Studiul O Reilly Software Development Salary este alcătuit din 72 de întrebări ce acoperă informații despre funcții, instrumente, compensații și date demografice ale respondenților. La acest studiu au participat peste 5.000 de ingineri software, dezvoltatori și alți profesioniști din domeniu. Obiectivul principal al acestui studiu este explorarea domeniului dezvoltării software și al carierelor sale.
Principalele date obținute prin intermediul acestui studiu sunt:
• Limbajele de programare cele mai utilizate de profesioniști: JavaScript, HTML, CSS, Java, Bash și Phyton
• Respondenții au raportat utilizarea medie a 3.75 de limbaje de programare
• Cele mai mari salarii din domeniul software se regăsesc în SUA, Elveția, Japonia, Australia și Marea Britanie
• Cele mai comune limbaje de programare sunt: C/C++, Java și PHP
• Cele mai comune limbaje de programare pe care respondenții intenționează să le învețe în următorii ani sunt: Go, Swift, Phyton și Scala
În ceea ce privește estimarea salariilor, aceasta poate fi obținută prin intermediul unui model, ce are la bază informațiile regăsite în studiu. Salariu mediu al întregului eșantion este de 90.000 de dolari (110.000 de dolari doar pentru respondenții din SUA). Variabile de care depinde salariul unui dezvoltator software sunt:
• Limbajul de programare utilizat
• Datele demografice
• Funcția deținută
• Datele geografice: cei mai mulți respondenți sunt din SUA (61%), Marea Britanie (7%), Canada (5%), Germania (4%) și Australia (2%). Salariile diferă de la regiune la regiune și de la țară, la țară. În Europa, salariile nu sunt la fel: în nordul și vestul Europei cele mai mari salarii sunt de peste 17.443 de dolari, în timp ce, în Elveția sunt de 53.983 de dolari, iar în Marea Britanie, peste 25.728 de dolari. Salariile dezvoltatorilor scad pe măsură ce coborâm spre Franța, Spania, Portugalia etc. În estul Europei, salariile nu ajung la mai mult de 14.804 de dolari.
• Tipurile companiei.
Studiul conține întrebări legate de industrie, dimensiunea și vârsta companiei. Industria software este cel mai bine reprezentată aici. Singura industrie ce înregistrează salarii mai mari decât cele din industria software sunt cele din industria hardware (cu 115.000 de dolari), serviciile Cloud (108.000 de dolari), securitate (115.000 de dolari) etc.
Studiul a arătat de altfel că dimensiunea companiei este esențială în determinarea salariului medi. Companiile mari oferă salarii superioare celor oferite de companiile mici. De asemenea, angajații din companiile vechi, de peste 20 de ani, au salarii mai mari decât cei care lucrează pentru companii mai noi.
- Structura echipei. Dimensiunea echipei este direct proporțională cu dimensiunea companiei. În urma studiului cei 437 de respondenți din companii cu peste 500 de angajați au un salariu mediu de 87.000 de dolari, în comparație cu 119.000 de dolari, cât câștigă angajații din companiile ce au mai puțin de 500 de angajați.
- Caracteristicile individuale: sex, vârstă și nivel de educație. Studiul arată că bărbații (93.000 de dolari) căștigă în medie mai mult decât femeile (80.000 de dolari). Peste 60% dintre respondenți se încadrează în media de vârstă sub 40 de ani.
Această variabilă demonstrează faptul că salariul crește odată cu vârsta: angajații cu vârste cuprinse între 46 și 50 de ani câștigă mai bine decât cei mai tineri. Acest lucru poate fi influențat de faptul că odată cu vârsta, angajatul câștigă din ce în ce mai multă experiență și poate ajunge să devină indispensabil companiei.
În ceea ce privește nivelul de educație, cei mai mulți dintre respondenți au specializare academică (52%) în domeniul calculatoarelor și 13% în matematică, statistică sau fizică.
- Funcție. Rol. Sarcini. Majoritatea respondenților la acest chestionar sunt ingineri, dezvoltatori sau programatori. Inginerii sau dezvoltatorii cu funcție de senior au salariu cu 9.147 de dolari mai mult decât un junior.
- Instrumentele incluse în acest studiu sunt: limbajele de programare, editorii de teste, IDE, instrumentele de date, cloud și instrumentele de construire a automatizării. Respondenții utilizează în medie 3.75 limbaje de programare și 14.6 instrumente de orice tip.
- Limbaje vechi și noi. Respondenții au fost întrebați nu doar ce limbaje de programare folosesc în prezent, ci și ce limbaje de programare plănuiesc să utilizeze în viitor. Dintre aceștia, 54% au ales unul sau două limbaje pe care își doresc să le învețe, dintre care: Go (22%), Swift (20%), Python (18%), Scala (14%), JavaScript (14%), Rust (10%) și Clojure (9%).
- Timpul de lucru. Cei mai mulți dintre respondenți (63%) lucrează în medie 40-45 de ore pe săptămână. Timpul de lucru este corelat cu salariul, care are un coeficient de 352 de dolari pe oră.
În concluzie, în orice industrie este important ca angajații și angajatorii să țină pasul cu schimbările ce au loc în tehnologie, care le pot afecta carierele. În domenii precum dezvoltarea software, unde instrumentele se modifică rapid, a ține pasul cu tehnnologia este o sarcină constantă. Acest studiu și-a propus să ofere o viziune cantitativă a modului în care funcționează fluxul salariilor pentru dezvoltatorii software.