Cercetările arată că piața serviciilor de infrastructură cunoaște cea mai dinamică rată de dezvoltare, cu o creștere de peste 48% în ultimul an. Peste 70% dintre companiile mari și medii din întreaga lume intenționează să adopte cel puțin un serviciu IaaS în următorul an. Conform studiului CIO Council Romania, 39% dintre companiile mari și foarte mari din România sunt interesate să își migreze în cloud cel puțin una dintre platformele de infrastructură. În același timp, tot mai multe companii din sectorul SMB sunt interesate de eficientizarea afacerilor, fiind în căutarea unor soluții scalabile, performante și puțin costisitoare, pentru procesarea și administrarea datelor, găzduire, back-up și stocare.
Tot mai multe aplicații sunt oferite “ca serviciu”. Microsoft, de exemplu, vorbește despre aplicații universale (universal apps) care să poată fi rulate atât pe calculatoarele proprii (on premises) cât și în cloud și pentru a crea o punte între cele două posibilități a lansat recent Azure Files, care ar putea fi definit ca “partajare de fișiere ca serviciu”. Alte exemple ar putea fi Antimalware for Azure (antimalware ca serviciu), sau Power BI, care este Business Intelligence (și) ca serviciu.
Tot recent IBM a lansat Cloud Marketplace, care reunește portofoliul de soluții de cloud ale IBM și de servicii oferite de ecosistemul de parteneri într-o manieră care să ofere o experiență mai ușoară și mai simplă pentru trei grupuri țintă din mediul enterprise – dezvoltatori, manageri IT și lideri de business – pentru a învăța, încerca/testa și a achiziționa software.
Și exemplele pot continua, fie că vorbim despre Oracle, EMC, Vmware, Cisco, HP, Dell etc.
Prin urmare viitorul va fi aproape sigur în Cloud, fie el public, privat, mixt sau hibrid. Cu toate acestea există încă rețineri, nu în întregime nejustificate, în adoptarea noii paradigme.
Se pun încă întrebări legate de disponibilitate și ce se întâmplă dacă serviciul devine indisponibil pentru o anumită perioadă de timp. Se mai pun întrebări, la fel de justificate, despre securitatea datelor și locul în care acestea sunt stocate. Anumite date, sensibile, nu pot fi stocate înafara granițelor unei țări. La fel de important este și gradul de dependență de furnizorul de servicii de cloud computing. Ce se întâmplă în cazul în care doresc să schimb un furnizor de servicii? Pot s-o fac? Cât este de complicat?
Conferința “Convergence, Cloud Computing, XaaS (Everything as a Service)” își propune să răspundă unor astfel de întrebări și să facă o radiografie a pieței românești de profil, pentru a vedea care este gradul de implementare și utilizare a unor astfel de servicii și în România. În cadrul conferinței vom lansa și ediția a 2-a a Catalogului Cloud Computing România, cu accent pe IaaS.