Cel mai bogat român din SUA investește într-o fabrică de roboți, la Oradea

27 ianuarie 2020

O firmă din Cluj - Braintronix, sprijinită de orădeanul George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley considerat cel mai bogat român din Statele Unite, va investi 5 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea într-o unitate de producţie a roboţilor industriali.

Cel mai bogat român din SUA investește într-o fabrică de roboți, la Oradea

Investiția va fi realizată în Parcul Industrial Euobusiness II, pe o suprafată de teren de 20.000 mp., constând în construirea unei hale de producție/linii tehnologice/birouri în suprafață totală de aproximativ 12.000 mp, potrivit comunicatul de presă al primăriei Oradea, care deţine parcul industrial Eurobusiness.

"Aceasta reprezintă o investiție foarte importantă pentru Oradea, în condițiile în care revoluția roboticii autonome mobile, care va pătrunde și transforma masiv toate straturile activităților economice, este abia la început, iar leaderii viitori ai acestei piețe vor apărea în anii următori", menționează reprezentanții administrației locale.

Braintronix, care activează în domeniul cercetare-dezvoltare în alte științe naturale și inginerie, are o echipă alcătuită din experți internaționali, în mare parte de origine română, din zona roboticii, computer vision, logisticii 4.0 și venture capital în tech și robotică. Peste puțin timp, resursa umană din anumite domenii va fi înlocuită de roboți autonomi mobili eficienți, ușor de programat de către utilizatori.

Acești roboți vor permite o reducere puternică a costurilor de producție, o creștere a productivității, un răspuns la lipsa de forță de muncă în anumite zone și o reducere a activităților umane sensibile și riscante.

Numărul locurilor de muncă care vor fi create în urma finalizării investiției în Parcul Industrial va fi de minimum 40, preponderent ingineri, susțin reprezentanții administrației locale.

Compania Braintronix a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de peste 1,2 mil. lei și pierderi în valoare de 408.000 lei, potrivit informațiilor disponibile pe site-ului Ministerului Finanţelor Publice. 

Proiectul inițiat de societatea Braintronix este susținut de International Technology Solutions, firma de investiții în tech a antreprenorului de succes în Europa Adrian Diaconu, și de George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley, care este originar din Oradea.

Orădeanul George Haber este unul dintre cei mai bogați români din Statele Unite, cu o avere estimată la 100 milioane de dolari. În 1988 a terminat facultatea de Electronică Technion din Haifa și a plecat în California să lucreze în Silicon Valley. După câțiva ani de lucru la Daisy Systems, Sun Microsystems și SGI, a început prima sa afacere: compania CompCore Multimedia, care se ocupa cu rularea de filme în format DVD pe calculator. La sfârșitul anilor '90, compania a fost cumpărată de Zoran, un important furnizor de tehnologie pentru divertismentul digital, cu 80 milioane de dolari. A doua afacere înființată a fost GigaPixel, pe care a început-o cu șase milioane de dolari obținuți de partenerii de la Silicon Graphics (SGI). Și această companie a vândut-o, pentru 180 milioane dolari companiei 3DFx, preluată apoi de Nvidia.

Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea 

“Parcul Industrial din Oradea a fost dezvoltat în două etape, prin Programul Operaţional Regional. Investiţia depăşeşte 20 de milioane de euro: 50% din fonduri fiind contribuţie proprie şi 50% fiind contribuţia europeană. Modalitatea de 50-50 este dată de faptul că este o investiţie care va genera profit”, explică Marius Moș, director al direcției de management al proiectelor cu finanțare internațională, Primaria Oradea, pentru StartupCafe.ro.

“Activităţile sunt variate, începând de la producţie, industrie grea, industria auto, tobe de eşapament pentru industria auto, diferite piese. Avem şi servicii în parc: avem logistică, transport, comerţ. Avem şi o companie de IT în parcul industrial”, a menționat Alina Silaghi, managerul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ALDO).

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Susţineţi performanţa în business cu ajutorul sistemului ERP – Winline

Pe la jumătatea anului trecut, Institutul Naţional de Statistică a făcut publică o analiză foarte relevantă pentru mediul local de afaceri. Companiile romaneşti din Top 1000 au reuşit să genereze venituri medii mai mari cu +8% deşi au înregistrat o scădere cu 14% a numărului de angajaţi.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

5 curiozități privind adoptarea unei soluții de management a documentelor. De ce DocuWare?

Vă confruntați cu dificultăți privind identificarea și organizarea documentelor sau petreceți mult timp pentru obținerea acordurilor legate de contracte sau de plata facturilor? 

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Gartner: Care sunt cele 4 tehnologii ce vor avea un impact semnificativ asupra e-commerce?

Potrivit Gartner, în următorii doi ani, configurația vizuală, portofelele digitale, managementul identității și accesului clienților la diverse instrumente digitale (Customer Identity and Access Management - CIAM), cât și asistenții virtuali pentru clienți (VCA) vor avea un impact ridicat asupra comerțului digital pe măsură ce adoptarea generală a acestor tehnol...

Citește articolul arrow_forward