Clusterul “Start Inovare” se lansează la București, în cadrul evenimentului „Smart Infrastructure Workshop” din 21 iunie

20 iun. 2017 20 iun. 2017

Uniunea Europeană s-a confruntat în ultimul deceniu cu o serie de provocări, atât de natură economică cât și socială, ceea ce a determinat Comisia Europeană să propună un plan de măsuri.

Clusterul “Start Inovare” se lansează la București, în cadrul evenimentului „Smart Infrastructure Workshop” din 21 iunie

Uniunea Europeană s-a confruntat în ultimul deceniu cu o serie de provocări, atât de natură economică cât și socială, ceea ce a determinat Comisia Europeană să propună un plan de măsuri.

Astfel, în anul 2014 CE a propus combinarea instrumentelor de politică regională și industrială și crearea unor platforme de specializare inteligentă - clustere de companii, cu scopul relansarii economice. Ca urmare, într-o Europă al cărui obiectiv asumat este realizarea pieței unice și integrate, astăzi sunt înregistrate peste 2000 de clustere, dintre care 150 sunt la cel mai înalt nivel, din punctul de vedere al tehnologiiilor, mărimii, specializarilor, numărului de angajați.

România a oferit propriul răspuns la această provocare, în contextul în care trebuie să armonizeze legislația națională cu normele europene, asigurând în același timp condiții pentru transferul tehnologic, într-o eră în care tehnologia înregistrează un avans  fără precedent.  În țara noastră, în ultimii ani s-au înregistrat peste 85 de clustere, cu scopul de a dezvolta soluții inovative și parteneriate în diverse domenii. De fapt, modernizarea unei societăți – structura socială și infrastructura - depinde în foarte mare măsură de transferul tehnologic. Iar ceea ce face cu adevarat diferența este gradul de noutate pe care o aduce tehnologia răspândită pe scară largă în respectiva economie. Prin urmare, atât partenerii publici cât și cei privati, contribuie în egală măsură la acest proces: autoritățile centrale și locale prin intermediul politicilor și a programelor investiționale pe care le promoveaza, iar entitățile private prin faptul că sunt vârful de lance al dezvoltării și transferului tehnologic și de know-how.

Lansarea Clusterului românesc “Start Inovare” are loc cu ocazia workshopului “Smart Infrastructure Workshop”, în data de 21 iunie. Evenimentul va fi găzduit de Institutul de Studii și Proiectari Energetice. Această structură reunește în prezent peste 18 membri - multinaționale, SRL-uri, universități, ONG-uri și este în continuă expansiune. Membrii clusterului “Start Inovare” însumează o experiență și o istorie absolut impresionantă în domeniul inovarii și al transferului tehnologic care transpuse în cifre arată astfel:  peste 300 de ani de expertiză cumulata la nivel mondial; peste 2000 de angajați în domenii extrem de variate precum: energie, IT, agricultură, mediu, aeronave etc.

Organizația poate oferi prin intermediul membrilor săi soluții inovative pentru o mare diversitate de probleme cum ar fi tehnologiile de compostare, rețele inteligente de energie, IT, telemedicina, drone etc. Elementul central îl constituie capacitatea entităților reunite în această asociație de a accesa cele mai revoluționare tehnologii în domeniu, fundamentate pe principiile integrității și ale bunelor practici, și de a le pune în sprijinul economiei naționale prin intermediul companiilor românești.

Obiectivul pe termen lung al clusterului “Start Inovare” este acela de a contribui la modernizarea României în profunzime, pe multiple paliere economice, prin creșterea adaptabilități economice la provocările acestei perioade, prin dezvoltarea și transferarea în economie a unor soluții tehnologice inovative de ultimă generație. Pe termen scurt, clusterul românesc “Start Inovare” își propune să devină un partener de încredere prin proiectele pe care le va derula și un jucator activ în cadrul consultărilor publice organizate pe diverse inițiative/propuneri legislative.

Evenimentul de lansare va consta într-o sesiune plenară de prezentare a clusterului și a membrilor acestuia, dar va avea și intervenții din partea autorităților și ale unor organisme financiare naționale și internaționale. Sesiunea plenară va fi urmată de sesiuni paralele pe domeniile: agricultură, mediu, energie și IT&C. Cu aceasta ocazie vor fi prezentate informații noi care îi vor ajuta pe participanți să identifice cu uşurinţă tendințele de dezvoltare pentru cele patru mari domenii amintite, cât şi principalele noutăţi tehnologice din aceste sectoare.

Concluziile evenimentului “Smart infrastructure Workshop”, organizat de Clusterul Start Inovare, vor fi prezentate ulterior sub forma unui document de poziție “Start Inovare-White paper” care va fi pus la dispoziția tuturor celor interesați.

Membrii Asociatiei “Start Inovare sunt:

Mai multe informații despre Clusterul “Start Inovare” găsiți accesând: www.startinovare.ro sau ne puteți contacta la adresa: [email protected]

 

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!