SIVECO Romania obţine un succes uriaş cu trei proiecte de eLearning în cele mai mari competiţii mondiale: IPMA 2013 şi World Summit Award 2013.
Proiectele de eLearning dezvoltate şi implementate de SIVECO au primit recent recent recunoaşterea internaţională a valorii IT-ului românesc, repurtând un triplu succes mondial pentru cercetarea și sistemul educațional românesc.
Dintre zecile de proiecte pe care echipa SIVECO le-a finalizat cu succes în 2012, trei au fost selectate ca finaliste în cele mai mari competiţii mondiale ale momentului: IPMA (International Project Excellence Award) și WSA (World Summit Award).
Dacă în competiţia IPMA s-au impus proiectele Multitouch (destinat învățării colaborative - http://proiecte.pmu.ro/web/transdisciplinarfse/) şi cel din Kazahstan (constând in lecții multimedia interactive create pentru școlile din această ţară), la WSA succesul a revenit proiectului Portal școli speciale, CES (Conținut educațional multimedia interactiv pentru copii cu nevoi educaționale speciale - http://scolispeciale.edu.ro/Pagini/default.aspx).
IPMA International Project Excellence Award 2013 promovează competenţa în managementul proiectelor la nivel mondial (proiecte de orice tip, nu numai de IT, nu numai de educație).
În cazul acestei competiţii, trebuie semnalată o situaţie excepţională: ambele proiecte cu care SIVECO a aplicat (Multitouch și Kazahkstan) sunt declarate finaliste, având certitudinea ocupării unui loc pe podium. Florin Ilia, vicepreședinte SIVECO Romania, a declarat: "Mulțumim inițiatorilor acestor proiecte, Ministerul Educației Naționale din România (prin Unitatea de Management a Proiectelor cu Finanțare Externă), și respectiv Ministerului Educației din Kazahstan, pentru temele generoase lansate și pentru modul profesionist în care au condus aceste proiecte. Deși cele trei premii au fost obținute de noi în calitate de producători și furnizori, considerăm că le aparțin cel puțin în egală măsură şi clienților noștri."
Semnale de recunoaștere internațională a acestor două proiecte de referinţă pentru SIVECO au existat încă de la inceputul anului, deoarece ambele au fost finaliste și în primăvară, la Londra, în cadrul European IT & Software Excellence Awards 2013 - http://www.iteawards.com/content/european-it-software-excellence-awards-2013-finalists-announced - Proiectul Multitouch la categoria Software Innovation Solution of the Year și proiectul Kazahkstan la categoria Government Solution of the Year.
Referindu-se la acest succes, Radu Jugureanu, directorul departamentului de eContent din SIVECO Romania, spune: "IPMA Award este un rezultat major oriunde în lume. Echipa noastră (profesori români, cercetători români, specialiști IT din România) va fi declarată în cadrul Congresului Mondial al International Project Management Association, simultan și Campioană Mondială și Vice-Campioană Mondială. Nu am în minte acum un alt exemplu de echipă de cercetare-dezvoltare românească, din orice domeniu de activitate care să fi ajuns la această performanță, în ultimii ani."
Pentru proiectul "Portal școli speciale - CES – Conținut educațional multimedia interactiv pentru copii cu nevoi educaționale speciale", SIVECO primeşte cea mai înaltă distincție ce poate fi acordată la nivel mondial unui proiect IT: World Summit Award Winner 2013.
WSA este o competiţie globală a proiectelor de IT, fiind parte a programului Națiunilor Unite WSIS (World Summit on the Information Society).
Preşedintele juriului WSA, prof. dr. Peter A. Bruck spune, in scrisoarea oficială adresată echipei SIVECO: "Echipa dumneavoastră a câştigat o recunoaştere valoroasă din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Din cele peste 460 de aplicaţii pe care le-am primit spre evaluare, juriul de experţi internaţionali a selectat numai cate 5 câştigători la fiecare categorie, urmare a unui dublu proces de selecţie, desfăşurat in cel mai democratic mod cu putinţă. Mă bucur să vă anunţ că vă aflaţi printre cei mai buni furnizori de aplicaţii creative din lume."
