Kurt Potter, analist și vicepreședinte Gartner: Optimizarea costurilor nu înseamnă tăierea bugetului

13 octombrie 2016

În era companiilor digitale, optimizarea costurilor nu înseamnă neapărat tăierea bugetului pentru resursele IT, ci implică o mai bună organizare la nivelul întregii companii.  

Kurt Potter, analist și vicepreședinte Gartner: Optimizarea costurilor nu înseamnă tăierea bugetului

În era companiilor digitale, optimizarea costurilor nu înseamnă neapărat tăierea bugetului pentru resursele IT, ci implică o mai bună organizare la nivelul întregii companii.  

Ultimele rapoarte semnalizează o scădere a economiei la nivel global. Kurt Potter, Vicepreședinte și Analist remarcabil Gartner, susține că, în acest context, organizațiile vor trebui să realizeze mai multe, cu resurse mai puține, să se transforme, să taie din bugetele totale sau destinate departamentelor de IT.

Optimizarea costurilor în era companiilor digitale implică 3 aspecte noi: optimizarea costurilor în IT, combinată cu optimizarea costurilor în organziație, combinate cu optimizarea costurilor legate de transformările ce au loc într-o companie digitală.

Una dintre cele mai mari oportunități pentru reducerea costurilor sau economisirea lor este analizarea cheltuielilor care vin dinspre zona de IT, specifice departamenetelor sau unităților de IT proprii organizației. Acestea pot apărea sub 3 forme:

  • Business Unit IT (unde IT-ul este o unitate, un departament, care reprezintă o funcție specifică a acesteia și ocupă un loc definit cu claritate în organigramă, sub conducerea unui manager);
  • Shadow IT, respectiv sistemele sau soluțiile IT construite și utilizate în cadrul organizațiilor fără aprobarea explicită a companiei;
  • Rogue IT – utilizarea în interiorul unei organizații a unor resurse de IT fără autorizație, cum ar fi dispozitivele proprii ale angajaților precum smartphone-urle, tabetele, serviciile sau aplicațiile cloud, pe care aceștia le utilizează în favoarea îndeplinirii responsabilităților.  Noul trend BYOD – Bring Your Own Device, a contribuit la amploarea acestui aspect, ușurând munca angajaților, dar crescând totodată riscurile asupra securității sau asupra nediferențierii dintre datele colectate de către angajați pentru companie sau pentru ei înșiși.

Costurile pe care aceste unități le implică pot ajunge până la 17% din bugetul total dedicat zonei de IT a organizației.

De ce ar fi aceasta o oportunitate semnificativă?
Conform Kurt Potter, pentru a optimiza costurile companiei, trebuie să acordăm o mai mare atenție acestor unități, dat fiind, pe de o parte, procentul din bugetul total pe care ele îl implică și capacitatea lor de a inova, în timp. Fie că îl folosim pentru îmbunătăți și centraliza, fie pentru a opri sau reduce activitatea, fie lasându-l în mod latent, până când este momentul oportun unei inovații mai mari, departamentul de IT (Business Unit IT)  este un exemplu concret, ce reprezintă un element important pentru beneficiile și inovațiile care pot avea loc într-o organizație.
Așadar, modalitatea de organizare și concentrarea atenției către anumite componente specifice pot ajuta o companie digitală în gestionarea eficientă a bugetelor, fără a interveni implicit în modificarea acestora.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Soft Net Consulting şi Postis - parteneriat pentru a simplifica transformarea digitală a comerțului

SoftNet Consulting, cel mai mare dezvoltator de servicii IT pentru afaceri din regiunea de vest a României și Postis, primul start-up LogTech din România anunță un parteneriat strategic pentru simplificarea transformării digitale a activităților de comerț.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Particularitățile unui WMS dedicat industriei de distribuție

Succesul companiilor de distribuție depinde de acuratetea și eficiența informațiilor de care dispune managementul, de controlul costurilor și satisfacția clienților. Permanenta presiune impusă de clienți impun implementarea și utilizarea unui sistem de management în cadrul depozitelor, care să permită automatizarea proceselor de efectuare a operațiunilor de recepție, livrare ș...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Kaspersky Lab protejează companiile care folosesc tehnologia blockchain împotriva atacurilor cibernetice și a fraudei

Kaspersky Lab a lansat noi pachete de servicii destinate companiilor care lucrează în industria blockchain și în cripto-economie. Proiectele de atragere de capital (ICO / STO) și casele de schimb de criptomonede au acum la dispoziție servicii personalizate, cum ar fi evaluarea securității site-ului și a aplicațiilor, training în domeniul securității, protecție îm...

Citește articolul arrow_forward