Miercuri, 30 octombrie, Future Communities//Open Innovation Fair, primul târg de inovație prin tehnologie pentru dezvoltarea comunităților din România, își va deschide porțile către publicul larg. Timp de trei zile, tineri inventatori, antreprenori, reprezentanți ai domeniului public și privat și societății civile vor prezenta idei, soluții și tehnologii implementate la nivel local sau regional sau la nivel de concept.
La deschiderea oficială a târgului vor participa Neelie Kroes, Vicepreședinte al Comisiei Europene și Comisar pentru Agenda Digitală, Dacian Cioloș, Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Dan Nica, Ministrul pentru Societatea Informațională și Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campionul Digital al României, care vor vizita proiectele ilustrate.
În cadrul Future Communities, bucureștenii pot vedea și testa idei și soluții tehnologice noi pentru categorii ce ne definesc stilul de viață într-o comunitate precum: educație, sănătate, agricultură, planificare urbană, administrație financiară, servicii financiare, media și divertisment sau bibliotecă. În plus, tineri inventatori, antreprenori sau reprezentanți ai societății civile, își expun ideile alături de companii și autorități și vor susține seminarii pentru vizitatori. Evenimentul își propune să genereze dialog între sectoarele public, privat și civill, ilustrând o comunitate a viitorului în care ideile și soluțiile propuse se completează una pe alta în beneficiul îmbunătățirii vieții oamenilor. Vor fi prezente cele mai importante companii din industrie precum Microsoft, Samsung, Vodafone, Visa sau Apcom România (distribuitor autorizat Apple), alături de aplicații și start-up-uri românești sau inventatori.
Future Communities//Open Innovation Fair include proiecte inovatoare care au schimbat comunitățile din România, dar și concepte pilot ce pot fi implementate, precum clase inteligente dotate cu tablete și table interactive sau școală de muzică online, inovație tehnologică în sănătate care permite diagnosticarea de la distanță și intervenția rapidă prin sistemele de telemedicină, modele de case verzi, eficiente din punct de vedere energetic sau sisteme integrate de gestiune și plăți online ale instituțiilor statului și comunicare cu administrația publică.
“Fiecare participant la Future Communities, de la o companie mare la un tânăr inventator sau o primărie, vine cu idei, propuneri și proiecte despre cum putem folosi tehnologia pentru a îmbunătăți viața comunităților. La Future Communities nu sunt standuri individuale de prezentare, ci idei și soluții care se completează într-un context comun în care cu toții trăim. Start-up-uri, reprezentanți ai societății civile, biblioteci publice din mediul rural sau autorități locale și centrale au ocazia de a-și expune ideile și soluțiile lor în același loc cu mari companii din domeniul IT&C sau telecom, pentru că mizăm pe inovație, tehnologie și parteneriat pentru dezvoltarea comunităților.” a declarat Paul Andre Baran, directorul programului Biblionet și Campionul Digital al României.Future Communities// Open Innovation Fair este inițiat de programul Biblionet și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României și are loc în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie la Biblioteca Națională a României. Accesul publicului larg la Future Communities Open Innovation Fair este deschis de miercuri, ora 12:00 și în restul zilelor de la ora 09:00 până la ora 18:00.
Despre programul Biblionet în România
Inițiat în anul 2009 ca urmare a unei finanțări de 26,9 milioane de dolari din partea Fundației Bill & Melinda Gates, Biblionet este un program național care își propune să faciliteze accesul la informație al publicului larg cu ajutorul tehnologiei și să creeze un sistem durabil de biblioteci publice în România. Din dorința de a reduce decalajul digital și de a ajuta cei peste 40% dintre locuitorii țării care nu au utilizat niciodată Internetul să se bucure de beneficiile economice și sociale ale accesului la informație, Biblionet a dotat cu calculatoare și alte echipamente peste două treimi din bibliotecile publice, majoritatea în zone rurale și a instruit peste 3000 de bibliotecari care oferă servicii variate, de la e-administraţie, găsirea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, servicii bancare şi de administrare online a afacerilor până la comunicarea cu rudele din străinătate.
Peste 600.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet într-o bibliotecă publică.
Pentru mai multe informații despre program accesați: www.biblionet.ro
Despre Future Communities
Future Communities// Open Innovation Fair este primul târg dedicat inovației pentru dezvoltarea comunităților și are loc la Biblioteca Națională a României între 30 octombrie și 1 noiembrie.
Future Communities este inițiat de programul Biblionet România și Ministerul pentru Societatea Informațională, sub Înaltul Patronaj al Guvernului României.
Partenerul principal al evenimentului este Microsoft.
Partenerii evenimentului sunt: Samsung, Vodafone, Visa, Apcom România, Ymens, Nec.
Evenimentul se desfășoară cu sprijinul: ANBPR, Biblioteca Națională a României, Aqua Carpatica, Class Living, Domeniile Sâmburești, SCS, Xerox.
Pentru mai multe informații despre eveniment accesați: www.futurecommunities.ro