EIT Health InnoStars finanțează 4 consorții cu potențial în domeniul sănătății din România

18 iunie 2020

EIT Health InnoStars a decis să sprijine 15 noi proiecte inovatoare în domeniul sănătății, dezvoltate în regiuni emergente din Europa Centrală, de Est și de Sud. Fiecare proiect primește până la 75.000 euro în 2020 pentru dezvoltarea produsului sau a soluției propuse, dar și consiliere și acces la rețeaua celor mai importanți jucători în domeniul sănătății din Europa. 

EIT Health InnoStars finanțează 4 consorții cu potențial în domeniul sănătății din România

Anul acesta, România a fost cea mai de succes țară din program, cu patru proiecte finanțate, și datorită implicării EIT Health Hub din România – Asociația INIT & Freshblood HealthTech Community.

 • Scopul nostru, ca hub local al EIT Health, este de a susține dezvoltarea inovației din domeniul sănătății în România. Lucrăm constant la descoperirea inovatorilor talentați de pe plan local și îi încurajăm să acceseze cu încredere oportunitățile oferite de programele EIT Health. În acest fel, beneficiază de cel mai înalt nivel de îndrumare, training și finanțare care să le susțină proiectele inovatoare, iar aceasta susținere se duce și in dezvoltarea inovației in sănătate la nivelul regiunii și întregii țări” – a declarat Ion-Gheorghe Petrovai, Director de Proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.
 • Scopul nostru este să încurajăm generația viitoare de inovatori și să sprijinim înființarea de businessuri de viitor în domeniul sănătății. Acest lucru înseamnă mai mult decât acordarea de finanțări. Identificăm și stimulăm cei mai buni cercetători locali să creeze consorții, implicând și alți jucători din mediul de afaceri sau academic. Ca perspectivă pe termen lung, acestea pot atinge acel nivel de maturitate care să le permită să-și monetizeze inovația și să-și scaleze business-ul - declară Mónika Tóth, Managerul Programului EIT Health InnoStars RIS.

Proiectele românești finanțate:

 • TULLY este un dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (Tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție) dezvoltat de startup-ul Stressless SRL in Cluj-Napoca. Dupa 3 ani de dezvoltare a prototipurilor Stressless a ajuns la faza de testare pe scară largă, ajustare finala a algoritmului și pregătire pentru lansare, eforturi in care beneficiază de  sprijinul Facultății de Psihologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și al Freshblood HealthTech.
 • HEAL4LIV – sistem robotizat inovator dedicat îmbunătățirii tratamentului intervențional minim invaziv în cazul unuia dintre cancerele cu cea mai mare rată de mortalitate – cancerul hepatic. Sistemul este dezvoltat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. Dr. „Octavian Fodor” și Select It Serv, cu sprijinul Freshblood HealthTech
 • Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice în scopul automatizarii fluxului de prelucrare a datelor achiziționate. Proiectul este coordonat de catre Chifor Research SRL având ca parteneri: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Institutul Roman de Știință și Tehnologie și este derulat cu sprijinul Freshblood HealthTech.
 • Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică dezvoltat de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, cu sprijinul FreshBlood HealthTech.

Jumătate din echipele finanțate dezvoltă noi soluții medicale, cum ar fi plasturii pentru tratamentul psoriazisului sau sistemul activ de culturi celulare 3D pentru hepatocite primare. Pe de altă parte, 40% dintre consorțiile premiate se bazează pe tehnologii big data, soluții cloud, aplicații și platforme mobile - reflectând tendința globală. Întrucât furnizorii de servicii de sănătate generează și colectează o cantitate uriașă de informații medicale în fiecare zi, există o nevoie urgentă de a găsi soluțiile potrivite pentru accesarea și interpretarea datelor. 

Patru câștigători care împart podiumul

În 2020, România (4), Portugalia (3), Italia (2) și Slovenia (2) s-au situat printre cele mai premiate țări în ceea ce privește numărul de consorții. Acesta este al doilea an când România și Slovenia au printre cele mai multe proiecte inovative în domeniul îmbunătățirii sănătății în cadrul Apelului de proiecte EIT Health RIS Innovation Call. Alte proiecte susținute provin din Croația, Cehia, Letonia și Lituania.

