Enterprise Resource Planning (ERP) este constructia care defineste sistemele de software integrate, utilizate in vederea organizarii resurselor interne si externe ale unei organizatii. Aplicatiile de tip ERP au rolul de a facilita fluxul de informatii intre functiile sau zonele de business ale unei companii si stakeholderii din exteriorul acesteia, cum ar fi, de exemplu, consumatorii.
Exista un set de functionalitati de baza pe care le detine o aplicatie de tip ERP: organizarea financiara si contabila, distributia, gestionarea resurselor unane sau managementul ciclului de viata al unui produs.
In acest sens, produsele de tip ERP ofera o plaja foarte larga de beneficii in momentul implementarii, in cadrul unui business, cum ar fi: segmentarea si organizarea proceselor integrate de business, existent unei singure baze de date principale, care nu permite duplicarea informatiilor pe care le cuprinde, sistem intuitiv, user-friendly, extrem de bine integrat in orice modul al organizatiei, indifferent de structura acestuia sau de tipologia angajatilor, dar si multe altele.
Noua generatie de ERP-uri se focuseaza pe ideea mentinerii costurilor scazute, pe optimizarea resurselor, mizand pe eficienta, pe functionalitati si insertii tehnice de tip business intelligence, formule de raportare si de monitorizare, precum si posibilitatea introducerii modulelor vizionare personalizate in functie de tipologia si de specificul unei companii.
Altfel spus, consumatorul preia controlul prin integrarea obiceiurilor sale de consum (adoptarea continua a platformelor pentru terminalele mobile, pentru tablete si pentru toate solutiile de tip business intelligence, datorita vizualizarii rezultatelor rapide, ERP Analytics, Social ERP, ERP App Stores).