Economia digitală pare să lanseze noi provocări în rândul companiilor dezvoltatoare de aplicații software și a serviciilor complementare, pentru anul 2017 fiind anunțată o medie de 17 aplicații create de fiecare companie de mărime mijlocie, vorbindu-se despre o creștere cu aproximativ 60% față de cifrele oficiale anunțate în anul 2016 de IDG Enterprise.
Într-un studiu de piață anunțat de IDG Enterprise, 1 dintre 5 respondenți planificau ca 50% dintre aplicațiile pe care intenționau să le dezvolte în anul 2017 să fie în cloud. De aceea, este extrem de interesant și numărul companiilor care intenționează să transfere aplicațiile deja dezvoltate în cloud în anul 2017-2018. Dintre acestea, cele mai multe vizează industriile HR – 40% (pentru managementul resurselor umane), cu rol în facturare – 38% și cele dedicate managementului financiar organizațional – 44%.
Conform solicitărilor primite prin fluxul de generare a lead-urilor din cadrul Softlead, trendurile se păstrează și din punctul de vedere al cererii, în special pentru aplicațiile dedicate managementului competențelor resurselor umane, cât și în contextul asigurării performanței interne. Diferențele majore se înregistrează în ceea ce privește securitatea informațională, întrucât creșterea cererii pe acest segment nu este una cu adevărat vizibilă.
Aplicații care vor migra în cloud în anul 2017:
Din punctul de vedere al modelului de business, iată cum arată trendurile pentru aplicațiile în cloud:
Trenduri în dezvoltarea aplicațiilor software în 2017-2018
Conform studiului, în topul aplicațiilor cu grad crescut de interes se regăsesc cele din domeniile: securității (40%), creșterii performanței (35%), mobilității (28%).
În concluzie, având în vedere tendințele de maturizare ale economiei digitale, companiile care dezvoltă aplicații software insistă asupra introducerii elementului cu rol inovator și diferențiator pentru servicii și pentru produse, păstrând aproape obiectivele reale ale beneficiarului și utilizatorului final.