Reuniunea anuală a Forumul Economic Mondial are loc zilele acestea (22-25 ianuarie) la Davos, în Elveția, reunind peste 50 de șefi de stat, oameni de afaceri și activiști pentru a explora tema acestui an: ”Globalizarea 4.0: Conceperea unei noi arhitecturi mondiale în epoca celei de a patra revoluții industriale”, dintre care mai multe sesiuni de lucru sunt dedicate viitorului Europei care a primit și premiul pentru economie circulară reprezentat de Jyrki Katainen, vicepreședintele Comisiei Europene pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate.
Invitația vine în urma unei selecții interne între cei 6,000 de Global Shapers din peste 100 de țări și a nominalizării ca unul dintre cei 6 tineri cu impact în lume. ”Oana Țoiu a avut o carieră remarcabilă, inclusiv în consultanță și o numire în funcția de secretar de stat în Guvernului României. Oana a căutat să mobilizeze o întreagă generație dornică să rezolve problemele societății prin intermediul antreprenoriatului social”, publica World Economic Forum aici înainte de conferință, la anunțul delegaților.
Oana a participat ca vorbitor oficial la sesiunea “O perspectiva asupra inovării” alături de Vivek Maru, un activist recunoscut de Jimmy Carter pentru munca lui de a dezvolta asistenți legali în comunitate care să ajute cetățenii să își obțină drepturile și Kyle Zimmer, care asigură milioane de cărți anual pentru școli. În intervenția din sesiunea oficială, Oana a prezentat soluții din România, precum sistemul de feedback bazat pe SMS din spitale, implementat în 2016 de Ministerul Sănătății, școala de antreprenoriat Future Makers și mobilizarea cetățenilor români pentru a combate corupția.
Alături de intervenția ca vorbitor, Oana Țoiu a avut și o întâlnire bilaterală pentru a discuta posibilitatea ca alte companii românești să se alăture ca membrii în rețeaua World Economic Forum, deoarece România nu are nici un membru din mediul de afaceri românesc, iar perspectiva noastră este cu atât mai important să fie reprezentată în perioada în care deținem Președinția Consiliului Uniunii Europene. În urma întâlnirii, au stabilit ca o delegație a mediului de afaceri românesc va fi invitată în luna mai la Geneva. Pentru următoarele trei zile de conferință, Oana va participa la sesiunile despre viitorul Europei și a muncii în era automatizării și la intervenția Angelei Merkel.
La Davos participă 3,000 de reprezentanți din mediul de afaceri, sectorul public, societatea civilă, mass media, artă, cultură sau mediul academic, din toată lumea, iar dintre aceștia Forumul Economic Mondial invită în fiecare an și 50 de membri ai comunității Global Shapers, oferindu-le anul acesta și rolul de prezentatori ai conferinței alături de Satya Nadella, CEO Microsoft, pentru a sublinia rolul tot mai important al generației tinere într-un moment în care jumătate din populația globala are sub 27 de ani. Cristiana Pasca Palmer, fost Ministru al Mediului în 2016, este și ea prezentă la Davos în calitatea ei de Secretar Executiv al Convenției pentru Diversitate Biologică la Națiunile Unite. Oficialii români nu au fost prezenți în primele zile ale conferinței, dar și-au anunțat participarea pentru zilele următoare.
Înregistrările și transmisii live pentru o parte dintre discursuri pot fi urmărite live aici.