Previziuni Gartner: până în 2020, 5 schimbări aduse de tehnologie vor scoate marketerii din zona de confort

03 ianuarie 2017

Evoluția rapidă a tehnologiei forțează departamentele de marketing să analizeze în detaliu modalitățile în care anumite dispozitive sau platforme pot afecta interacțiunile dintre brand și consumatori. Liderii de marketing trebuie să-și regleze antenele la semnalele de schimbare și să reziste, dacă doresc să beneficieze de ceea ce transformările tehnologie le pot aduce, susține Charles Golvin, director de cercetare în cadrul Gartner f

Previziuni Gartner: până în 2020, 5 schimbări aduse de tehnologie vor scoate marketerii din zona de confort

Evoluția rapidă a tehnologiei forțează departamentele de marketing să analizeze în detaliu modalitățile în care anumite dispozitive sau platforme pot afecta interacțiunile dintre brand și consumatori. Liderii de marketing trebuie să-și regleze antenele la semnalele de schimbare și să reziste, dacă doresc să beneficieze de ceea ce transformările tehnologie le pot aduce, susține Charles Golvin, director de cercetare în cadrul Gartner for Marketers.

Conform Gartner Inc., până în 2020 vor avea loc 5 schimbări conduse de tehnologie care vor cataliza tranzițiile în strategiile de marketing și organizații:

  1. 20% din brand-uri vor abandona aplicațiile mobile proprii, până în 2019

În ciuda investițiilor și încrederii acordate creșterii ROI-ului, aplicațiile mobile nu sunt atât de utile pentru multe dintre brand-uri. Până la sfârșitul anului 2018, costurile de marketing pentru o aplicație non-game vor fi cel puțin duble. Competiția pentru consumatori este accerbă, date fiind milioanele de opțiuni pe care aceștia le au în app stores, iar costurile implicate sunt suficient de mari astfel încât existența lor să fie regăndită.

Sfat: brandurile își pot fixa strategiile de marketing împotriva acelora de tip „mobile-centric” sau „mobile-extender” , pentru a evalua dacă acestea și-au prioritizat corect eforturile de mobile marketing. Astfel, ele pot măsura performanța aplicației în comparație cu calculele ROI-ului, astfel încât să analizeze nivelurile de investiții continue, pentru acestea.

  1. Ad blocking va crește eficiența anunțurilor publicitare cu 50%, până în 2019

În acest moment, instrumentele de blocare a anunțurilor publicitare nu dispun de criterii foarte clare din perspectiva publicității pe care aleg să o blocheze, motiv pentru care publicitarii încearcă diverse metode prin care să reușească să arate consumatorilor ad-urile proprii. Unele platforme media utilizează setările de confidențialitate ca diferențiator, iar ad blockerii au realizat că audiența pe care aceșia au cultivat-o este valoroasă pentru publicitari. Utilizatorii vor putea să își exprime preferințele,  publicitarii își vor îmbunătăți abilitățile de interpretare a relatărilor implicite, iar eficiența ad-urilor va crește.

Sfat: brandurile pot promova importanța posibilității de alegere, din perspectiva experienței consumatorului, și comunica utilizatorilor informații despre datele colectate și beneficiile pe care le pot avea în urma distribuirii acestor date. Este utilă, de asemenea, segmentarea audienței în funcție de preferințele de confidențialitate ale consumatorilor.

  1. 100 milioane de consumatori vor face achiziții sub formă de realitate augmentată, până în 2020

Din ce în ce mai mulți retalieri și marketeri de brand includ aplicații de tip AR pentru a îmbunătăți experiența de shopping. Până la sfârșitul anului 2017, 1 din 5 retaileri globali de top vor folosi realitatea augmentată pe parcursul procesului de cumpărături, cu rezultate în creșterea dramatică a nivelului de implicare a clienților.

Sfat: brandurile pot angaja consumatorii într-o experiență AR unică, care să elimine  posibilitatea duplicării aceleiași experiențe, dar într-un mod mai rapid, mai bun sau mai util, prin alt medium.

  1. Chatbot-ii vor participa în majoritatea interacțiunilor comerciale până în 2020

Pentru a-și atrage consumatorii, din ce în ce mai multe platforme digitale creează noi ecosisteme de business utilizând tehnologia inteligenței artificiale de tip conversațional.  Asistenții personali virtuali (VPA) vor media accesul la consumatori, prin interacțiuni agent-to-agent, marketerii confruntându-se cu presiunea de a investi în astfel de tehnologii și de a implementa și educa agenți IA complecși, astfel încât aceștia să se adapteze cerințelor utilizatorilor.

Sfat: brandurile trebuie să dezvolte o înțelegere generală asupra rolului pe care inteligența artificială îl are în marketing, acordând o atenție deosebită modalității în care interacțiunile dintre sistemele de IA (în interiorul și în exteriorul organizației) pot afecta compomenta de marketing.

  1. 20% din top 2000 CIO globali se vor raporta la marketing, până în 2020

Componenta de marketing deține un rol primar sau, cel puțin, substanțial în creșterea profitului organizației. Acțiunile de marketing sunt, în mare parte, dependente de tehnologie, activitatea unui CMO depinzând de volumul de cheltuieli pe care un CIO îl alocă structurii IT a companiei. 81% dintre folosesc acum noțiunea de CMT (Chief Marketing Tehnologist).

Sfat: pentru a alinia activitățile unui CMO componentei IT, este necesară revizuirea zonei de tehnologie de marketing, precum și a acelora de guvernanță și operațiuni interdependente cu zona de IT și fixarea unei legături între obiectivele generale, de IT și de marketing ale companiei.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Bitdefender îl numește pe Emilio Roman vicepreședinte de vânzări pentru regiunea EMEA

Producătorul de soluții de securitate informatică Bitdefender l-a numit pe spaniolul Emilio Roman în poziția de vicepreședinte de vânzări pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, unde va coordona îndeplinirea obiectivelor regionale de dezvoltare a companiei. Roman va fi responsabil de strategia de vânzări și go-to-market pentru regiunea EMEA.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

CAS CRM primeşte calificativul “foarte bun” în analiza Trovarit

CAS CRM a primit un scor de 1.85 (5 nesatisfăcător, 1 excelent) în cadrul studiului Trovarit derulat cu 650 utilizatori de soluţii CRM, situându-se pentru media pieţele la toate cele 24 criterii de analiza. Studiul “CRM în practică”, ajuns la cea de a cincea ediţie,  examinează nivelul de satisfacţie în utilizarea sistemelor CRM şi impactul acestor...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Cum adaptăm rapid un business cu ajutorul unui ERP?

În perioadele dificile, așa cum este cazul pandemiei cu COVID-19, cele mai multe dintre companii aleg să extindă liniile de business cu noi produse sau servicii complementare pentru a crește vânzările și pentru a genera profit.

Citește articolul arrow_forward