Anca-Nicoleta Ciubotaru, care lucrează ca intern în cadrul IBM Research, a ocupat locul al treilea în cadrul unui hackaton care a avut loc în Elveția, folosind IBM Bluemix şi serviciile IBM Watson pentru un proiect unicat, care foloseşte stimuli umani pentru adaptarea luminozităţii dintr-o încăpere.
Anca-Nicoleta Ciubotaru a folosit API-urile IBM Bluemix şi un Raspberry Pi în cadrul unui hackaton care a avut loc recent în Elveţia, clasandu-se pe locul a treilea. După Internet of Things (IOT), această nouă realizare poate fi considerată un început pentru „Sentiment of Things”.
Anca-Nicoleta Ciubotaru s-a născut în Paşcani, oraş din nord-estul României. Mama ei este profesoară de matematică şi i-a sprijinit interesul pentru ştiinţă de când era copil. A fost dintotdeauna o fire curioasă şi i-a plăcut să învețe lucruri noi. “M-am descurcat mereu bine cu numerele, am terminat prima pe clasă, aşa că studierea ştiinţei computerelor a însemnat o cale naturală de a-mi crea o carieră. M-am alăturat echipei IBM Research – Zurich după ce m-am înscris în programul de internship IBM Great Minds, iarna trecută. După mai multe interviuri, am fost acceptată, iar acum lucrez în departamentul de Cognitive Computing. Am fost extrem de surprinsă că am ocupat locul al treilea în această competiție. Ideea era de a face întreaga sală să reacţioneze în urma sentimentelor oamenilor”, declarat Anca Nicoleta Ciubotaru.
Interesul pentru inteligenţa artificială (AI), sistemele de tip embedded şi cloud computing, combinat cu informaţii despre IBM Bluemix, au ajutat-o pe Anca Nicoleta şi pe colegul ei, Marcel Német, fost intern IBM, să creeze proiectul „Sentiment of Things” pentru hackaton, proiect care utilizează senzori, mediul cloud şi inteligenţa artificială pentru a înţelege stimulii umani şi a reacţiona la ei.
Prototipulul „Sentiment of Things” poate ajusta iluminarea dintr-o încăpere pe baza sentimentelor extrase din conversaţiile oamenilor. Discuţiile de tip conversaţie sunt surprinse şi transformate în text prin utilizarea interfeţei Speech to Text IBM Bluemix. Apoi, cuvintele cheie care exprimă sentimente sunt extrase din text într-un pas ulterior, prin folosirea API-ului IBM Alchemy, după care sunt trimise către un sistem embedded construit cu Raspberry Pi, care poate controla mai multe LED-uri. De exemplu, o dispoziţie fericită se va traduce prin LED-uri verzi, în vreme ce tristeţea se va traduce prin LED-uri roşii.
Deocamdată, vorbim despre un simplu prototip care nu dispune de caracteristici avansate, dar care ar putea fi îmbunătăţit.
Prototipul creat de cei doi tineri români ar putea avea aplicaţii practice pentru casele inteligente – generarea unui mediu care să ştie cum se simt cei care o locuiesc. De exemplu, dacă persoana este stresată, iluminatul s-ar putea ajusta astfel încât să îi confere o stare de calmare. Prin extensie, același sistem ar putea fi folositor şi în timpul unor negocieri de afaceri sau într-o situaţie de negocieri politice.
Anca-Nicoleta Ciubotaru s-a alăturat echipei lui Marcel Német cu o zi înainte de hackaton, aşa că n-a avut timp de pregătiri în avans. Odată ce au început lucrul împreună, tinerii au avut un prototip funcţional în 12 ore. Prototipul este o mărturie reală a uşurinţei de utilizare a platformei Bluemix, pe care se lucrează cu foarte multă rapiditate.
„Munca din laboratorul meu este concentrată asupra folosirii proceselor de machine learning pentru găsirea de tipare în seturi mari de date, dar voi încerca să continuu în timpul meu liber. La modul ideal, aş aprecia enorm şansa de a implementa ideea mea în proiecte reale pe care colegii mei le dezvoltă alături de clienţi”, a mai spus Anca-Nicoleta Ciubotaru. Ca motivaţie pentru ceea ce face, ea adesea poartă la gât un lănţişor cu simbolul chimic al dopaminei.