Echipa heRObotics este formată din șapte elevi din mai multe licee din Timișoara, unii dintre cei mai buni tineri roboticieni din lume. Cu sprijinul BRD, aceștia vor ajunge la Massachusetts Institute of Technology (MIT), din Boston, Statele Unite ale Americii, la finalul lunii ianuarie.
Echipa heRObotics din Timișoara îi are în componență pe elevii Vlad Mihai Ciuleanu, Andrei Răzvan Bogdănescu, Daniel Stoica, Pavel Ruben Prodaniuc, Șerban Deaconu, Laura Chirilă și Sebastian Dan Momir. Competiția internațională Zero Robotics le oferă elevilor de liceu din toată lumea oportunitatea de a scrie cel mai bun cod pentru sateliți experimentali. Codurile vor fi testate live, în condiții de microgravitație, pe roboții SPHERES de la bordul Stației Spațiale Internaționale. Finala competitiției organizate anual de NASA, în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenției Spațiale Europene (ESA) și Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) din SUA, va avea loc pe 28 ianuarie.
„Pentru al doilea an consecutiv, susținem echipa de robotică heRObotics să aibă acces într-un context pragmatic de învățare, de nivel mondial. BRD investește în educația viitorilor lideri ai României, în tehnologie, în cultură și în alte arii de dezvoltare, iar competiția de robotică organizată de NASA este o experiență incredibilă pentru tinerii roboticieni români. Așa cum spune și cea mai recentă campanie de comunicare a BRD, viitorul este al celor care pun pariu că lumea se va schimba prin ei, iar lumea merge înainte pentru că elevi pasionați de robotică, precum cei din heRObotics, nu lasă nimic să-i oprească și își creează singuri viitorul”, a declarat Roxana Miloș, Brand Communication Manager BRD – Groupe Société Générale.
„Faptul că am fost invitați pentru a doua oară la finala competiției Zero Robotics ne-a făcut să fim atenți și să observăm efectele acestei experiențe. Doi elevi se regăsesc și în echipa actuală, iar ceilalți doi își urmează pasiunile în domeniul roboticii. Spre exemplu, unul dintre foștii membri ai heRObotics, Silaghi Fineas Florin, și-a etalat pasiunea pentru securitate cibernetică făcând parte din echipa care a reprezentat România la Campionatul European de Securitate din 2017, din Malaga și a fost finalist în cadrul celei mai mari competiții internaționale de Securitate Cibernetică: DefCon CTF Las Vegas. Toți membrii fostei echipe, care acum sunt în clasa a XII-a, au continuat să-și dezvolte pasiunea pentru tehnologie, iar membrii echipei actuale se simt inspirați de echipa inițială, de la care au moștenit pasiunea pentru robotică. Ne încurajează enorm faptul că BRD – Groupe Société Générale a ales să sprijine echipa noastră pentru al doilea an succesiv, oferind unei noi generații de tineri români șansa de a participa la finala de la MIT, unul dintre cele mai reprezentative locuri pentru un pasionat de robotică”, a afirmat Gabriela-Nușa Cojocaru, profesorul coordonator al echipei heRObotics.
Competiția Zero Robotics recreează fidel etapele prin care este scris un progam pentru configurarea unei nave spațiale reale. Elevii participanți sunt astfel învățați să scrie codul ce controlează poziția și direcția satelitului, comunică împreună cu alți sateliți și îi interpretează senzorii pentru a determina următoarea mișcare, și multe altele. Asemănător condițiilor de pe un satelit real, codurile dezvoltate sunt trimise și implementate la distanță, roboții fiind conduși de astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).
Anul acesta, elevii au primit sarcina fără precedent de a conecta cu succes, în cel mai scurt timp posibil, doi sateliți, evitând în acelați timp ciocnirea sateliților de reziduurile spațiale, în condiții de microgravitație din orbita joasă a Pământului. În timpul competiției, roboții SPHERES vor fi configurați cu ajutorul unor clești imprimați 3D chiar la bordul ISS. Competiția Zero Robotics își propune să inspire viitori ingineri și oameni de știință, oferindu-le elevilor ocazia de a-și depăși limitele și de a-și dezvolta abilități noi în știință, tehnologie, inginerie, matematică (STEM) și ajutându-i să capete abilități esențiale specifice ingineriei, precum rezolvarea problemelor, designul procesului de gândire, training de operațiuni, muncă de echipă și abilități de prezentare.
În marea finală a competiției Zero Robotics din acest an s-au calificat cinci echipe românești din orașele Sibiu, Târgoviște și Timișoara, iar în competiția secundară Virtual Finals alte trei echipe din Timișoara, Sibiu și Bucuresti, în total 8 echipe reprezentând România.