Proiectele susținute, care vor fi finalizate până la sfârșitul anului 2020:

 • Sistem bazat pe Inteligență Artificială pentru descoperirea de medicamente pentru stadii clinice incipiente (Letonia)
 • Servicii software Big Data pentru asistarea deciziilor în medicina de precizie (Italia)
 • Sistem robotizat inovator pentru tratarea cancerului (România)
 • Sistem de diagnosticare şi monitorizare a afecţiunilor pulmonare difuze, bazat pe algoritmi de inteligență artificiala și ecografie transtoracică (România)
 • Managementul terapiei la distanță la pacienții cu insuficiență cardiacă cronică (Slovenia)
 • Plasturi pentru tratamentul psoriazisului (Lituania)
 • Platformă digitală pentru promovarea și susținerea comportamentelor sănătoase în obezitate (Portugalia)
 • Consolidarea relațiilor intergeneraționale prin joc (Slovenia)
 • Dispozitiv wearable de monitorizare și control emoțional pentru copiii diagnosticați cu ADHD (România)
 • Platformă de supraveghere pentru detectarea, evaluarea și prevenirea riscului de cădere (Portugalia)
 • Sistem activ de culturi celulare 3D pentru hepatocite primare (Cehia)
 • Aderența la tratamentul pentru hipertensiune arterială și auto-monitorizare a tensiunii arteriale folosind camera unui smartphone și procesarea avansată a imaginilor (Portugalia)
 • Navigare Virtuală 3D care integrează o camera de înaltă rezoluție cu sisteme de imagistică medicală și controlul real „în aer” al mâinilor chirurgului (Croația)
 • Îmbunătățirea unui prototip de scanner parodontal 3D ultrasonografic, cu arhitectura freehand, utilizând rețele neuronale în procesarea imaginilor ultrasonografice (România)
 • Dozimetrul FGD – un dozimetru rapid și precis pentru ameliorarea radioterapiei din tratarea cancerului (Italia)

Mai multe informații despre Apelul de proiecte EIT Health RIS Innovation Call:

În total, Apelul de proiecte EIT Health RIS Innovation Call a susținut 30 de consorții de inovatori în domeniul sănătății în perioada 2019-2020, din mai multe regiuni europene unde inovația este modestă sau moderată. După succesul de anul trecut, proiectul a continuat anul acesta cu scopul de a finanța proiectele de înaltă calitate, solide și echilibrate, inițiate de instituții academice locale și echipe de cercetare. Proiectele vor fi dezvoltate în colaborare cu Hub-urile EIT Health, organizații locale care susțin dezvoltarea ecosistemelor regionale: Asociatia INIT & Freshblood HealthTech Community în România, Universitatea din Porto în Portugalia, Incubatorul Universității Ljubljana în Slovenia, Consorzio Arca în Italia, Universitatea din Zagreb în Croația, Centrul de Inovare DEX din Republica Cehă, Universitatea Riga Stradins în Letonia și Universitatea de Științe ale Sănătății din Lituania.

Lista proiectelor selectate este disponibilă aici.

Cauți o aplicație software?

Completați formularul și veți fi contactat de unul din consultanții noștri!

Articole IT&C similare
Softlead

SAP Business One 10. Lista completă a noilor funcţionalităţi

SAP Business One 10, cea mai nouă versiune a suitei de management SAP pentru companiile mari şi mijlocii, este acum disponibilă atât pentru upgrade cât şi pentru proiecte noi. SAP aduce constant îmbunătățiri soluţiilor de business, însă, în cazul SAP Business One versiunea 10, saltul este mai mare decât de obicei. ...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

10 aplicații software recomandate companiilor sub 30 de angajați, pentru o digitalizare rapidă în perioade dificile

Dinamica impusă de contextul ultimelor luni a dus la repoziționări rapide și la gândirea unor strategii adaptate fiecărui business în parte. Restaurantele au deschis lista comenzilor online, buticurile au început comercializarea voucherelor, magazinele online au crescut gama de produse, au introdus campanii de reduceri, iar companiile de producție încep să investeasc...

Citește articolul arrow_forward
Softlead

TotalSoft investește 300.000 de Euro într-o aplicație de HR

TotalSoft, unul dintre cei mai importanți furnizori de sisteme informatice de business din Europa Centrală și de Est, lansează o nouă soluție de tip HR reporting as a Service (în regim SaaS). Investiția în noul serviciu de raportare se ridică până în prezent la 300.000 de euro, urmând a crește în viitor pentru a sprijini companiile în obținerea ...

Citește articolul arrow_forward