Pregătiri pentru Wi-Fi 6

07 noiembrie 2020

Cunoscut sub denumirea tehnică de 802.11ax, standardul de comunicaţii wireless Wi-Fi 6 este pe punctul de a fi ratificat de organismul de ratificare IEEE şi promite un potenţial de îmbunătăţiri semnificative pentru orice implementare de tehnologie Wi-Fi. Numai că drumul până la transformarea într-un standard larg adoptat nu pare extrem de facil.

Pregătiri pentru Wi-Fi 6

Este adevărat că Wi-Fi 6 promite viteze de până la patru ori mai mari decât standardele anterioare. De asemenea, noul standard permite conectarea mai multor dispozitive la fiecare punct de acces, ceea ce îl face vital pentru implementări Internet of Things (IoT), unde se aşteaptă creşteri exponenţiale ale numărului de dispozitive conectate la reţele. Nu în ultimul rând, standardul promite îmbunătăţiri ale eficienţei bateriei din dispozitive precum telefoanele inteligente, tabletele şi dispozitivele IoT la conectarea în reţele wireless.

Şi atunci de ce ar fi nevoie de precauţie? Spus simplu, creşterile majore de viteză generează provocări la adresa stabilităţii şi fiabilităţii reţelei. De exemplu, cu un trafic potenţial de peste 1GBps pentru fiecare punct de acces în reţea, apare riscul de blocaje la nivelul legăturilor dintre punctele de acces şi reţea. Ca atare, fără actualizarea conexiunilor existente fie la conexiuni multi-gigabit, fie la multiplicarea conexiunilor de 1GBps, multe din beneficiile Wi-Fi 6 vor fi pierdute.

De aceea, la implementarea acestui nou standard specialiştii avertizează asupra câtorva elemente de luat în considerare mai întâi. Un prim element ar fi acela al asigurării faptului că infrastructura LAN existentă oferă vitezele şi cerinţele de consum energetic pentru realizarea unei actualizări eficiente. Un alt element esenţial de luat în considerare este acela al compatibilităţii dispozitivelor care vor fi conectate la reţeaua actualizată cu performanţele crescute ale acesteia.

Căci, în afara situaţiei că întreg portofoliul de laptopuri, tablete şi telefoane inteligente dintr-o firmă este nou (adică cu an de fabricaţie nu anterior anului 2019), aceste dispozitive nu vor suporta Wi-Fi 6. Multe dispozitive de top nu sunt certificate de Wi-Fi Alliance ca fiind Wi-Fi 6 ready. Evident, ele vor continua să opereze în noua infrastructură, dar vor înregistra performanţe diminuate.

Ca atare, orice firmă ar trebui să se întrebe dacă merită investiţia în Wi-Fi 6 în condiţiile în care dispozitivele avute la dispoziţie nu pot fructifica noul standard. Asta nu înseamnă că nu ar trebui elaborate planuri pentru Wi-Fi 6. În acelaşi timp, merită evaluarea opţiunilor Wi-Fi 5 care permit furnizarea serviciilor necesare din punct de vedere al infrastructurii wireless la o fracţiune din costul unei infrastructuri Wi-Fi 6 şi fără nevoia de actualizări majore ale reţelei.

Aici, o soluţie precum Hybrid Wireless Solution de la Allied Telesis, poate oferi, de exemplu, roaming fără sincope şi fluxuri ridicate de date prin intermediul unei combinaţii unice de tehnologii Channel Blanket şi celulare, împreună cu o gamă de instrumente de automatizare pentru îmbunătăţirea performanţelor reţelei şi reducerea costurilor de management.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Bitdefender îl numește pe Emilio Roman vicepreședinte de vânzări pentru regiunea EMEA

Producătorul de soluții de securitate informatică Bitdefender l-a numit pe spaniolul Emilio Roman în poziția de vicepreședinte de vânzări pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa, unde va coordona îndeplinirea obiectivelor regionale de dezvoltare a companiei. Roman va fi responsabil de strategia de vânzări și go-to-market pentru regiunea EMEA.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

CAS CRM primeşte calificativul “foarte bun” în analiza Trovarit

CAS CRM a primit un scor de 1.85 (5 nesatisfăcător, 1 excelent) în cadrul studiului Trovarit derulat cu 650 utilizatori de soluţii CRM, situându-se pentru media pieţele la toate cele 24 criterii de analiza. Studiul “CRM în practică”, ajuns la cea de a cincea ediţie,  examinează nivelul de satisfacţie în utilizarea sistemelor CRM şi impactul acestor...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Cum adaptăm rapid un business cu ajutorul unui ERP?

În perioadele dificile, așa cum este cazul pandemiei cu COVID-19, cele mai multe dintre companii aleg să extindă liniile de business cu noi produse sau servicii complementare pentru a crește vânzările și pentru a genera profit.

Citește articolul arrow_forward