EIT Health InnoStars finanțează 4 consorții cu potențial în domeniul sănătății din România

18 iunie 2020

EIT Health InnoStars a decis să sprijine 15 noi proiecte inovatoare în domeniul sănătății, dezvoltate în regiuni emergente din Europa Centrală, de Est și de Sud. Fiecare proiect primește până la 75.000 euro în 2020 pentru dezvoltarea produsului sau a soluției propuse, dar și consiliere și acces la rețeaua celor mai importanți jucători în domeniul sănătății din Europa. 

EIT Health InnoStars finanțează 4 consorții cu potențial în domeniul sănătății din România

Anul acesta, România a fost cea mai de succes țară din program, cu patru proiecte finanțate, și datorită implicării EIT Health Hub din România – Asociația INIT & Freshblood HealthTech Community.

 • Scopul nostru, ca hub local al EIT Health, este de a susține dezvoltarea inovației din domeniul sănătății în România. Lucrăm constant la descoperirea inovatorilor talentați de pe plan local și îi încurajăm să acceseze cu încredere oportunitățile oferite de programele EIT Health. În acest fel, beneficiază de cel mai înalt nivel de îndrumare, training și finanțare care să le susțină proiectele inovatoare, iar aceasta susținere se duce și in dezvoltarea inovației in sănătate la nivelul regiunii și întregii țări” – a declarat Ion-Gheorghe Petrovai, Director de Proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.
 • Scopul nostru este să încurajăm generația viitoare de inovatori și să sprijinim înființarea de businessuri de viitor în domeniul sănătății. Acest lucru înseamnă mai mult decât acordarea de finanțări. Identificăm și stimulăm cei mai buni cercetători locali să creeze consorții, implicând și alți jucători din mediul de afaceri sau academic. Ca perspectivă pe termen lung, acestea pot atinge acel nivel de maturitate care să le permită să-și monetizeze inovația și să-și scaleze business-ul - declară Mónika Tóth, Managerul Programului EIT Health InnoStars RIS.

Proiectele românești finanțate:

 • TULLY este un dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) dezvoltat de startup-ul Stressless SRL in Cluj-Napoca. Dupa 3 ani de dezvoltare a prototipurilor Stressless a ajuns la faza de testare pe scară largă, ajustare finala a algoritmului și pregătire pentru lansare, eforturi in care beneficiază de  sprijinul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Freshblood HealthTech.
 • HEAL4LIV – sistem robotizat inovator dedicat îmbunătățirii tratamentului intervențional minim invaziv în cazul unuia dintre cancerele cu cea mai mare rată de mortalitate – cancerul hepatic. Sistemul este dezvoltat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. „Octavian Fodor” și Select It Serv, cu sprijinul Freshblood HealthTech
 • Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice în scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achiziționate. Proiectul este coordonat de catre Chifor Research SRL având ca parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Roman de Știință și Tehnologie și este derulat cu sprijinul Freshblood HealthTech.
 • Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică dezvoltat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, cu sprijinul FreshBlood HealthTech.

Jumătate din echipele finanțate dezvoltă noi soluții medicale, cum ar fi plasturii pentru tratamentul psoriazisului sau sistemul activ de culturi celulare 3D pentru hepatocite primare. Pe de altă parte, 40% dintre consorțiile premiate se bazează pe tehnologii big data, soluții cloud, aplicații și platforme mobile - reflectând tendința globală. Întrucât furnizorii de servicii de sănătate generează și colectează o cantitate uriașă de informații medicale în fiecare zi, există o nevoie urgentă de a găsi soluțiile potrivite pentru accesarea și interpretarea datelor. 

Patru câștigători care împart podiumul

În 2020, România (4), Portugalia (3), Italia (2) și Slovenia (2) s-au situat printre cele mai premiate țări în ceea ce privește numărul de consorții. Acesta este al doilea an când România și Slovenia au printre cele mai multe proiecte inovative în domeniul îmbunătățirii sănătății în cadrul Apelului de proiecte EIT Health RIS Innovation Call. Alte proiecte susținute provin din Croația, Cehia, Letonia și Lituania.

