Cum sa selectezi si sa pregatesti aplicatia potrivita pentru cloud computing?

2 iul. 2013 2 iul. 2013

Lansarea si promovarea serviciilor de tip cloud reprezinta un beneficiu substantial oferit consumatorilor produselor de tip software si, mai mult decat atat, inseamna primul pas relevant in generarea de lead-uri pentru business-urile dedicate si nu numai.

Cum sa selectezi si sa pregatesti aplicatia potrivita pentru cloud computing?

Lansarea si promovarea serviciilor de tip cloud reprezinta un beneficiu substantial oferit consumatorilor produselor de tip software si, mai mult decat atat, inseamna primul pas relevant in generarea de lead-uri pentru business-urile dedicate si nu numai.

Migrarea in sfera cloud computing presupune pregatirea unor etape extrem de importante, cum ar fi educarea publicului prin informare corecta si continua, prin oferirea unui set de servicii vizibil avantajoase pentru fiecare dintre nisele vizate, dar si multe altele.

Unele dintre cele mai relevante branduri cu specific tehnic, Amazon sau Salesforce, au inteles necesitatea unei abordari de tip cloud computing. Cu toate acestea, migrarea in cloud nu reprezinta cea mai buna varianta pentru orice produs sau aplicatie de tip software. In departamentele de IT si dezvoltare se iau, cel mai adesea, deciziile care definesc o oportunitate reala in alegerea unui astfel de solutii. Mai mult decat atat, pentru ca anumite aplicatii sa fie integrate in cloud, este nevoie de crearea unor ajustari la nivelul interfetelor si securitatii.

In general, nu doar sistemele tehnice (aplicatii, produse software) trebuie sa fie pregatite pentru acest tip de migrare, ci si structura de management trebuie sa fie una permisiva, deschisa si extrem de bine informata. Este necesara stabilirea corecta a acelor aplicatii ce pot face performanta la nivelul serviciilor oferite si in contextul vanzarii acestora atunci cand se produce trecerea in sistem cloud computing. De asemenea, un alt factor esential, este dat de decizia asupra intervenirii in setul de functionalitati care definesc o aplicatie software, prin alegerea variantei optime de prezentare: stadiul ramane cel simplu, basic sau se transforma in unul complex?

Inainte de a se face migrarea in cloud, este indicat ca fiecare dintre companiile interesate de acest proces sa isi stabileasca un set de norme, care sa cuprinda date despre identificarea, motivarea alegerilor si validarea transformarii serviciului actual in ceea ce va insemna acesta dupa trecerea in cloud. In acest fel, se va contura in mod automat o viziune exterioara a beneficiilor acestui proces.

Selectarea aplicatiilor celor mai potrivite pentru migrarea in cloud

Fiecare companie detine cel putin o aplicatie despre pe care o considera potrivita pentru a fi dezvoltata in contextul cloud computing-ului. Adesea, studiile de piata si analiza concreta si corecta a beneficiilor demonstreaza contrariul.

Pentru a determina gradul de fezabilitate al acestei decizii, este necesara masurarea valorii reale pe care o detine aplicatia software, avandu-se in vedere urmatoarele aspecte:

  • beneficiarii externi (care pot genera sau consuma informatii precum starea comenzilor, intarzieri, actualizari)
  • compania poate genera venituri suplimentare prin inchirierea serviciilor de inventariere de tip cloud pentru un numar nelimitat de companii din exterior
  • alte divizii ale companiei pot valida informatii folosind servicii de tip cloud, fie uman-tehnice sau tehnice-tehnice, ce duc catre o mai buna propagare a informatiilor (calitatea transmiterii acestora).

De asemenea, migrarea in cloud presupune anticiparea si controlul urmatoarelor situatii: costurile ridicate ale trecerii in cloud computing, costurile de risc (esecul inregistrat de o aplicatie ale carei servicii de tip cloud nu functioneaza), costurile de mentenanta (sumele alocate mentinerii unei bune functiuni a server-ului in cloud), valoarea adaugata a business-ului, generata prin procesul de migrare in cloud.

In momentul in care decizia de trecere in cloud este una valida, arhitectura aplicatiei in cloud va avea o structura complexa, ce va cuprinde elemente precum: informatiile din baza de date, serviciile oferite, procesele generate, reteaua aleasa, interfata utilizatorului, nivelul de securitate, capacitatea de scalabilitate.

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!