În motivarea deciziei sale, juriul apreciază că: „Suportul pe care portalul Şcoli Speciale propus de Romania îl oferă sistemului educaţional, destinat copiilor cu nevoi speciale, include o gamă bogată de conţinut multimedia interactiv, potrivit capacităţilor si cerinţelor de invăţare ale acestora. De exemplu, unii dintre aceşti copii trebuie să poată învăţa în propriul lor ritm şi să repete materialele prezentate de mai multe ori; ei vor fi, de asemenea, ajutaţi să înveţe cu ajutorul unui conţinut multimedia atractiv şi interactiv. Această funcţiune este posibilă cu ajutorul unei platforme digitale pe Internet şi justifică pe deplin includerea în aria de evaluare a World Summit Awards. Conţinutul site-ului e construit pe baze solide, acoperind cerinţe psihologice, de atitudine, motivaţionale si experimentale. Beneficiarii proiectului sunt peste 14.000 de copii din 140 de scoli, 3.000 de profesori fiind instruiţi să-i utilizeze rezultatele. Proiectul realizat de SIVECO Romania beneficiază de susţinerea Ministerului Educaţiei. Între rezultatele proiectului se numără 250 de lecţii, 1.500 de obiecte de invăţare, pentru discipline precum vorbirea, matematica, ştiinţele, geografia, istoria. Juriul apreciază în mod deosebit site-ul pentru metaforele de design pe care le incorporează („avatari digitali”) si pentru biblioteca digitală extraordinar de cuprinzătoare, destinată educării copiilor cu nevoi speciale. Proiectul a câştigat deja European Software Excellence Award in 2012 şi juriul WSA este onorat să adauge, la rândul său, aprecierea sa pentru acest proiect.”
La ediţia din acest an a World Summit Award, in cele 7 categorii ale competiţiei (eBusiness & Commerce, eMedia, eInclusion & Empowerment, eEntertainment & Games, eLearning & Science, eHealth & Environment, eGovernment & Open Data) au fost înscrise proiecte din 32 de ţări: România, Sri Lanka, Estonia, Arabia Saudită, Nigeria, Germania, Portugalia, Elveţia, Ghana, China, Kuweit, Islanda, Serbia, Uganda, Franţa, Spania, Bangladesh, Brazilia, Tunisia, India, Noua Zeelandă, Austria, Argentina, Egipt, Italia, Lituania, Finlanda, Norvegia, Mexic, Statele Unite ale Americii, Slovacia, Africa de Sud.
SIVECO Romania a concurat la categoria eInclusion&Empowerment, în care ceilalţi finalişti vin din Statele Unite ale Americii, Arabia Saudită, Slovacia şi Finlanda.
"Îmi face plăcere să reamintesc că premiul de anul acesta este al doilea pe care il luăm la această importantă competiţie. În anul 2005 am fost de asemenea WSA Winner 2005 pentru conținutul educațional dezvoltat în cadrul programului SEI (Sistem Educațional informatizat). Suntem probabil singura companie din lume căreia i se acordă recunoașterea mondială la două categorii diferite (eLearning și eInclusion)", spune Radu Jugureanu.
Proiectul „Şcoli Speciale”, cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, a fost realizat împreună cu Ministerul Educaţiei - Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanţare Externă. Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea şi stimularea sistemului educaţional special pentru a facilita copiilor cu cerinţe educative speciale (celor cu deficienţe mentale în particular) o înţelegere mai bună a mediului şi a societăţii în care se dezvoltă, cât şi pentru a asigura integrarea acestora şi participarea activă şi responsabilă la viaţa socială.
Trebuie mentionat că, recent, acest proiect a fost declarat câştigător şi în cadrul competiţiei IT Europe la categoria Vertical Market Government Solution.