Aplicațiile software dedicate companiilor de producție rezolvă cele mai importante nevoi ale gestionării fluxurilor interne, cum ar fi activitatea propriu zisă, monitorizarea progresului, gestionarea și evidența stocurilor, pronosticarea vânzărilor/cererii, managementul distribuției.
În 2023, prin platforma Softlead, cererile pentru soluții software dedicate companiilor de producție s-au poziționat pe locul 2 în topul solicitărilor de oferte pentru digitalizare. Apetitul a fost unul similar și în anii precedenți, fapt ce poate indica un interes general crescut din partea managementului fabricilor pentru a le menține competitive și performante.
Tehnologiile software bazate pe funcționalități de automatizare IT în contextul industriei de producție sunt cunoscute sub denumirea de Industrie 4.0 și pot include soluții de Big data, inteligență artificială (Artificial Intelligence), realitate virtuală, precum și multe altele. Prin intermediul acestora, piața de tehnologie devine tot mai competitivă și capabilă să răspundă nevoilor specifice ale fiecărui tip de fabrică, indiferent de mărimea acesteia sau de tipul de produse create. Astfel, Soluțiile tehnologice pot ajuta în numeroase domenii ale ciclului de producție, de la programarea atelierului și urmărirea timpului până la inventar, contabilitate și planificarea generală a resurselor întreprinderii (ERP).
Ai o companie de producție? Iată care sunt cele mai importante module pe care trebuie să le ai în vedere în contextul digitalizării:
- Managementul inventarului
- Gestiunea stocurilor (materie primă)
- Planificarea producției
- Managementul resurselor umane
- Gestionarea comenzilor
- Optimizarea proceselor de business
- Managementul depozitelor
- Financiar – contabilitate.
Top 5 tipuri de aplicații software utile companiilor de producție în 2024
1. MES – Manufacturing Execution Systems
Aplicațiile software de tip MES sunt alese de tot mai multe companii de producție datorită capacității acestor sisteme de a controla eficient întregul flux de producție. Acestea suportă integrări sau personalizări, ceea ce aduce un plus în comunicarea dintre toate resursele productive, poziționându-se între cunoscutele aplicații software de tip ERP și cele de tip PLC.
2. Material Requirements Planning (MRP)
Soluțiile software de tip MRP sunt unele dintre cele mai cunoscute aplicații în industria de producție. Utilizatorii acestei aplicații beneficiază de o creștere a productivității în ateliere prin gestionarea nivelurilor de stoc necesare pentru producerea mărfurilor.
3. ERP (Enterprise Resource Planning)
Aplicațiile software de tip ERP sunt soluții folosite la nivel organizațional. Acestea sunt similare din perspectiva funcționalităților cu aplicațiile de tip MRP (Material Requirements Planning (MRP), dar includ și module de gestionare a resurselor umane, contabilitate, vânzări sau marketing).
4. Soluții software pentru îmbunătățirea performanțelor utilajelor
Companiile pot optimiza procesele și pot debloca capacitatea cu programe fiabile care reflectă procese organizaționale și rute de producție precise. Timpul de nefuncționare poate fi redus cu întreținerea programată efectuată în timpul schimbărilor. De asemenea, cu ajutorul aplicațiilor software potrivite, puteți ajusta rapid programele afectate de o defecțiune. Acest lucru îmbunătățește performanțele echipamentelor/utilajelor și reduce cheltuielile CAPEX.
5. Evaluarea capacității de producție
Creșterea accesului la piețele de consum, provocările pe care le aduce sezonalitatea din industriile retail/distribuție, precum și alți factori specifici pot aduce beneficii de creștere rapidă companiilor de producție. Pentru ca acest lucru să se întâmple, fabricile trebuie să poată evalua corect capacitatea de producție în funcție de seturi proprii de parametri (materii prime, vârfuri de consum, resurse umane, volumele de producție etc).
Ai nevoie de o aplicație software dedicată companiei tale de producție? Completează formularul de mai jos sau trimite un e-mail pe adresa [email protected] pentru a primi oferte personalizate.