Cyberthreats - Securitatea informatică între extreme. Managementul riscurilor operaționale și nevoile de business

Conferinţele CYBERTHREATS organizate de IBR au ajuns la ediţia a-VII-a. Bucurându-se anual de parteneriatul cu CIO Council România, de contribuţia profesională a specialiştilor, această ediţie se va axa pe riscurile majore datorate ameninţărilor mai vechi şi mai noi şi a metodelor de a ţine pasul cu acestea, atât tehnologic, cât şi organizaţional şi procedural, principii şi metode de managementul crizelor.

  • Bucuresti - Institutul Bancar Român
  •    13 Noiembrie 2014

Conferinţele CYBERTHREATS organizate de IBR au ajuns la ediţia a-VII-a. Bucurându-se anual de parteneriatul cu CIO Council România, de contribuţia profesională a specialiştilor Serviciului Român de Informaţii, CERT-RO, de participarea Băncii Naţionale a României şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a Asociaţiei Române a Băncilor, instituţiilor financiare, a instituţiilor guvernamentale, a agenţiilor naţionale de specialitate, a marilor firme de consultanţă şi audit şi de suportul unor reputate firme din domeniul tehnologiei informaţiei şi a securităţii, această ediţie se va axa pe riscurile majore datorate ameninţărilor mai vechi şi mai noi şi a metodelor de a ţine pasul cu acestea, atât tehnologic, cât şi organizaţional şi procedural, principii şi metode de managementul crizelor.

Lipsa unei abordări sistemice determină creşterea capitalului necesar pentru funcţionarea unei institutii financiare-bancare. Pentru reducerea acestuia, conform Basel III, riscul operaţional trebuie ţinut în frâu. Indicatorii de performanţă trebuie să fie colectaţi şi raportaţi pe baza unui concept şi a unor sisteme bine puse la punct. Scurgerile de informaţii, chiar furtul acestora determină necesitatea de a preveni activ pierderea datelor. Aplicaţiile informatice necesită monitorizare activă, disponibilitatea sistemelor trebuie să fie reală şi atent gestionată, iar comportamentele informatice anormale să fie detectate. Activitatea utilizatorilor trebuie înregistrată şi evidenţiată. Procesele de IT şi securitate informatică trebuie să se bazeze pe standarde clare de tip ITIL, ISO 27000 cu sisteme de raportare de tip COBIT, şi aceste standarde să se regăsească în reglementările naţionale, într-un mod complet şi integrat, specific sectorul financiar-bancar.

De asemenea, in cadrul conferinţei se va aborda subiectul nevoii unei reglementări eficiente din perspectiva riscurilor operaţionale şi a aspectelor privind administrarea riscului operaţional aferent activităţilor de IT şi comunicaţii, nevoia unui CERT Financiar, sectorial, corelat cu noua legislaţie aferentă criminalităţii informatice, cu definirea infrastructurilor financiare critice şi cele de importanţă naţională, într-o lume din ce în ce mai interconectată, apelând la servicii externalizate, în care evoluţiile tehnologice pot eluda metodele clasice de prevedere şi supraveghere.

Introduceți evenimentul în

Vrei să fii la curent cu evenimentele din IT&C?

How to Web Conference 2024

How to Web este conferința tehnologică a Europei de Est care unește constructori și viziunari. Evenimentul este ideal pentru profesioniști, startup-uri și investitori care caută să descopere talente și inovații antreprenoriale.

Citește tot

DevTalks România

DevTalks este cea mai mare conferință tech din România, care a adunat în 2023 peste 6000 de participanți și 150+ vorbitori internaționali. Cu 14 scene de conținut tech și zone interesante ca Mobility Area sau Tech Edu Area,...

Citește tot

GPeC Summit 2024

GPeC SUMMIT este considerat evenimentul de referință în E-Commerce & Digital Marketing din CEE și va avea loc în București, pe 21 Mai 2024.

Citește tot