Ce sunt mediile de dezvoltare (IDE)? Cum le folosim pentru a crea aplicații software de succes?

09 martie 2016

IDE (Integrated Development Environment) sunt cunoscute ca platfome dedicate dezvoltării soluțiilor și aplicațiilor software, extrem de utile programatorilor prin oferirea accesului la un set complet de instrumente pentru dezvoltarea de software într-un singur produs.

Ce sunt mediile de dezvoltare (IDE)? Cum le folosim pentru a crea aplicații software de succes?

IDE (Integrated Development Environment) sunt cunoscute ca platfome dedicate dezvoltării soluțiilor și aplicațiilor software, extrem de utile programatorilor prin oferirea accesului la un set complet de instrumente pentru dezvoltarea de software într-un singur produs. 

IDE include text sau un editor de cod, instrumente de automatizare și un constructor de interfață grafică a utilizatorului. IDE poate fi utilizat atât pentru un limbaj unic de programare, dar poate oferi suport și pentru un limbaj multi-language.

Module

 1. Editor de cod: o zonă de editare de text, care permite dezvoltatorilor să scrie, să editeze și să salveze un document.
 2. Translator: de cod
 3. Auto documentare: expliccă funcția și scopul codului, observând modulele și variabilele utilizate.
 4. Bibliotecile: oferă funcții care nu sunt incluse în partea centrală a limbajului de programare. Ele pot fi importate și utilizate la începutul codului.
 5. Construirea automatizării: instrumente prin care este economisit timpul prin derularea automată a proceselor.
 6. Debugger: construit să detecteze eventualele erori

Beneficiile utilizării unui sistem IDE

 • Reducerea timpului: ideea centrală a soluțiilor IDE este aceea de a reduce timpul prin faptul că ajută utilizatorul să-și organizeze resursele, să prevină eventualele greșeli și să aibă la dispoziție comenzi rapide.
 • Asigură respectarea standardelor de proiect sau a standardelor companiei: IDE oferă template-uri predefinite.
 • Managementul proiectelor: multe soluții IDE au instrumente de documentare, ce automatizează comentariile date de dezvoltatori.

Dezavantajele utilizării unui sistem IDE

 • Greutatea învățării: soluțiile IDE sunt complicate. Învățarea lor necesită timp și răbdare.
 • O soluție IDE sofisticată nu este recomandată programatorilor începători: caracteristicile și comenzile rapide pentru programatori cu experiență de multe ori ascund detalii de bază ale unei limbi.
 • IDE nu repară un cod greșit: IDE nu va elimina probleme unei aplicații.

Cum să aleg soluția IDE potrivită?

Atunci când ai multe variante la dispoziție, iată câteva lucruri esențiale în luare unei decizii:

 • Platforma de dezvoltare utilizată
 • Limbajul de programare
 • Tipul soluției ce urmează a fi dezvoltată și eventualele restricții ce pot apărea în momentul alegerii unei platforme dedicate
 • Limitări temporale ce pot favoriza dezvoltarea rapidă a unei aplicații sau, după caz, încetinirea acesteia
 • Capacitate
 • Preț
 • Licență

Soluții IDE:

 1. PhpStorm, o soluție perfectă pentru cei care lucrează în platforme precum:  Symfony, Drupal, WordPress, Zend Framework, Laravel, Magento, CakePHP, Yii.
 1. IntelliJ IDEA: este axat pe creșterea productivității prin furnizarea instantanee de coduri în mod inteligent, analiză de cod on-the-fly și navigare ușoară.
 2. AppCode: este 100% compatibil cu Xcode și nu necesită configurații adiționale. Se integrează cu CocoaPods și Reveal, cele mai populare sisteme de control al versiunii.

Softlead este distribuitor al mediilor de dezvoltare necesare programatorilor începători sau profesioniști. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta la [email protected]

Aplicații software recomandate

CATIA în Cloud le permite utilizatorilor să creeze și să realizeze produse și piese mecanice complexe, de la faza de concepere și până la ultimele detalii.

Citește tot arrow_forward

CATIA este principala soluție de proiectare a produselor și de experimentare din întreaga lume. Este utilizată de organizații importante din numeroase industrii pentru a dezvolta produsele pe care le vedem și le folosim în viața de ...

Citește tot arrow_forward

Este o platforma avansata pentru tranzactionarea pe pietele internationale (Forex & CFD) bazata pe tehnologii web si desktop de ultima generatie si ofera un grad inalt de securitate. 

Citește tot arrow_forward

Este o platforma avansata de management al evenimentelor care prin aportul de creativitate in atragerea si implicarea participantilor si inovatie in ceea ce priveste intreaga industrie.

Citește tot arrow_forward

PHP Storm este aplicația de editare a codului preferată de majoritatea programatorilor, ce suportă versiunile toate versiunile de PHP. Aplicația include un instrument de autocompletare a structurii de cod, permite asocieri de mai multe limbaje, n...

Citește tot arrow_forward

WebStorm este un mediu de dezvoltare integrat, dedicat dezvoltării de programe complexe, oferind suport pentru JavaScript, Node.js, HTML și CSS. Poate fi configurat în mod automat prin FTP sau SFTP.

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

FintechOS primește o investiție Series A în valoare de 12,7 milioane euro pentru extinderea globală

Compania își va continua dezvoltarea pe piața europeană și își va extinde operațiunile în Asia de Sud-Est și Statele Unite

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Aplicațiile software pentru consultații medicale – în topul preferințelor spitalelor și clinicilor private

Sistemul medical este unul dintre principalii actori ai mediului economic, poziționându-se mereu la baza piramidei nevoilor oamenilor, fie că este vorba despre persoane fizice sau juridice. Astfel, Softlead recomandă achiziția și implementarea aplicațiilor software dedicate, ca instrumente vitale de planificare și oferire a consultațiilor medicale la distanță....

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Cel mai bogat român din SUA investește într-o fabrică de roboți, la Oradea

O firmă din Cluj - Braintronix, sprijinită de orădeanul George Haber, un antreprenor de succes din Sillicon Valley considerat cel mai bogat român din Statele Unite, va investi 5 milioane de euro în Parcul Industrial Eurobusiness II din Oradea într-o unitate de producţie a roboţilor industriali.

Citește articolul arrow_forward