Cel mai recent studiu despre salariile din domeniul IT ,,O’Reilly” 2016 a fost aplicat prin Google Forms în perioada ianuarie-februarie 2016 și a avut 5.081 e respondenți din 51 de țări, angajați atât în companii mari, cât și în companii mai mici, din industrii diferite.
Studiul conține 72 de întrebări în legătură cu rolurile, instrumentele și condițiile demografice și arată că salariu mediu pe an al unui dezvoltator este de 90.000$. Respondenții au fost 92% bărbați și doar 8% femei. Cele mai mari salarii s-au înregistrat în SUA, Elveția, Japonia, Australia și Marea Britanie.
Studiul arată că femeile câștigă în medie 13.000 de dolari pe an, mai puțin decât colegii lor de sex masculin. Indiferent de locație, experiență sau funcție, femeile sunt plătite în medie cu 5.000 $ mai puțin decât bărbați.
Una dintre ideile preconcepute despre industria IT susține că este o industrie a tinerilor, însă ca în orice alt domeniu, cu cât ai mai mulți ani de experiență, cu atât ești mai bine plătit. În urma studiului a reieșit faptul că fiecare an de experiență aduce în plus 1.194 de dolari.
Jumătate din respondenți au afirmat că lucrează 40 de ore sau mai mult pe săptămână. Studiul a demonstrat că cei care lucrează mai mult, au un salariu mai mare. Salariul celor care lucrează peste 60 de ore pe săptămână poate atinge peste 150.000$ pe ani, în timp ce salariul celor care lucrează mai puțin de 30 de ore pe săptămână este sub 50.000 de dolari.
Studiul cuprinde întrebări legate de industria în care activează, dimensiunea și vârsta companiei. Multe din job-urile software se află în afara ariei de acoperire a industriei IT. Doar o treime din dezvoltatorii de soluții software lucrează în industria tradițională de IT. Industria software a avut cei mai mulți respondenți (32%), urmată de consultanță (10%) și de industria bancară (6%). Dezvoltatorii care lucrează în industria bancară au un salariu mediu de 105.000$ pe an. Singurele industrii ce înregistrează salarii mai mari decât industria bancară sunt: industria hardware (115.000$), industria serviciilor Cloud (108.000$), industria securității (115.000$) și rețelele sociale (125.000$).
Companiile de mari dimensiuni, cu peste 10.000 de angajați au un salariu mediu anual de 108.000$, companiile vechi (de peste 20 de ani) 93.000$, în timp ce companiile tinere au un coeficient negativ. Studiul a demonstrat că salariul diferă în funcție de vârsta companiei, astfel că salariul este direct proporțional cu dimensiunea companiei.
Din punct de vedere al educației, majritatea de 52% a respondenților are specializare academică în domeniu, iar 13% are studii în domenii precum matematică, statistică sau fizică, dar nu are o specializare particulară pentru domeniul IT.
Unul dintre elementele ce au un efect puternic în determinarea salariului este poziția geografică. Cei mai mulți respondenți provin din:
- 61% SUA
- 7% Marea Britanie
- 5% Canada
- 4% Germania
- 2% Australia
În ceea ce privește zona Europei, partea de nord-vest a acesteia tinde să aibă salarii mai mari (de peste 17.443$), în timp ce în țări precum Elveția sau Marea Britanie, salariile sunt atât de mari, încât să aibă propriul coeficient. Salariile încep să scadă pe măsură ce ne apropiem de estul Europei: în Franța salariul mediu pe an este de 2.017$, estul Europei în sine având un coeficient de 14.804 $.
În orice industrie, este de recomandat să ții pasul cu evoluția tehnologiei; într-un domeniu precum dezvoltarea software, unde instrumentele de lucru sunt în continuă schimbare, această sarcină devine cu atât mai grea. Acest studiu își propune să ofere o perspectivă cantitativă a carierelor din domeniul software și o perspectivă globală asupra beneficiilor financiare din domeniul IT pentru cei care sunt noi în această meserie. Studiul explorează condițiile socio-economice, pe cele familiale, pe cele legate de vârstă și multe altele.