Piața Software în România: Care este costul unui lead generat prin Softlead?

10 octombrie 2019

Creșterea apetitului pentru digitalizare este una evidentă și în contextul implementării soluțiilor software, atât în rândul companiilor de tip start-up, cât și în cazul companiilor medii sau mari.

Piața Software în România: Care este costul unui lead generat prin Softlead?

Softlead este singurul marketplace dedicat generării de lead-uri pentru aplicații software de tip enterprise, așadar accesul la date despre piața de consum din domeniu, despre nevoile de digitalizare, sezonalitate este extrem de facil. Iată câteva dintre concluziile ale anului 2019, ce anticipează raportul de final de an al intențiilor de achiziție al aplicațiilor software (acesta va fi publicat în ianuarie 2020).

Care este profilul solicitanților aplicațiilor software din cadrul Softlead?

Decizia de achiziție și de implementare a unei soluții software se poate întinde pe o perioadă de 3-6 luni, în funcție de complexitatea aplicației, de serviciile complementare implicate și de eventuale personalizări ale soluției în raport cu industria din care compania face parte.

Peste 50% dintre solicitările de aplicații software primite prin Softlead aparțin pozițiilor de top management din companii, fiind urmate de middle management și de responsabilii de achiziții. Din această perspectivă, există schimbări vizibile în comparație cu anul 2018, când managerii de proiect erau cei care solicitau cele mai multe demo-uri și solicitări de oferte.

“Ceea ce este extrem de interesant în procesul de generare de lead-uri pe care îl construim prin Softlead este faptul că avem acces la modul în care se schimbă trendurile, nevoile și la modul în care piața utilizatorilor răspunde celei dată de tehnologii. De exemplu, dacă anul trecut aplicațiile medicale erau în top 5 cele mai accesate, anul acesta interesul a scăzut în mod semnificativ. O posibilă explicație este aceea a faptului că multe clinici și cabinete au ales deja soluții funcționale”, Andrei Dumitrașcu, Business Development Manager, Softlead.

Aproximativ 80% dintre lead-urile primite pentru o anumită aplicație nu se încadrează în totalitate cu profilul companiei și nevoile reale ale acesteia. În acest context, o primă calificare printr-o sesiune de consultanță este oferită de consultanții Softlead, pentru asigurarea unei direcții clare în procesul definirii aplicației necesare fiecărei companii care va alege și implementa o soluție software.  

În 2019, aplicațiile dedicate resurselor umane au înregistrat, însă, o creștere importantă, cele mai multe dintre solicitările primite fiind corelate cu nevoi suplimentare pentru servicii complementare.

“Un alt aspect interesant al anului 2019 a fost dat de faptul că a scăzut semnificativ numărul aplicațiilor de tip ERP care vizau înlocuirea unei soluții deja existente. Cu toate acestea,  a rămas, însă, nevoia înlocuirii mai multor aplicații care  asigurau parțial nevoile și obiectivele companiilor, arătând o nevoie tot mai mare ca aplicațiile să fie unitare, astfel încât să poată fi gestionate toate procesele dintr-o companie, eliminând interacțiunea umană”, Andrei Dumitrașcu, Business Development Manager, Softlead.

Orașele cu deschidere mare către digitalizare

Până în luna octombrie a acestui an, în topul clasamentului cu cele mai multe lead-uri (solicitări de aplicații software) se află București, Cluj Napoca și Alba Iulia.

Cât costă un lead?

În cadrul Softlead, un lead este definit ca o oportunitate validată de achiziționare și implementare a unei aplicații software. Vendorii software din cadrul platformei Softlead primesc lead-uri în funcție de aplicațiile din portofoliu și de profilul clientului ideal pe care îl vizează, fiecare lead generat având un cost dedicat.

Costul mediu al lead-urilor generate până în prezent în cadrul platformei este de 45.47 Euro, vendorii achitând costul doar în cazul achiziționării datelor complete despre clientul interesat de aplicația lor (cifră de afaceri companie, număr de angajați, oraș, rol/poziție în companie a solicitantului, număr de licențe/useri, funcționalitățile necesare, buget, precizarea nevoii de servicii complementare).

Foto: Exemplu brief de lead primit de companiile software listate în cadrul platformei Softlead.

La finalul fiecărui an, Softlead publică un raport complet al tendințelor pentru piața achizițiilor software, prin datele obținute în platformă.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward