Mediul de afaceri are soluții inteligente pentru agricultură, mediu, energie și orașe care să corespundă noilor nevoi urbane, dar vrea să i se ofere posibilitatea de a le pune în practică

27 iun. 2017 27 iun. 2017

Cel mai nou cluster pe piața de soluții inteligente - Start Inovare București -  își propune să demareze proiecte bazate pe inovare împreună cu mediul privat, dar şi cu sectorul public, în vederea eficientizării proceselor de implementare a proiectelor  de Smart City, Smart Agriculture, Smart Energy și Smart Environment.

Mediul de afaceri are soluții  inteligente pentru agricultură, mediu, energie și orașe care să corespundă noilor nevoi urbane, dar vrea să i se ofere posibilitatea de a le pune în practică

Cel mai nou cluster pe piața de soluții inteligente - Start Inovare București -  își propune să demareze proiecte bazate pe inovare împreună cu mediul privat, dar şi cu sectorul public, în vederea eficientizării proceselor de implementare a proiectelor  de Smart City, Smart Agriculture, Smart Energy și Smart Environment.

Până în 2050, în jur de 70% din populația lumii va locui în zone urbanizate, adică peste 6 miliarde de locuitori, conform ONU. Această dinamică pune foarte multă presiune pe mediul înconjurător și implicit pe infrastructura de mediu, energie, transport, comunicații, IT etc, ceea ce determină implicarea cât mai multor ogranizații în a avea cadrul legal potrivit și metodele de implementare cele mai eficiente pentru asigurarea în continuare a calitații vieții.

Membrii Clusterului Start Inovare s-au întâlnit săptămâna trecută, în cadrul evenimentului oficial de lansare al organizației - Smart Infrastructure Workshop - cu factori decidenți în diverse domenii de activitate, invitați ai unor companii și instituții, cu care se vor putea dezvolta mai departe parteneriate, pe baza soluțiilor inovative realizate în cadrul clusterului. Fiecare membru al clusterului și-a prezentat portofoliul de activități, iar în cadrul a patru workshop-uri au fost dezbătute modele și soluții de management implementate pentru domeniile: Smart Agriculture, Smart Energy, Smart Environment și Smart City, în urma cărora au rezultat pașii de urmat pentru perioada următoare.

În domeniul  mediului, participanții au arătat că România are nevoie de soluții inovative integrate privind epurarea apelor uzate, care să respecte cerințele Directivei Cadru a Apei şi care să se poată implementa într-un timp scurt, dar și rezolvarea urgentă a problemei nămolurilor rezultate de la stațiile de epurare a apelor uzate. De asemenea, au punctat faptul că mai este nevoie de elaborarea legislației în domeniul compostului, inclusiv standarde pentru procese și măsuri pentru dezvoltarea pieței în aceasta zonă iar adoparea unor soluții inteligente privind managementul deșeurilor va deveni o prioritate în următorii ani.

Pentru sectorul agricultură, în cadrul workshopului Smart Agriculture a fost propusă înfiinţarea Camerelor agricole şi asigurarea funcţionalităţii acestora în folosul agricultorilor, al tuturor celor ce acţionează în domenii conexe, al comunităţilor şi cetăţenilor şi, nu în ultimul rând al statului pe modelul altor state europene. Cu această ocazie au fost identificate nevoi de susţinerea unei activităţi de consultanţă agricolă profesionistă pentru toţi agricultorii, indiferent de dimensiunea exploataţiilor agricole, așa încât acest lucru  să nu se mai facă doar de către companiile care comercializează inputuri agricole întrucât obiectivele acestora nu coincid cu cele ale statului.

Participanții la  workshopul Smart Energy au precizat că există în Strategia Energetică a României prevederi care creează un cadru pentru dezvoltarea conceptului de Smart Grid, iar implementarea unor soluții de acest gen și eficiența energetică ar necesita o rețea de comunicare între echipamentele componente. Soluțiile noi pe care le oferă industria energetică trebuie discutate pe cazuri particulare cu potențialii beneficiari – administrații locale, în vederea identificării și a soluțiilor alternative de producere și stocare a energiei. Membrii Clusterului Smart Inovare vor să își aducă contribuții și la adoptarea standardelor tehnice din domeniu (Smart Grid/Smart City) prin participarea la comitetele tehnice ASRO.

În ceea ce privește dezvoltarea oraşelor din punct de vedere IoT, membrii Start Inovare participanți la workshopul Smart City, împreună cu alți reprezentanți ai autorităților publice au concluzionat că sunt necesare acțiuni de sensibilizare a Autoritaților cu privire la  elaborarea și implementarea normelor de funcționare  a Parteneriatului Public Privat în contextul proiectelor IT\SmartCity, așa încât finanțarea acestora să poată fi realizată mult mai repede și mai ușor. Promovarea conceptului “Smart City” și a soluțiilor specifice, a ipotezelor de livrare a proiectelor de acest gen reprezintă în continuare o acțiune importantă, așa încât să se ajungă ca fiecare autoritate publică să cunoască alternativele puse la dispoziţie de domeniul IT&C la actualele soluții de management administrativ local.

Evenimentul s-a materializat  prin adopratea unui document de poziție, Start Inovare Cluster White Paper care prezintă recomandările participanților la acest eveniment, urmând să fie prezentat public tuturor celor interesați.

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!