Misiunea Commoditrader ApS este sa creeze o perspectiva de piata mai buna pentru cumparatori si vanzatori, oferindu-le posibilitatea sa compare termeni si preturi disponibile in piata. Commoditrader.com este construita cu un algoritm de transport care calculeaza transportul rezervabil pe toate anunturile, astfel incat utilizatorii pot face comparatii intre mai multe locatii ale depozitelor si pot obtine acces la noi cumparatori si vanzatori. Algoritmul dezvoltat de Commoditrader este distruptiv pentru piata traditionala de comert al produselor agricole, datorita accesului neingradit si posibilitatii de comparabilitate a tuturor termenilor care stau la baza unei decizii de vanzare sau de cumparare in acest sector.
Se creeaza astfel o transparenta mai mare, o intelegere mai buna a pietei si putere de negociere crescuta a fermierului, pe o parte, si un acces mai usor la piata pentru crescatorii de animale, mori, producatori de furaje si case de comert, care cumpara cereale, porumb si soia de la fermieri, pe de alta parte. Platforma poate fi folosita gratuit, scopul Commoditrader este sa sprijine fermierii si sa le ofere instrumente mai bune in negocierea termenilor comerciali.
“In sectorul agricol, privim la un decalaj in care foarte multi fermieri sunt serviti de doar cateva case de comert. Atunci cand deschidem piata si oferim acces mai multor cumparatori sau vanzatori potentiali sa tranzactioneze, oferim si certitudinea ambilor jucatori, fermierul si casa de comert, ca primesc mai multe oferte cand sunt prezenti pe aceasta piata online”, spune Julie Koch Fahler, co-fondator al Commoditrader.
“Astazi, un fermier suna, in mod normal, 2-3 comercianti sa ceara preturi si termeni. In general, poti spune ca atunci cand ceri mai multe oferte, ai mai multe sanse sa primesti preturi mai bune pentru bunurile tale si termeni de negociere mai avantajosi. Commoditrader eficientizeaza acest proces si ofera un serviciu care raspandeste interesele de vanzare/cumparare ale utilizatorului, asigurandu-l ca primeste cel mai bun pret de pe piata – si din toate regiunile geografice”, concluzioneaza Julie.
Piata Commoditrader este usor de accesat, prin crearea unui profil de utilizator, care poate fi cumparator, vanzator, sau ambele. Odata ce profilul este configurat, utilizatorul creeaza un anunt sa atraga atentia cumparatorilor sau vanzatorilor. Toate preturile sunt listate pe platforma, inclusiv costul transportului. Utilizatorul poate alege propriul sau furnizor de transport, iar platforma va calcula toate costurile logistice incluse sau poate rezerva transportul de pe platforma. Daca vanzatorul si cumparatorul se decid asupra tranzactiei, ei pot intra intr-un contract din cadrul platformei, toate informatiile partilor fiind disponibile inainte sa intre in tranzactie.
Commoditrader ApS a fost fondata in primavara anului 2018 de Julie Koch Fahler si Ida Boesen, doua femei daneze, si un grup de fermieri danezi cu ferme in Danemarca, Lituania si Rusia. Platforma Commoditrader.com s-a lansat in Danemarca acum 4 luni, iar astazi grupeaza in jur de 15% dintre fermierii danezi. In Danemarca, acest segment de 15% al fermierilor produce 40% din productia de cereale a tarii. Commoditrader.com va fi lansata in Europa de Est in urmatoarele luni, incepand astazi cu Romania.
“Am ales Romania pentru ca este o piata care se dezvolta rapid, cu o populatie de oameni deschisi in gandire, gata de schimbare – lucru pe care il consideram un aspect cheie in deschiderea catre noi cai de tranzactie. Romania este, de asemenea, unul dintre cei mai mari producatori de cereale din Europa, desi structura comertului necesita optimizare pentru a putea oferi fermierilor din Romania acces mai bun la piata, si este asadar, una dintre cele mai importante prioritati ale afacerii noastre”, spune Ida Boesen, co-fondator al Commoditrader.
Romania are o pondere de 53.4% a terenurilor agricole din totalul teritoriului sau, si desi detine o treime din fermele din Uniunea Europeana, mult mai mult decat orice alt stat membru din UE, are doar 4% din totalul productiei agricole din regiune, potrivit Eurostat, pe baza datelor din 2016. Exportul cu produse agricole in 2017, in UE, a fost 9% din totalul exporturilor din Romania si 14.4% din tarile din afara UE.