Kickstarter: Tastatura Cherry Românească

11 ianuarie 2017

Dacă nu-ți iese din prima mai încerci o dată, nu? Mă refer la campania de multi-finanțare a unei tastaturi românești.Prima oară am încercat cu o tastatură DeLux chinezească, de data aceasta încerc cu o tastatură Cherry germană.Dacă prima oară am folosit pentru strângerea susținătorilor un portal românesc –

Kickstarter: Tastatura Cherry Românească

Dacă nu-ți iese din prima mai încerci o dată, nu? Mă refer la campania de multi-finanțare a unei tastaturi românești.Prima oară am încercat cu o tastatură DeLux chinezească, de data aceasta încerc cu o tastatură Cherry germană.Dacă prima oară am folosit pentru strângerea susținătorilor un portal românesc – multifinantare.ro, de data aceasta am ales portalul Kickstarter.

Kickstarter

Anul trecut am susținut un proiect românesc pe Kickstarter – Gibbous, un joc făcut în Transilvania. De aici mi-a venit idea de Kickstarter.

Diferența majoră dintre Kickstarter și Multifinanțare este faptul că Kickstarter o să ia banii doar dacă proiectul reușește, în cazul de față dacă se strânge suma necesară achiziționării tastaturilor.

A trebuit să scriu descrierea proiectului în limba engleză, altfel nu ar fi fost acceptat proiectul pe platforma Kickstarter.

Keybo

Firma Keybo, distribuitorul oficial Cherry pentru „online”, poate produce tastaturi G83-6104/G83-6105 cu un aranjament la comandă! Comanda minimă este de 65 de doar bucăți!

Chinezii de la DeLux au avut comanda minimă de 1.000 de bucăți.

Spre deosebire de DeLux, firma Keybo nu dorește să muncească „degeaba” și să producă o mostră, decât dacă se dă o comandă.

Deoarece aranjamentul de tastatură Românească nu există în catalogul Keybo, el trebuie creat și această muncă duce la prețul de 26€ al unei tastaturi. Prețul nu include TVA-ul german.

Aceeași tastatură cu aranjament German costă începând cu 18€. Susținerea acestui proiect va duce la micșorarea prețului tastaturilor Cherry românești pe viitor!

Foarte mulți români au avut o experiență traumatizantă cu aranjamentul de tastatură românească QWERTZ, aranjament „moștenit” de la Microsoft.

Din cauza acestei experiențe negative există un blocaj mintal, și este greu ca să-i faci să încerce noua tastatură românească, tastatură standardizată de ASRO în 2004.

Mai jos avem o animație cu diferențele dintre aranjamentul QWERTZ moștenit de la Microsoft și aranjamentul Română standard QWERTY de la ASRO. Dă click pe animație pentru versiunea interactivă.

Aranjamentul Română Standard

În 2004 ASRO a publicat o actualizare a aranjamentului de tastatură românească din 1998. Acest aranjament este prezent în sistemele de operare Windows Vista, 7, 8, 10, Mac OSX sau Linux.

Aranjamentul este bazat pe aranjamentul QWERTY american. Mai jos avem o animație cu diferențele dintre cele două. Dă click pe animație pentru versiunea interactivă.

Aranjamentul Română Programatori

Sistemul de operare Linux a venit cu un aranjament de tastatură românească asemănător aranjamentului US-Internațional.

Diacriticele nu se află singure pe taste ci sunt generate folosind tasta alt dreapta, tastă care este inscripționată AltGr (Alternative Graphics).

Diacriticele sunt generate astfel:

 • AltGr + A = Ă
 • AltGr + Q = Â
 • AltGr + I = Î
 • AltGr + S = Ș
 • AltGr + T = Ț

Pentru că Ă și  au aceeași literă de bază, s-a folosit litera Q pentru a genera Â.

Aranjamentul de tastatură Română Programatori, pe scurt RO-PRO, este bazat pe aranjamentul EN-US la care au fost adăugate elemente specifice pentru limba română și limbile minorităților naționale.

Mai jos avem o animație cu diferențele dintre EN-US și RO-PRO. Dă click pe animație pentru versiunea interactivă.

Se poate observa că tastatura RO-PRO poate înlocui toate tastaturile EN-US vândute pe piața românească fără probleme. 

 

Combinația de taste „moarte”

O combinație de taste „moarte” este o combinație de taste care nu generează un caracter direct la apăsare, doar cât afectează următoarea tastă apăsată.

De exemplu dacă se apasă «AltGr+¨» și apoi «a» vom obține «ä».

Cu combinația de taste „moarte” se pot genera caracterele specifice limbilor:

 • Germane: ä, ö, ü, ß
 • Franceze: é, ê, è, à, ù, ô, û, ç, ü, ÿ, ë, ï
 • Italiene: à, è,é ì, ò, ó, ù
 • Poloneze: ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż
 • Cehe: á, č, ď, é, ě, í, ň, ó, ř, š, ť, ú, ů, ý, ž
 • Maghiare: á, é, í, ö, ó, ő, ü, ú, ű
 • Sârbo-Croate: č, ć, đ, š, ž

Caracterul „mort” cerc «°» poate fi folosit în a genera și gradul Celsius °C sau Fahrenheit °F!

Caracterul „mort” sedilă «¸» poate fi folosit în generarea diacriticelor vechi cu sedilă ş si ţ.

Đ și Ł

Aranjamentele de tastatură Română Standard și Română Programatori vin cu Đ și Ł pentru a genera caracterele necesare limbilor Sârbo-Croate și Poloneze.

Recent am aflat că prezența lor pe tastatură este opțională. Susținătorii proiectului vor decide dacă tastaturile vor avea inscripționate Đ și Ł.

Același lucru este valabil și pentru simbolul Windows. Deoarece firma Microsoft România nu sponsorizează acest proiect, rămâne la latitudinea susținătorilor proiectului dacă vor să aibe alt simbol, sau o etichetă gen „Super”.

Promovare

Promovarea unui proiect de multi finanțare nu este un lucru simplu. „Viralizarea” unei tastaturi românești nu este ușoară. Este greu de luptat cu ideile preconcepute și cu faptul că tastatura nu este totuși ieftină.

Status

Prima campanie de multi-finanțare a avut 17 susținători, care au contribuit 2,61% din suma necesară!

La data scrierii acestui articol pentru campania de pe Kickstarter s-au strâns 29 de susținători, care au contribuit 18,8% din suma necesară. Ar mai fi 15 zile până la „deadline”-ul de pe 24 Ianuarie.

Proiectul poate fi susținut cu orice sumă, nu trebuie neapărat achiziționată o tastatură.

Tastaturile „orfane” vor fi donate unei instituții de învățământ din România. Tragerea la sorți va fi în direct pe „Kickstarter Live”.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward