[STUDIU DE CAZ] Cum a reușit un fermier să facă fermele mai eficiente prin utilizarea tehnologiei?

29 apr. 2016 29 apr. 2016

După ce a fost pionierul utilizării vehiculelor automate în urmă cu 15 ani, John Deere, distribuitorul de echipamente pentru ferme merge chiar mai departe, concentrându-se pe eficiență și sustenabilitate.

[STUDIU DE CAZ] Cum a reușit un fermier să facă fermele mai eficiente prin utilizarea tehnologiei?

După ce a fost pionierul utilizării vehiculelor automate în urmă cu 15 ani, John Deere, distribuitorul de echipamente pentru ferme merge chiar mai departe, concentrându-se pe eficiență și sustenabilitate.

Cu mașinile Google deja puse în mișcare pe străzile din Mountain View, California, vehiculele automatizate au devenit în scurt timp o reprezentare a IoT (Internet of things).
Christoph Wigger, vicepreședinte al departamentului de vânzări și marketing pe Europa, CIS, Africa de Nord și Estul Mijlociu în aprovizionarea fermelor cu echipament, consideră că agricultura lui John Deere este cel mai nou trend în materie de automatizare.
În 2001, John Deere a achiziționat primul său sistem automatizat de ghidare, AutoTrac GPS, iar în ziua de azi, tehnologia este utilizată în peste 200.000 de utilaje din toată lumea, în special în America de Nord, Europa de Vest și Australia, însă se află în creștere și în alte zone precum: Brazilia, China, Rusia sau Ucraina.
Wigger consideră că ,,oamenii iubesc să vorbească despre automatizarea vehiculelor, însă, acest proces este parte a rutinei noastre zilnice”. În fapt, IoT se află într-un proces de dezvoltare rapidă, ca o imensă arie de interes în domeniul agriculturii. Anul trecut, un raport realizat de Beecham Research Monitor arăta că IoT este cheia pentru 70% din producția de alimente, necesară pentru a hrăni populația globului, producție ce va atinge 10 miliarde în următorii 35 de ani.
În acest raport, Beecham Therese Cory consideră că industria agricolă va îmbrățișa rapid precizia în agricultură și asistența din partea IoT, utilizând rețele de senzori și automatizarea pentru a îmbunătăți productivitatea și pentru a reduce risipa.
Sistemul AutoTrac al lui John Deere primește semnal de la 56 de sateliți și oferă o gamă variată de sisteme, în funcție de buget, calculând poziția fiecărui utilaj.


Care sunt însă beneficiile pe care le are un fermier dacă utilizează un astfel de sistem?
• Economia: sistemul de ghidare poate reduce cu 10% costurile
De exemplu, atunci când conduci un tractor, nu îl poți ghida atât de precis încât trecerile să nu se suprapună. Atunci când însămânțează, fermierul își dorește să o facă în mod cât mai precis, dar acest lucru este dificil atunci când o faci fără asistență automatizată. Un dispozitiv GPS îți va permite să o faci însămânțarea corect. Totodată, acest proces îți va reduce costurile cu 10%.
• Locuitorii orașului adoră să privească mediul rural ca pe o idilă pastorală, însă realitatea fermelor moderne poate fi mai severă decât în orice birou de multinațională. Pe măsură ce fermele devin din ce în ce mai mari, fermierii trebuie să lucreze din ce în ce mai mult sub o imensă presiune. Sistemul AutoTrac îi poate ajuta să facă acest lucru.
Poate procesul de automatizare să funcționeze fără supraveghere? Pot tractoarele și combinele să lucreze de unele singure?
Wigger consideră că acest lucru este posibil, însă totul depinde de regulament, și de conexiunea dintre utilaje.
Care sunt dezavatanjele automatizării fermelor?
• În drumul lor, vehiculele pot întâlni oameni
• Pot pune greșit efectivele de animale

Optimizare pentru eficiență
Simpla ghidare autonomă a utilajelor pe câmpuri este o mare realizare pentru John Deere și consumatorii lui, însă industria agricolă beneficiază de multe alte avantaje de pe urma procesului de optimizare:
• O combină agricolă este în general utilizată câte 2-3 săptămâni pe an, ceea ce înseamnă că cel care conduce utilajul poate uita între timp cum să opereze cu el. Dimensiunea și forma terenului nu se modifică de la ultima recoltă, astfel că un sistem GPS poate fi utilizat pentru a ajuta utilajul să urmărească același șablon ca anul trecut.
• Oferă posibilitatea utilajelor să lucreze eficient. Un utilaj este condus în medie 5 km/h, dar el este construit să străbată 7 sau 9 km, spune Wigger. Conducându-l 5 km/h, utilajul folosește doar 60% din capacitate. Optimizarea lui permite trecerea de la 60% la 80% pentru mai multă eficiență.
• Combina poate comunica cu celelealte utilaje pentru optimizarea mișcărilor.
• Putând să conectezi flota, poți optimiza consumul de combustibil.

Sustenabilitatea fermelor 
IoT oferă eficiență industriei agricole prin managementul flotelor, dar are de asemenea rolul de a-i oferi sustenabilitate. Potrivit Common Agricultural Policy, fermierii trebuie să plătească din ce în ce mai mult pentru sustenabilitatea fermelor lor. Fermierii pot utiliza senzori pentru a măsura terenul parcurs și computerul pentru a calcula cât de mult azot și potasiu trebuie să înpoieze pentru a menține un echilibru. Sistemul lui John Deere oferă senzori de detectare a îngrășământului. În ferme, îngrășământul este utilizat ca un fertilizator organic, ce variază în compoziție și consistență și livrează rezultate variabile. Senzorii montați pot livra 4.000 de citiri pe secundă. Fermierii pot astfel să măsoare cantitatea de nitrogen, fosfor, potasiu și amoniac împrăștiată pe teren. Când cantitatea de îngrășământ este neînsemnată, senzorii vor reduce viteza tractorului, iar atunci când este însemnată, o vor mări. Asta înseamnă că utilizatorul poate atinge diverse nivele, reducând costurile financiare.


Potențialul IoT
Wigger consideră că industria agricolă se află abia la începutul erei utilizării sistemelor IoT, dar Europa are un potențial imens de a îmbrățișa și de a utiliza această tehnologie. El consideră că industria ar trebui să întreprindă acțiuni pentru a-i motiva pe tineri să treacă la vehiculele automatizate și dispozitivele inginerești. El afirmă că ,,utilajele mari sunt noutatea zilelor noastre, iar utilajele inteligente o să fie realitatea viitorului. Pentru că suntem limitați de lungimea și greutatea utilajelor, putem inova doar făcându-le inteligente.”

Cauți o aplicație software?

Completează formularul și vei fi contactat de unul din consultanții noștri!