Implementare abas ERP la SC Apulum SA Alba Iulia

18 martie 2019

 • Fondata în anul 1970 în orasul Alba Iulia, Apulum S.A. este cel mai mare producator de portelan din România, cu o productie diversificata: portelan menaj si hotelier, obiecte decorative, bibelouri.
 • Firma cu peste 1.400 angajati.
 • Compania este leader în productia de portelan din Europa si alte continente.
 • Înalta calitate si eleganţa produselor este atribuita capacitatii lor de a combina dexteritatea umana cu tehnologia moderna.
 • Din dorinta de a-si simplifica procesele de afaceri si pentru a-si realiza misiunea sa de a fi o întreprindere de clasa mondiala, au implementat abas ERP.
Implementare abas ERP la SC Apulum SA Alba Iulia

Situatia initiala

 • Aplicatii dezvoltate intern pentru Vânzari, Achizitii, Gestiune stocuri, Normare/Salarizare.
 • Aplicatie separate (dezvoltata de furnizor local) pentru Contabilitate
 • Cele doua aplicatii nu erau conectate între ele, astfel ca datele se operau de doua ori.

Situatia initiala

 • Punct forte: se utiliza scanare etichete cu coduri de bara la intrarea în stoc a produselor finite si la livrarea produselor finite.
 • Punct slab : nu existau în sistem informatiile necesare gestiunii productiei , în primul rând nu existau fisele tehnologice ale produselor / semifabricatelor. Practic lansarea si urmarirea productiei pe flux se facea pe hârtie (manual) si nu exista posibilitatea urmaririi si controlului costurilor.

Situatia initiala
PROVOCARILE PRINCIPALE PENTRU CELE DOUA ECHIPE DE IMPLEMENTARE ( APULUM – SISTEC/abas ERP )

 • Gestionarea unui catalog de peste 32.000 articole, din care peste 8.700 produse finite, fiecare evidentiat pe 4 calitati, peste 1.100 semifabricate(produse albe), peste 2.600 seturi(structuri în diverse combinatii de produse finite).
 • Gestionarea Fiselor tehnologice pentru cele aproape 12.500 articole obtinute în productie, pornind practic de la zero pentru ca nu existau timpi normati la nivel de operatii, astfel încât s-a impus inclusiv efectuarea de cronometrari pe flux ale duratelor operatiilor.
 • Instruirea unui numar mare de utilizatori, în prima etapa 20 utilizatori cheie. În momentul de fata Apulum utilizeaza 30 licente abas concurente.
 • Gradul de complexitate al fluxului de productie, plus existenta multor variante alternative de flux sau tip materie prima.
 • Impunerea obligatorie a utilizarii codurilor de bara pentru raportarea productiei pe flux, tinând cont de complexitatea fluxului si numarul mare de angajati(peste 650) pentru care trebuie operate realizarile din productie.
 • Transparenta întregului flux logistic de la achizitii materii prime pana la livrare produse finite.
 • Analiza si simularea gradului de rentabilitate comanda client/contract cadru.
 • Acuratetea evidentierii stocurilor , inclusiv evidentierea stocurilor semifabricatelor primare ( masa presare , pasta strunjire , barbotina turnare , glazura ) .

Cateva beneficii obtinute in urma implementarii aplicatiei  abas erp :

 • Minimizarea stocurilor tampon ( pe flux ) si analiza rotatiei stocurilor.
 • Utilizarea codurilor de bara pentru raportarea productiei pe flux , intrare produse finite în magazie, livrare produse finite. etc
 • Urmarirea si controlul tuturor costurilor.
 • Flexibilitate privind posibilitatea de export date si prelucrarea lor pentru a obtine anumite situatii/rapoarte cerute ocazional.
 • Datorita productiei de peste 14.000 tone produse de portelan, organizarea fabricii pe partea logistica este extrem de importanta. Se face o aprovizionare constanta cu materii prime, ambalaje, piese de schimb, subansamble si echipamente, in paralel cu distributia productiei comandate de clientii APULUM. In cadrul departamentului logistic este extrem de importanta buna organizare si coordonare cu clientii si furnizorii, de aceea o echipa tanara, energica si bine organizata se asigura ca marfa o sa ajunga la clientul final in timp util.
 • Departamentul logistic organizeaza intreg ansamblul de operatiuni specifice pentru buna functionare a fabricii.
 • Producerea pentru reteaua de distributie , cu precadere a produselor cele mai rentabile, în baza analizei costurilor fiecarui produs în parte.
 • Pentru cererea retelelor de hipermarket, în urma analizei costurilor functie de variantele tehnologice de obtinere a produselor adoptate pe fluxul de productie, utilizarea cu precadere a fluxului de productie cu costurile cele mai scazute.
 • Tot în urma analizei costurilor , încercarea de standardizare si restrângere a modurilor de ambalare a produselor finite .
“ Suntem multumiti de modul in care a decurs implementarea , customizarile , rezultatele obtinute si de analizele pe care le putem face. avem date corecte, in timp real, pe baza carora sa putem lua decizii rapide , ceea ce este foarte important pentru noi. Consider ca alegerea  ABAS ERP a fost o decizie inteleapta.” 
Bianca Fleschin, Director Financiar – Apulum SA
Aplicații software recomandate

ERP de ultima generatie, implementat cu succes la companii medii si mari de Support Soft

Citește tot arrow_forward

Mapează toate procesele din afacere într-un singur loc și îmbunătățește eficiența echipei. Descoperă o soluție simplă și scalabilă care crește odată cu afacerea ta.

Citește tot arrow_forward

Solutie ERP flexibila, in Cloud sau Cloud local

Citește tot arrow_forward

ERP este un acronim pentru Enterprise Resource Planning. Pentru a putea furniza o definitie corecta a unui sistem ERP, ganditi-va mai intai la toate procesele care sunt esentiale pentru a conduce o afacere, incluzand contabilitatea, resursele umane, ...

Citește tot arrow_forward

SPHINX IT vă pune la dispoziție soluția SAP Business One, un ERP compact și flexibil, proiectat special pentru a susţine evoluţia organizațiilor de dimensiuni mici și mijlocii (IMM). SAP Business One este o soluție completă pentru managemen...

Citește tot arrow_forward

CloudSales este un soft complex de vânzări și gestiune în cloud potrivit pentru orice tip de afacere. 

Citește tot arrow_forward

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Centraleyezer – soluția de securitate cibernetică, cu până la 25% mai accesibilă companiilor

Cunoscută ca fiind una dintre soluțiile soluțiile software cu eficiență mare în contextul securității organizaționale, Centraleyezer aduce beneficiile sale mai aproape de utilizatorii corporate printr-o campanie dedicată. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Revolut lansează o nouă versiune a aplicației

Un mod mai ușor de gestionare a tuturor aspectelor financiare, într-o singură aplicație

Citește articolul arrow_forward
Softlead

AROBS Transilvania Software devine investitor majoritar al SoftManager CRM+ Ploiești

AROBS Transilvania Software a devenit acționar majoritar al firmei SoftManager SRL, preluând platforma de soluții de management SoftManager CRM+ de la Arroganet Solutions SRL.

Citește articolul arrow_forward