Proiectele susținute, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2020:

 • Sistem bazat pe Inteligență Artificială pentru descoperirea de medicamente pentru stadii clinice incipiente (Letonia)
 • Servicii software Big Data pentru asistarea deciziilor în medicina de precizie (Italia)
 • Sistem robotizat inovator pentru tratarea cancerului (România)
 • Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică (România)
 • Managementul terapiei la distanță la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (Slovenia)
 • Plasturi pentru tratamentul psoriazisului (Lituania)
 • Platformă digitală pentru promovarea și susținerea comportamentelor sănătoase în obezitate (Portugalia)
 • Consolidarea relațiilor intergeneraționale prin joc (Slovenia)
 • Dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (România)
 • Platformă de supraveghere pentru detectarea, evaluarea și prevenirea riscului de cădere (Portugalia)
 • Sistem activ de culturi celulare 3D pentru hepatocite primare (Cehia)
 • Aderența la tratamentul pentru hipertensiune arterială și auto-monitorizare a tensiunii arteriale folosind camera unui smartphone și procesarea avansată a imaginilor (Portugalia)
 • Navigare Virtuală 3D care integrează o camera de înaltă rezoluție cu sisteme de imagistică medicală și controlul real „în aer” al mâinilor chirurgului (Croația)
 • Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice (România)
 • Dozimetrul FGD – un dozimetru rapid și precis pentru ameliorarea radioterapiei din tratarea cancerului (Italia)

Mai multe informații despre Apelul de proiecte EIT Health RIS Innovation Call:

În total, Apelul de proiecte EIT Health RIS Innovation Call a susținut 30 de consorții de inovatori în domeniul sănătății în perioada 2019-2020, din mai multe regiuni europene unde inovația este modestă sau moderată. După succesul de anul trecut, proiectul a continuat anul acesta cu scopul de a finanța proiectele de înaltă calitate, solide și echilibrate, inițiate de instituții academice locale și echipe de cercetare. Proiectele vor fi dezvoltate în colaborare cu Hub-urile EIT Health, organizații locale care susțin dezvoltarea ecosistemelor regionale: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community în România, Universitatea din Porto în Portugalia, Incubatorul Universității Ljubljana în Slovenia, Consorzio Arca în Italia, Universitatea din Zagreb în Croația, Centrul de Inovare DEX din Republica Cehă, Universitatea Riga Stradins în Letonia și Universitatea de Științe ale Sănătății din Lituania.

Lista proiectelor selectate este disponibilă aici.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

Deși există încă interes pentru criptomonede, doar o persoană din zece înțelege cum funcționează acestea

Un nou studiu Kaspersky arată că insuficienta înțelegere și lipsa încrederii îi țin pe oameni departe de criptomonede. Raportul Kaspersky, Teritoriu necunoscut: de ce există reticență în privința utilizării criptomonedelor, dezvăluie că, dacă 29% dintre respondenți au câteva cunoștințe despre criptomonede și există cerere din partea multora pentru ac...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

Alocarea task-urilor specifice dezvoltării de produse și etichete noi într-un sistem de digitalizare al proceselor crește productivitatea echipelor

Dezvoltarea unui produs nou și a unei noi etichete aduc provocări legate de volumul mare de informații și confirmări inter-departamentale din companie, transmise prin telefon sau email, ceea ce determină întârzieri sau pierderea unor elemente importane din vedere, lipsa de flexibilitate și transparență.

Citește articolul arrow_forward
Softlead

NETOPIA Payments și ContentSpeed au lansat o campanie de digitalizare pentru comercianții care vor să-și deschidă rapid un magazin online complet funcțional

NETOPIA Payments, cel mai utilizat procesator de plăți electronice din România, în parteneriat cu ContentSpeed, agenție de eCommerce full service, au lansat o campanie de digitalizare în sprijinul comercianților care, în contextul economic actual, vor să deschidă rapid un nou canal de vânzare în mediul online.

Citește articolul arrow_forward