și Vlad Ciurca, co-fondatori și producători executivi Techsylvania.
Organizatorii Techsylvania pregătesc o nouă ediție a evenimentului în vara anului 2017.
Parteneri: Telekom, Accenture, Riverbed, Banca Transilvania, Halcyon Mobile, 3Pillar Global Romania, Small Footprint, Yopeso, Macadamian, Xoomworks, Twitter, Bitdefender, Laurentiu, Laurentiu si Asociatii, Yonder, SDL, Telenav, DJI, Always Stay Creative, Microsoft, Betfair, Pitech+Plus, Frequentis, PressOne, High-Tech Systems and Software