Demonstrația potențialului LTE în Ucraina a avut loc în cadrul unui eveniment organizat la sediul companiei lifecell, unde au fost efectuate teste de viteză în rețeaua LTE, cu rezultate de peste 450 Mbps. Testele au evidențiat facilitățile de care abonații rețelei se vor putea bucura odată cu lansarea comercială a rețelei.
Potrivit ultimului studiu Ericsson Mobility Report, conținutul video reprezintă 50% din traficul actual de date și va crește până la un procentaj de 75% până în 2022. Raportat la capabilitățile rețelelor 3G actuale, acest lucru înseamnă că, deseori, utilizatorii pot întâmpina întreruperi în încărcarea conținutului video pe mobil.
„S-ar putea spune că este vorba doar de câteva secunde, dar conform studiului nostru, 10% din utilizatori renunță la vizionarea unui video după doar 4 secunde de așteptare”, a spus Anders Lundqvist, Head of Network Evolution at Ericsson. „Alți 40% vor închide aplicația după o întârziere de 10 secunde.”
„Ne așteptăm ca lansarea rețelei 4G să nu dureze mai mult de câteva luni, deoarece atunci când am achiziționat echipamentul 3G, ne-am asigurat că poate susține și 4G”, a spus Konstantin Sotnikov, Head of Technology Management and Control, lifecell. „Ca atare, tranziția va fi una mult mai ușoară în comparație cu cea de la 2G la 3G.”
Noi oportunități pentru IoT
Pe lângă rate de transfer mai mari, LTE nu înseamnă doar o experiență de utilizare mai bună, ci permite și posibilitatea implementării de aplicații massive IoT.
„NB-IoT și CAT-M1 sunt două adăugiri semnificative care vin cu LTE și care permit implementări massive IoT”, a spus Jonas Näslund, Head of Networks Strategy Development, Business Area Networks, Ericsson. „Aceste standarde susțin dispozitive IoT la prețuri accesibile și cu consum mic de energie (până la 10 ani cu aceeași baterie), precum și acoperire extinsă. Asta înseamnă că dispozitivele IoT pot rămâne online chiar și în zone izolate sau în subteran, acolo unde broadbandul mobil nu ar fi disponibil în mod normal.”
Multe industrii, inclusiv cele de servicii publice, utilități, infrastructură urbană, sănătate și producție vor beneficia de implementări massive IoT. Spre exemplu, după ce Philadelphia a conectat 1.300 de pubele, a reușit să economisească aproximativ 1 milion de dolari anual. Capacele de canalizare conectate, precum cele prezentate la ediția din 2017 a Mobile World Congress, pot ajuta orașele să prevină furturi și accidente.
Pentru a concura pe piețele naționale și internaționale, companiile din Ucraina trebuie să devină mai eficiente în activitatea pe care o desfășoară. Pentru a le susține, odată cu lansarea LTE, lifecell va oferi servicii și produse digitale adiționale către clienții companiei. Acestea vor acoperi aspectele legate de securitate (angajați, dispozitive și date), cât și transformarea modelelor de comunicare cu clienții.
„Numărul de clienți corporate din rețeaua lifecell crește de două ori mai repede decât alte categorii de clienți și ne așteptăm ca lansarea LTE să impulsioneze și mai mult această creștere”, a spus Tetiana Skrychevska, B2B Marketing Manager, lifecell.
Noi standarde în industrie
LTE este doar începutul pentru ceea ce va fi o transformare completă a industriilor, un fapt subliniat de Ericsson prin proiectul de cercetare efectuat în cooperare cu Boliden, o companie de minerit suedeză. Demonstrația de realitate virtuală a introdus participanții în replica virtuală a unei mine pentru a arăta cum poziționarea foarte precisă și latența foarte scăzută a tehnologiilor de acces la Internet le vor permite muncitorilor să interacționeze cu sisteme automatizate, să controleze dispozitive de la distanță sau să exploateze tehnologii de realitate augmentată pentru a crește siguranța și productivitatea activității lor.