Parteneriatul dintre Zitec și MMAP este o extindere a proiectului pilot inițiat în toamna anului trecut, care a vizat analiza avansată a datelor din aplicația SUMAL 2.0 aferente lunii noiembrie 2023. În cadrul acestui program pilot au fost procesate cu succes 400.684 avize de transport, respectiv 1,6 milioane de fotografii într-un interval de doar trei zile, utilizând soluții Google de ultimă generație. Fără intervenția tehnologiei, procesarea aceleiași cantități de date ar fi necesitat efortul unei echipe de 125 de persoane și o perioadă de timp de zece ori mai mare.
În urma pilotului, au fost aplicate amenzi în valoare de 3,84 milioane lei și au fost confiscați 1038 mc lemn, în valoare de 281.000 lei, plasând proiectul printre puținele inițiative care nu doar se autofinanțează, ci și generează un surplus considerabil pentru bugetul de stat. Astfel, se reconfirmă că digitalizarea și noile tehnologii sunt esențiale pentru creșterea eficacității și atingerea obiectivelor naționale.
Pentru următoarele cinci luni, soluția software oferită de Zitec și bazată pe tehnologiile Google va analiza toate avizele de transport aferente anului 2024. Având în vedere rezultatele proiectului pilot, se așteaptă ca sumele generate din amenzi, în 2024, să fie și mai mari.
„În ciuda faptului că România nu se numără printre pionierii digitalizării, este îmbucurător faptul că sectorul public începe să investească strategic în această arie, utilizând, curajos, tehnologii de ultimă oră. Inteligența artificială oferă potențialul de a accelera transformarea digitală la scară largă, iar beneficiile pentru întreaga populație reprezintă pentru noi o motivație puternică, mai ales că în această situație vorbim de frânarea distrugerii pădurilor. Parteneriatul nostru de peste un deceniu cu Google ne oferă acces la un ecosistem tehnologic de vârf, esențial pentru succesul proiectului.
Cadrul legislativ actual și modul în care a fost concepută platforma SUMAL, a făcut ca echipa desemnată din cadrul Ministerului să nu aibă fizic posibilitatea de a analiza eficient toate avizele din platformă. Această limitare a fost agravată de faptul că prescripția intervine foarte rapid, în doar 6 luni calendaristice, pentru avizele completate fără respectarea legii. Tehnologia ne permite acum să identificăm încălcările legii într-un timp mult mai scurt, iar pe viitor am putea notifica organele competente în timp real. Suntem optimiști cu privire la viitorul digitalizării în România și onorați că putem contribui, prin tehnologie, la o Românie mai corectă și mai verde”, declară Alexandru Lăpușan, CEO & Founding Partner Zitec.
Soluția tehnică propusă de Zitec, în parteneriat cu Google, se bazează pe o arhitectură robustă care integrează VertexAI și Gemini PRO, alături de alte instrumente din infrastructura Google precum BigQuery, Cloud Functions și Pub/Sub. Această suită de tehnologii permite o analiză vizuală sofisticată, depășind simpla identificare a obiectelor. Prin intermediul a 49 de parametri și a unor algoritmi de corelare avansați, soluția dezvoltată de Zitec este capabilă să detecteze nu doar elementele prezente într-o imagine, ci și să extragă informații complexe despre relațiile și semnificațiile ascunse în acestea.
„Google Cloud este implicat în procesul de digitalizare al companiilor private și al instituțiilor publice din România încă din anul 2017. În luna iulie a anului curent, prin semnarea unui memorandum cu Guvernul României, ne-am angajat fără echivoc să contribuim la creșterea adoptării tehnologiilor cloud și la facilitarea serviciilor publice digitale inovatoare. Toate acestea sunt în conformitate cu obiectivele României de transformare digitală și cu țintele Deceniului Digital al Europei pentru 2030. Aceste obiective pot fi atinse prin produsele și serviciile Google, dar doar alături de parteneri Google Cloud de elită, precum Zitec”, a declarat Boris Georgiev, Director CEE Google Cloud.
Proiectul beneficiază de un buget total de 249.348,94 lei fără TVA, echivalentul a 296.725,24 lei cu TVA și este programat să se finalizeze la sfârșitul anului în curs.