IDE (Integrated Development Environment) sunt cunoscute ca platfome dedicate dezvoltării soluțiilor și aplicațiilor software, extrem de utile programatorilor prin oferirea accesului la un set complet de instrumente pentru dezvoltarea de software într-un singur produs.
IDE include text sau un editor de cod, instrumente de automatizare și un constructor de interfață grafică a utilizatorului. IDE poate fi utilizat atât pentru un limbaj unic de programare, dar poate oferi suport și pentru un limbaj multi-language.
Module
- Editor de cod: o zonă de editare de text, care permite dezvoltatorilor să scrie, să editeze și să salveze un document.
- Translator: de cod
- Auto documentare: expliccă funcția și scopul codului, observând modulele și variabilele utilizate.
- Bibliotecile: oferă funcții care nu sunt incluse în partea centrală a limbajului de programare. Ele pot fi importate și utilizate la începutul codului.
- Construirea automatizării: instrumente prin care este economisit timpul prin derularea automată a proceselor.
- Debugger: construit să detecteze eventualele erori
Beneficiile utilizării unui sistem IDE
- Reducerea timpului: ideea centrală a soluțiilor IDE este aceea de a reduce timpul prin faptul că ajută utilizatorul să-și organizeze resursele, să prevină eventualele greșeli și să aibă la dispoziție comenzi rapide.
- Asigură respectarea standardelor de proiect sau a standardelor companiei: IDE oferă template-uri predefinite.
- Managementul proiectelor: multe soluții IDE au instrumente de documentare, ce automatizează comentariile date de dezvoltatori.
Dezavantajele utilizării unui sistem IDE
- Greutatea învățării: soluțiile IDE sunt complicate. Învățarea lor necesită timp și răbdare.
- O soluție IDE sofisticată nu este recomandată programatorilor începători: caracteristicile și comenzile rapide pentru programatori cu experiență de multe ori ascund detalii de bază ale unei limbi.
- IDE nu repară un cod greșit: IDE nu va elimina probleme unei aplicații.
Cum să aleg soluția IDE potrivită?
Atunci când ai multe variante la dispoziție, iată câteva lucruri esențiale în luare unei decizii:
- Platforma de dezvoltare utilizată
- Limbajul de programare
- Tipul soluției ce urmează a fi dezvoltată și eventualele restricții ce pot apărea în momentul alegerii unei platforme dedicate
- Limitări temporale ce pot favoriza dezvoltarea rapidă a unei aplicații sau, după caz, încetinirea acesteia
- Capacitate
- Preț
- Licență
Soluții IDE:
- PhpStorm, o soluție perfectă pentru cei care lucrează în platforme precum: Symfony, Drupal, WordPress, Zend Framework, Laravel, Magento, CakePHP, Yii.
- IntelliJ IDEA: este axat pe creșterea productivității prin furnizarea instantanee de coduri în mod inteligent, analiză de cod on-the-fly și navigare ușoară.
- AppCode: este 100% compatibil cu Xcode și nu necesită configurații adiționale. Se integrează cu CocoaPods și Reveal, cele mai populare sisteme de control al versiunii.
Softlead este distribuitor al mediilor de dezvoltare necesare programatorilor începători sau profesioniști. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la [email protected]